Passen de kosten van de kerstborrel en het kerstfeest binnen de Werkkostenregeling (WKR)?

De decembermaand komt steeds dichterbij. Voor veel werkgevers het moment om werknemers (en hun partners/kinderen) te belonen. Denk bijvoorbeeld aan een sinterklaasfeest, het kerstpakket en een eindejaarsuitkering. In dit tweede artikel als onderdeel van een serie van drie artikelen lees je de belangrijkste gevolgen voor de heffing van loonbelasting voor de kerstborrel en het kerstpakket.
Kerstborrel passen deze kosten binnen de werkkostenregeling - KroeseWevers

Kerstpakket

Het kerstpakket vormt loon van de werknemer. Om te voorkomen dat de werknemer loonheffingen afdraagt over de waarde van het kerstpakket, kun je als werkgever de heffing voor jouw rekening nemen. Dit kan door de verstrekking aan te wijzen als eindheffing WKR. De waarde van het kerstpakket komt dan ten laste van de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR).

Niet- of oud werknemers

Let op: ontvangen ook oud-werknemers een kerstpakket? Dan is dit altijd eindheffingsloon dat ten laste van de vrije ruimte komt. Een kerstpakket voor niet-werknemers (bijvoorbeeld uitzendkrachten) vormt daarentegen geen loon voor de werkkostenregeling (WKR) en heeft geen effect op de vrije ruimte. Afhankelijk van de gemaakte afspraken met het uitzendbureau, kunnen zij wel inhoudingsplichtig zijn. Wij adviseren je dit na te gaan.

Kerstborrel

  • Consumpties tijdens het feest
  • Maaltijden tijdens het feest
  • Kerstborrel werkplek
  • Onbelast
  • Maaltijd is loon, € 3,35 per maaltijd
  • Kerstborrel extern
  • Alle kosten van het feest en eventuele cadeaus vormen loon van de werknemer
  • Alle kosten van het feest en eventuele cadeaus vormen loon van de werknemer

Vrije ruimte

Wordt door de verstrekking van het kerstpakket en/of de kerstborrel de vrije ruimte overschreden? Dan ben je 80% eindheffing verschuldigd over de overschrijding. Houd hier dus rekening mee bij de keuze van het kerstpakket en de locatie van de kerstborrel.

Tip: Overschrijding van de vrije ruimte? Verstrek dan een Nieuwjaarspakket of organiseer een nieuwjaarsborrel. Per 1 januari 2023 begint de vrije ruimte immers weer opnieuw.

Sinterklaasfeest en eindejaarsuitkering

Ben je aan het bedenken waarmee je jouw medewerkers in de decembermaand wilt belonen? Lees dan ook de artikelen over het sinterklaasfeest en het onbelast uitkeren van de eindejaarsuitkering.

Meer informatie?

Bij Moore MKW kunnen wij je helpen met het fiscaal optimaliseren van de decembermaand. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.

Neem contact op

Contact

Mr. Gerard Gelling
mr. Gerard Gelling

Loonheffingsspecialist

+31 (0)591 657 857

Michiel Geurds
Michiel Geurds

Belastingadviseur

+31 (0)31 437 48 56

Deel dit artikel