Moore MKW verzilvert subsidiekansen voor Winterwarm

Winterwarm Heating Solutions in Winterswijk is een innovatieve speler op de markt van industriële en agrarische luchtverwarmingssystemen en biedt LED verlichting aan voor de zakelijke markt. Het Achterhoekse bedrijf schakelt Moore MKW (voormalig KroeseWevers) Subsidieadvies in om de kansen in kaart te brengen voor innovatie- en duurzaamheidssubsidies. “Het is fijn dat je ontzorgd wordt door de subsidieadviseurs, ze hebben ervaring en senioriteit. En de wereld van subsidies is zo ingewikkeld, daar heb je echt iemand bij nodig”, zegt Lars Buil, financieel directeur van Winterwarm.
Moore MKW verzilvert subsidiekansen voor Winterwarm

Wat doet Winterwarm en waarvoor is Moore MKW ingeschakeld?

Winterwarm Heating Solutions is een toonaangevende fabrikant van luchtverwarmingssystemen voor industriële en agrarische toepassingen. Daarnaast produceren en ontwikkelen zij onder de naam WinLed innovatieve led armaturen voor in bedrijfsmatige omgevingen zoals kantoren en fabriekshallen.

“We zijn een innovatief bedrijf”, vertelt financieel directeur Lars Buil. Winterwarm heeft in Winterswijk ongeveer 100 mensen in dienst en 10% van het personeelsbestand bestaat uit R&D-medewerkers. “Ik denk dat 90% van onze omzet die we nu draaien de afgelopen 10 jaar door onszelf ontwikkeld is. Als we dat niet gedaan hadden, dan hadden we al lang niet meer bestaan. Zo simpel is het.”

Moore MKW (voormalig KroeseWevers) is al een tijdje de huisaccountant van Winterwarm en werd vervolgens ook gevraagd om te helpen met de subsidieaanvragen. “Ik hou van een one-stop-shop”, zegt de financieel directeur.

Moore MKW verzilvert subsidiekansen voor Winterwarm

De subsidieadviseurs wordt in eerste instantie gevraagd om de WBSO-aanvragen voor Winterwarm te verzorgen. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling die is ontwikkeld voor innovatieve bedrijven zoals Winterwarm.

Innovatieve bedrijven die in aanmerking komen voor WBSO krijgen een fiscale korting op de loonkosten, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen. Ook kunnen ze met de WBSO toegang krijgen tot de Innovatiebox waardoor verlaging van vennootschapsbelasting mogelijk wordt.

Dit belastingvoordeel geeft Winterwarm de mogelijkheid om te investeren in R&D en daardoor voorop te blijven lopen in technieken die verduurzaming van verwarming en verlichting mogelijk maken. Op die manier leveren zij een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.

Welke expertise is ingezet vanuit Moore MKW?

Subisidieadviseurs Jan Schut en Geert Witjes verzorgen de WBSO-aanvragen en signaleren subsidiekansen waar Winterwarm mogelijk ook gebruik van kan maken. Zeker toen er nieuwbouwplannen waren bij Winterwarm, viel er op het gebied van duurzaamheidssubsidies veel voordelen te behalen.

Lars Buil: “De wereld van subsidies is zo ingewikkeld, nationaal, maar ook Europees. Ik heb verstand van veel zaken, maar ik ben geen fiscalist of subsidieadviseur. Je hebt als bedrijf echt specialisten nodig die je daarbij helpen. Iemand die de weg weet en de regelingen inhoudelijk kent.”

Winterwarm bouwt in 2022 een nieuw bedrijfspand en samen met Moore MKW (voormalig KroeseWevers) lukt het om ongeveer € 250.000 op de kosten te besparen dankzij duurzaamheidssubsidies en WBSO vermindering. “Wij waren zelf zo druk met de organisatie van de nieuwbouw, dat ik zei: dit gaan we echt niet zelf doen. We waren hartstikke blij dat Geert ons alles op het gebied van subsidies uit handen heeft genomen.”

Lars Buil laat een overzicht zien van de 15 subsidies die door Moore MKW zijn aangevraagd voor de nieuwbouw. Van die 15 aanvragen zijn er 13 doorgegaan. “Omgerekend scheelt dat anderhalve ton. Naast ongeveer een ton extra WBSO bijdrage afkomstig uit de nieuwbouw van onze R&D testruimte.’’

Moore MKW verzilvert subsidiekansen voor Winterwarm

Wat is de toegevoegde waarde van Moore MKW voor Winterwarm?

Lars Buil vindt het prettig om een sparringpartner te hebben die alle ins en outs weet op het gebied van subsidies. “Ik heb zelf niet veel tijd om dingen tot in detail uit te zoeken.” De toegevoegde waarde zat er wat betreft de financieel directeur vooral in dat er ervaren adviseurs bezig zijn met de subsidie, zodat hij tijd had om zich te richten op alles wat er rondom de nieuwbouw geregeld moest worden. Zodat de business niet al te veel verlies zou lijden tijdens de nieuwbouw en verhuizing.

De toegevoegde waarde zit ook in het kunnen sparren op verschillende niveaus. De subsidieadviseurs kunnen moeiteloos schakelen met de financiële mensen in de organisatie, maar ook met de technische collega’s. “Dat sparren is echt een toegevoegde waarde, ze spreken de taal van financiële én technische mensen, dat helpt echt. Geert heeft én technische bagage en veel kennis over subsidies.”

Een andere toegevoegde waarde is ook het sparren over hoe subsidiabel de eigen producten zijn. Winterwarm produceert zelf ook innovatieve producten, waarvan ze willen dat deze op de energielijsten van het RVO komen. Zodat andere bedrijven subsidie aan kunnen vragen voor de producten van Winterwarm. “De subsidieadviseurs helpen ons dus ook met de vraag hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen en op de lijst kunnen komen als subsidiewaardig product. Als je op zo’n lijst staat, kun je daar in je marketing gebruik van maken. Dat is dus ook een enorme toegevoegde waarde.”

Welke resultaten hebben Winterwarm en Moore MKW samen gerealiseerd?

Samen met Winterwarm zorgen de subsdieadviseurs van Moore MKW ervoor dat de volgende resultaten zijn behaald:

  • Innovatiesubsidies: de subsidieadviseurs helpen met het aanvragen van fiscale regelingen zoals de WBSO.
  • Duurzaamheidssubsidies: bij de nieuwbouw van een groen en duurzaam pand van Winterwarm is optimaal gebruik gemaakt van duurzaamheidssubsidies, zoals de EIA, MIA/Vamil en de SDE++.
  • Advies om eigen producten subsidiewaardig te maken: naast het aanvragen van subsidies, adviseren de subisidekenners over mogelijkheden om de producten die Winterwarm zelf ontwikkelt op de Energielijst te krijgen van het RVO. Dit maakt de producten van het bedrijf aantrekkelijker voor andere bedrijven, die met subsidie producten kunnen aanschaffen.
  • Doorlopend signaleren van subsidiekansen: de subsidieadviseurs kennen het bedrijf Winterwarm door en door en signaleren doorlopend of er nieuwe of andere subsidiekansen zijn voor het bedrijf. Als het bedrijf zelf iets op subsidievlak voorbij ziet komen, kunnen ze snel en goed advies krijgen over eventuele kansen.

Wat zijn de lessen en welke tips heeft Winterwarm voor andere organisaties?

Lars Buil zou tegen iedere ondernemer willen zeggen: “Wees niet te bang met het aanvragen van subsidies. De subsidieadviseurs van Moore MKW kunnen je enorm goed helpen met het uitzoeken en uitwerken van complexe aanvragen. Bijvoorbeeld, voor de nieuwbouw produceerden wij zelf de led-lichtlijnen en hybride luchtverwarmers die onder de energiezuinige maatregelen vallen, daardoor hadden we geen factuur van een derde. Wat is dan subsidiabel: de kost- of verkoopprijs?

Daar hebben we stevige discussies over gevoerd met RVO”, herinnert Lars Buil zich en dan heeft Moore MKW absoluut toegevoegde waarde met hun expertise en advies. Een andere tip is om te zorgen dat je de subsidieadviseur op de hoogte houdt van wat er speelt in het bedrijf, zodat zij actief kunnen adviseren wat mogelijke kansen zijn.

Meer informatie

Ook bezig met innovatie of verduurzaming? Grote kans dat er dan subsidiekansen liggen. Onze subsidieadviseurs kijken graag met jou mee. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Neem contact op

Contact

Geert Witjes
Geert Witjes

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 11

Deel dit artikel