EIA: Energie-investeringsaftrek

Subsidieadvies

Met de subsidieregeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je als organisatie gemiddeld 10% belastingvoordeel behalen op investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan. Met dit fiscale voordeel wil de overheid jou als bedrijf helpen en stimuleren te investeren in energiebesparing. Deze regeling biedt onder andere mogelijkheden voor investeringen in nieuwbouw of renovatie, agro, transportmiddelen en/of bedrijfsmiddelen voor de industrie.

Direct contact opnemen

Is de EIA-subsidie op dit moment beschikbaar?

De Energie-investeringsaftrek is in 2025 doorlopend beschikbaar. In totaal is er een budget van € 431 miljoen gereserveerd. Je moet wel een aanvraag indienen binnen drie maanden na het verstrekken van de opdracht.

Een andere voorwaarde is dat de investering moet voldoen aan de vereisten gesteld door de subsidieverstrekker wat betreft energiebesparing. De subsidieadviseurs van Moore MKW ondersteunen je hier graag bij.
 

Wijzigingen vanaf 2025

De energie-investeringsaftrek (EIA) blijft een aantrekkelijk voordeel voor duurzame investeringen, maar vanaf 2025 gelden er specifieke wijzigingen en aanvullende eisen. Hier zijn de belangrijkste aanpassingen:

1. Energiebesparing in of bij bedrijfsgebouwen
Om energieverlies bij openstaande deuren in gekoelde ruimtes te beperken zijn luchtdeuren nieuw op de lijst gezet. Daarnaast zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Isolatie: De maximumbedragen voor belastingvoordeel op isolatie-investeringen zijn verhoogd, zodat ze beter aansluiten bij de huidige marktprijzen.
  • Warmtepompen: De eisen voor warmtepompen zijn aangescherpt:
    • De Seasonal Coefficient of Performance (SCOP)-eis is verhoogd voor zowel lucht- als bodemgerelateerde warmtepompen, zodat alleen de beste technieken worden gestimuleerd.
    • Voor halogeenvrije warmtepompboilers geldt nu ook een hogere SCOP-eis.
    • Bodemgebonden warmtepompen met halogeenvrij koudemiddel moeten voldoen aan de nieuwe SCOP-eisen in plaats van de oude COP-eisen.
  • Systeem voor benutting van afvalwarmte: Afvalwarmte van koel- en vriesinstallaties is niet langer opgenomen, omdat dit inmiddels een verplichte standaard is.
     

2. Energiebesparing bij processen

  • Warmtepompen: De technische ontwikkeling van warmtepompen maakt het nu ook mogelijk om warmtepompen in te zetten voor hogere temperaturen in de industrie. Daarom is aan de omschrijving een extra temperatuurtraject van >80 °C toegevoegd.
  • Energiezuinige (vaat)spoel of (vaat)wasmachine: Je krijgt hiervoor geen energie-investeringsaftrek meer, omdat de terugverdientijd niet voldoende is.
     

3. Aanwenden of toepassen van duurzame energie
In 2025 kom je ook in aanmerking voor energie-investeringsaftrek bij de volgende nieuwe investeringen:

  • Oppervlaktewater warmtewisselaars: Systemen die energie uit oppervlaktewater benutten voor het verwarmen van bedrijfsgebouwen of collectieve woningprojecten.
  • Opslagtechnieken voor duurzame warmte: Investeringen in technieken voor tijdelijke opslag van duurzaam geproduceerde warmte, om deze efficiënter te benutten.
  • Grondwarmtewisselaars: Belastingvoordeel is nu mogelijk voor grondwarmtewisselaars die onder andere bodembedekkingen dan wegverharding worden toegepast.

In 2025 gelden minder strenge eisen voor belastingvoordeel bij zonnepanelen. Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking hoeven niet langer aangesloten te zijn op een kleinverbruikersaansluiting. Tegelijkertijd is de energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet volledig komen te vervallen, omdat deze regeling nauwelijks werd gebruikt door bedrijven.

Een belastingvoordeel van gemiddeld 10%

Wordt jouw aanvraag voor Energie-investeringsaftrek (EIA) positief beoordeeld? Dan volgt een beschikking waarop het investeringsbedrag staat vermeld. Van dat bedrag mag je 40% in mindering brengen op de fiscale winst.

Bij een vennootschapsbelastingtarief van 25,8% betekent dit een voordeel van ongeveer 10% op jouw investering.

Wil je EIA-subsidie aanvragen?

Houd er bij de Energie-investeringsaftrek rekening mee dat er binnen drie maanden na opdrachtverstrekking een EIA-aanvraag ingediend moet zijn bij de subsidieverstrekker om in aanmerking te komen. Neem daarom zo spoedig mogelijk contact op met onze subsidieadviseurs als je een investering gaat doen.

Onze deskundige subsidieadviseurs kunnen snel en vrijblijvend een check doen om te beoordelen of jouw investering in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek en/of andere subsidiemogelijkheden.

Ons 4-stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Ben jij benieuwd naar (andere) subsidiekansen voor jouw bedrijf, maar heb je geen idee hoe je hier zicht op krijgt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen subsidiekansen voor je in kaart en doen desgewenst de subsidieaanvraag.

Moore MKW 4 stappenplan subsidie aanvragen

Neem contact op

Contact

Daan Evers MSc
Daan Evers

Subsidieadviseur

+31 541 21 74 47