Bedrijfsovername

Corporate finance

Ga je een onderneming kopen of ben je op zoek naar ondernemingen of onderdelen van ondernemingen om de marktpositie van jouw eigen onderneming te versterken? De koop of verkoop van een onderneming is een spannend en ingrijpend proces. Voor jou als ondernemer een niet alledaagse activiteit met vergaande gevolgen. Op zo’n moment is het prettig en belangrijk dat je adviseur je begeleidt, laat zien wat er gebeurt en helpt bij het nemen van belangrijke beslissingen. Met onze deskundigheid sta je er nooit alleen voor.

Direct contact opnemen

Ervaring en kennis op één plek

De adviseurs van Moore MKW corporate finance kunnen jou begeleiden bij jouw zoektocht naar overnamekandidaten, bij gesprekken en onderhandelingen, bij het doen van boekenonderzoek en bij het realiseren en afhandelen van de transactie. Wij zijn jouw sparringpartner, behoeden je voor valkuilen en gaan samen met jou voor het beste eindresultaat.

Stappenplan: een bedrijf overnemen in 3 concrete stappen

De overname van een bedrijf is geen eenvoudige klus. Je wilt kansen in de markt zien en daar snel op inspelen. Maar niet zonder dat je de risico’s kent. Want niemand wil een miskoop doen.

Onze specialisten weten waar je bij een bedrijfsovername rekening mee moet houden en kunnen jou in iedere fase van het aankoopproces ondersteunen.

Fasen van een bedrijfsovername

Een bedrijfsovername bestaat uit de volgende drie fasen:

De daadwerkelijke invulling per fase is afhankelijk van de status van het aankoopproces en de wensen van de betrokken partijen.

Fase I: voorbereiding & benadering

In de fase van voorbereiding en benadering is het doel om in contact te komen met één of meerdere potentiële overnamekandidaten.

Mocht je nog geen overnamekandidaat hebben, dan stellen wij samen met jou een zoekprofiel en plan op. Aan de hand van dit profiel zoeken en benaderen wij op anonieme basis potentiële overnamekandidaten.

Bij het vinden van geschikte kandidaten maken wij gebruik van ons uitgebreide kantorennet in Nederland met 19 vestigingen en ruim 1.000 professionals, ons internationale netwerk Moore Global met ruim 547 onafhankelijke kantoren in meer dan 113 landen, online platformen zoals Brookz en Dealsuite en een deal sourcing platform.

Indien één van de kandidaten serieuze interesse heeft, wordt een geheimhoudingsverklaring opgesteld en ondertekend. Vervolgens vragen wij op basis van vertrouwelijkheid informatie op en kunnen gesprekken tussen jou en de kandidaat plaatsvinden.

Rob Koops KroeseWevers

Fase II: analyse & onderhandeling

Zijn er potentiële overnamekandidaten? Dan vinden we het belangrijk om inzichtelijk te maken of tussen de betrokken partijen een basis voor een transactie bestaat. Wij begeleiden en assisteren jou bij:

 • Het analyseren van de verstrekte informatie;
 • Het voeren van (aanvullende) gesprekken om meer duidelijkheid te krijgen over bijvoorbeeld de financiering voor het bedrijf, de activiteiten, financiële resultaten;
 • Het opstellen van een prijsadvies of indien gewenst een indicatieve waardebepaling;
 • Het opstellen van een indicatieve bieding waarin de prijs voor de onderneming en overige voorwaarden voor een transactie worden beschreven;
 • Eventuele vervolggesprekken, onderhandelingen en het opstellen van een intentieovereenkomst.

Fase III: due diligence & afronding

Na het ondertekenen van een intentieovereenkomst heb je de zekerheid dat beide partijen op basis van de overeengekomen prijs en de gestelde voorwaarden de transactie tot stand willen brengen. Op basis van de intentieovereenkomst heb je het recht tot het (laten) uitvoeren van een due diligence of ‘boekenonderzoek’. Tijdens een due diligence wil je jezelf ervan overtuigen dat je daadwerkelijk koopt wat je verwacht en wil je bekend zijn met de risico’s. Daarmee voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Wij kunnen jou in deze fase begeleiden en assisteren bij:

 • Het uitvoeren van een due diligence;
 • Het voeren van gesprekken en onderhandelingen over de transactiedocumentatie;
 • Het verkrijgen van de (acquisitie)financiering; en
 • Het (laten) passeren van de aktes bij de notaris.

Na de bedrijfsovername

Ons multidisciplinaire team begeleidt je in het gehele proces tot de bedrijfsovername, maar ook na de bedrijfsovername. Zo kunnen wij je ook ondersteunen bij:

 • de afwikkeling van overeengekomen vervolgstappen na de bedrijfsovername;

 • de administratieve verwerking van de transactie;

 • de realisatie van synergievoordelen, zoals integratie van de administratie en de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden.

Neem contact op

Contact

Vind een specialist bij jou in de buurt

Franc Kapitein
Franc Kapitein AA RV

Partner corporate finance

+31 (0)88 2021 361