Bedrijfsopvolging

Belastingadvies

Of je nu jouw levenswerk overdraagt aan een familielid, een deel van het vermogen wilt veiligstellen voor toekomstige generaties, of jouw werknemers wilt laten participeren in het succes van jouw onderneming. Bij Moore MKW begrijpen we dat bedrijfsopvolging meer is dan alleen een zakelijke transactie. Wij weten wat er bij zo’n proces komt kijken en staan klaar om je te begeleiden bij elke stap. Van idee tot waardering, overleg met de Belastingdienst en uitleg aan de opvolgers, bij ons kun je terecht.

Direct contact opnemen

De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De overdracht van jouw onderneming kan fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt met de BOR: de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om erf- of schenkbelasting te verminderen of zelfs te voorkomen bij de overdracht van jouw bedrijf.

De BOR kan gebruikt worden voor de overdracht van het ondernemingsvermogen van bijvoorbeeld een eenmanszaak, aandelen in een BV of NV, en vennootschappelijk kapitaal in samenwerkingsverbanden. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de regeling:

  • De overdrager moet minimaal 1 jaar (bij erfenis) of 5 jaar (bij schenking) eigenaar zijn geweest van de onderneming.
  • De ontvanger moet de onderneming minimaal 5 jaar voortzetten.

Het toepassen van de BOR is een complex proces waarbij de specifieke situatie van jouw onderneming beoordeeld moet worden. Ook veranderen de regels en voorwaarden voortdurend.

Bij Moore MKW zijn we gespecialiseerd in het adviseren over en begeleiden van bedrijfsopvolgingen.

Wij kunnen de onderneming waarderen, en zorgen ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van de BOR, met een duidelijke visie op je toekomstplannen en financiële belangen.

Vermogensoverdracht: draag alvast een deel over

Soms kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om alvast een deel van je vermogen over te dragen. Door slim gebruik te maken van schenkingsplannen en de structurering van jouw vermogen, kan dit efficiënt en met een minimale belastingdruk.

Dit proces kan bijvoorbeeld inhouden dat je een deel van jouw vermogen of aandelen in jouw bedrijf alvast overdraagt aan jouw kinderen.

Dit is met name nuttig als je verwacht dat de waarde van jouw bedrijf in de toekomst zal stijgen, waardoor je kinderen later profiteren van deze waardestijging zonder dat er een aanzienlijke belastingheffing optreedt.

Lizeth Sanne - Belastingadvies 2

Werknemersparticipatie

Zie jij de werknemers in je bedrijf als de cruciale pijler van jouw succes? Werknemersparticipatie is een effectieve manier om deze waardering te tonen.

Door werknemers te laten participeren in jouw bedrijf, bijvoorbeeld via aandelen of certificaten van aandelen, creëer je een omgeving van gedeelde verantwoordelijkheid en succes.

Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid en motivatie van jouw werknemers, maar ook hun gevoel van verbondenheid met het bedrijf.

Fiscale aspecten en juridische vormgeving

De structurering van werknemersparticipatie is van groot belang. Dit gaat verder dan alleen het verstrekken van aandelen. Als Moore MKW kijken we samen met jou ook naar de fiscale aspecten en juridische vormgeving van werknemersparticipatie.

Want hoe zit het met zeggenschap als je werknemers laat participeren? Certificaten van aandelen bieden winstrechten zonder zeggenschap, wat een goede optie kan zijn afhankelijk van jouw doelen en de structuur van jouw bedrijf. Wil jij naast winstrechten ook zeggenschap delen?

Bij Moore MKW zijn we er om jou te ondersteunen bij het ontwikkelen van een plan voor werknemersparticipatie, waarbij we rekening houden met aspecten die voordelig zijn voor jou, jouw bedrijf én voor jouw werknemers.

Laat je goed en tijdig adviseren over bedrijfsopvolging

Bedrijfsopvolging is een complex en tijdrovend proces, waarbij een zorgvuldige planning en voorbereiding essentieel zijn. Het is nooit te vroeg om te beginnen met het plannen van jouw bedrijfsopvolging.

Of je nu in de beginfase bent of al vergevorderde plannen hebt, de adviseurs van Moore MKW staan klaar om jou te ondersteunen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om jouw bedrijfsopvolging soepel en succesvol te laten verlopen.

Neem contact op

Contact

Vind een specialist bij jou in de buurt

Rijndert de Bruin 1
Rijndert de Bruin

Belastingadviseur

+31 (0)88 2021 371