Kerstpakket
Het kerstpakket vormt loon van de werknemer. Ervan uitgaande dat het niet wenselijk is dat het kerstpakket zichtbaar wordt op de loonstrook kan een werkgever er ook voor kiezen het kerstpakket aan te wijzen als eindheffingsbestanddeel. De waarde van het kerstpakket (inclusief btw) dient dan te worden ondergebracht in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling (WKR).
Niet- of oud werknemers
Let op: ontvangen ook oud-werknemers een kerstpakket? Dan is dit altijd eindheffingsloon dat ten laste van de vrije ruimte komt. Een kerstpakket voor niet-werknemers (bijvoorbeeld uitzendkrachten) vormt daarentegen geen loon voor de werkkostenregeling (WKR) en heeft geen effect op de vrije ruimte. Afhankelijk van de gemaakte afspraken met het uitzendbureau, kunnen zij wel inhoudingsplichtig zijn. Wij adviseren je dit na te gaan.
Kerstborrel/kerstfeest
Voor de kerstborrel dan wel het kerstfeest is van belang waar dit plaatsvindt. Indien dit op de werkplek gebeurd worden de consumpties op nihil gewaardeerd maar dient wel een bedrag van € 3,90 per werknemer per maaltijd als te belasten loon in aanmerking te worden genomen. Dit bedrag kan desgewenst weer aangewezen worden als eindheffingsbestanddeel en worden ondergebracht in de vrije ruimte van de WKR.
Vindt de borrel/het feest plaats op een externe locatie dan vormen alle kosten (inclusief btw) loon. Ook in dit geval kunnen de kosten worden ondergebracht in de WKR.
Tip: Dreigt een overschrijding van de vrije ruimte? Verstrek dan een Nieuwjaarspakket of organiseer een nieuwjaarsborrel. Per 1 januari 2023 begint de vrije ruimte immers weer opnieuw.
Sinterklaasfeest en eindejaarsuitkering
Ben je aan het bedenken waarmee je jouw medewerkers in de decembermaand wilt belonen? Lees dan ook de artikelen over het sinterklaasfeest en het onbelast uitkeren van de eindejaarsuitkering.
Meer informatie?
Bij Moore MKW kunnen wij je helpen met het fiscaal optimaliseren van de decembermaand. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.