Binnen vijf maanden is overname van Knap-IT door Lexact rond

Lex Daamen, eigenaar van ICT-bedrijf Lexact in Tynaarlo (Drenthe), was eigenlijk nooit met overnames bezig. Tot hij de verkoopdocumentatie van KNAP-IT ziet. Onder begeleiding van corporate finance adviseur Jens Ruesink van Moore MKW is de overname binnen vijf maanden rond. “Wat ik heb geleerd is dat overnames niet zo eng en spannend zijn, als je maar een goede partner hebt die je hierin begeleidt”, zegt Lex Daamen terugkijkend op het overnameproces.

2024 04 15 Lexactx Moore MKW Casper Maas CMA49461

De groei van ICT-bedrijf Lexact

Lex Daamen maakt met zijn ICT-bedrijf Lexact al sinds de oprichting in 2011 een natuurlijke groei door van zo’n 30% per jaar. “Ik ben in 2011 met Lexact begonnen en in 2013 heb ik mijn eerste personeel aangenomen. Vanaf 1 januari 2023 hebben we Knap-IT overgenomen en inmiddels bestaat Lexact uit 17 medewerkers.”

De overname van een ander ICT-bedrijf was voor Lex Daamen geen lang gekoesterde wens, maar kwam op zijn pad. “Ik was niet op zoek naar een bedrijf om over te nemen, onze eigen natuurlijk groei was al groot genoeg. Maar dit IT-bedrijf zat bij ons in de buurt en sloot zó mooi aan op onze dienstverlening.” Corporate finance adviseur Jens Ruesink van Moore MKW begeleidt de verkoop van Knap-IT en ziet Lexact ook als een goede match en potentiële koper. “Je buurman komt maar één keer te koop. Dat is niet alleen bij huizen het geval, ook in corporate finance werkt dat zo.”

In vijf maanden tijd van een eerste gesprek naar afgeronde overname

Voor de eigenaar van Lexact is het overnemen van een ander bedrijf helemaal nieuw. Hij heeft nog niet eerder een ander bedrijf gekocht en heeft ook nog nooit ergens aan hoeven kloppen voor externe financiering. Toch besluit hij serieus werk te maken van een overname.

“De allerbelangrijkste vraag die ik had was: wat doen ze, wat bieden ze aan? Ik wil als ondernemer achter mijn product kunnen staan. Maar de producten en dienstverlening die ze aanboden sloten prima aan, ze hadden leuke klanten en goede personeelsleden.” In augustus 2022 wordt Lex Daamen getipt dat het bedrijf te koop staat, in september zijn de eerste gesprekken en nog voor de kerst in 2022 is de overname rond.

2024 04 15 Lexactx Moore MKW Casper Maas CMA48141

Toegevoegde waarde van onafhankelijke specialist tijdens overnameproces

Het aankoopproces verloopt snel en soepel, maar ook in dit proces zijn er volgens Jens Ruesink momenten dat het even stroef loopt en dan is het belangrijk om de relatie tussen koper en verkoper goed te houden. “Zo’n overnameproces kent altijd hobbels, soms botst het even. Dat hoort erbij en dan is het fijn om iemand te hebben die er objectief naar kijkt”, weet de corporate finance adviseur. En de verkopers van Knap-IT hebben de hulp van Moore MKW ingeschakeld, maar de specialist staat ook klaar voor Lex Daamen van Lexact.

“We zijn in zo’n proces echt een oliemannetje en beantwoorden alle vragen die er spelen bij zowel de verkopende als de kopende partij. Want uiteindelijk wil je een deal waar beide partijen blij mee zijn.” Door de kennis over overnametrajecten, weet de specialist ook precies welke stappen er gezet moeten worden. “Daar zit echt toegevoegde waarde”, volgens Lex Daamen. “Jens kon precies vertellen wat ik in het proces nog kon verwachten en wat er op welk moment nodig was.”

Focus op behoud van klanten en integratie van twee bedrijven

Op 1 januari 2023 gaat Lexact naar buiten met het nieuws dat Knap-IT onderdeel uitmaakt van Lexact. Een stap die best spannend is, want de 200 klanten van Knap-IT, krijgen opeens met een ander bedrijf te maken. “Dat is was mijn grootste zorg, stel dat je een bedrijf overneemt en dat alle klanten dan weglopen? De vorige eigenaren waren echt het aanspreekpunt voor veel klanten. Daar heb ik wel wakker van gelegen”, zegt Daamen.

De voormalige eigenaren blijven nog een half jaar betrokken om de overgang soepel te laten verlopen en er worden met nagenoeg alle klanten gesprekken gevoerd. “We hebben samen met de vorige eigenaren heel veel tijd gestopt in de gesprekken om uit te leggen waarom de eigenaren stoppen. Uiteindelijk is er niemand weggegaan.”

2024 04 15 Lexactx Moore MKW Casper Maas CMA47851

Overnames om te groeien

Om te overleven als ict-bedrijf is het belangrijk om een zekere omvang en schaal te hebben om te overleven, weet Jens Ruesink van Moore MKW. “Veel bedrijven vinden het spannend om een ander bedrijf over te nemen. Die zijn angstig en zien vooral veel beren op de weg bij zo’n overname. En die beren op de weg zijn er altijd”, zegt de corporate finance adviseur. “Je kunt heel veel risico’s ondervangen met goed boekenonderzoek, maar ergens is en blijft er een stukje ondernemersrisico. Dat risico heeft Lex genomen, hij heeft echt z’n nek uitgestoken.”

Ervaringen en lessen voor andere ondernemers

Terugkijkend op het overnameproces is het de eigenaar van Lexact zelf heel erg meegevallen. “Zo’n overname is helemaal niet zo eng en spannend, als je maar een goede partner hebt die je hierin begeleidt. Als je goede begeleiding en goede verkoopdocumentatie hebt, is het eigenlijk heel erg leuk. We zijn nu een jaar verder en ik heb geen dag geen spijt gehad. En ja, het smaakt zeker naar meer”, zegt Lex Daamen. “Als ik weer een bedrijf ga overnemen, dan schakel ik daar zeker de hulp van Jens bij in. Dit moet je niet alleen willen doen.”

Hij heeft veel geleerd van het proces. “Een belangrijke les voor mij is: schoenmaker, blijf bij je leest. Wat voor overname je ook doet, je eigen visie is het belangrijkst. Ik wil mijn visie op ICT behouden en kunnen projecteren op het bedrijf dat ik overneem.”

Plannen om zelf een bedrijf te kopen of verkopen?

Heb jij als ondernemer ook interesse in het overnemen van een ander bedrijf om te groeien? Of wil je jouw bedrijf graag verkopen aan een koper die het bedrijf op een passende manier kan voortzetten? De corporate finance adviseurs van Moore MKW adviseren je graag tijdens iedere stap in dit proces. Neem vrijblijvend contact op om eens te sparren over de mogelijkheden.

Neem contact op

Contact

Jens Ruesink
Jens Ruesink

Corporate finance adviseur

+31 (0)50 305 90 42

Franc Kapitein
Franc Kapitein AA RV

Partner corporate finance

+31 (0)88 2021 361

Deel dit artikel