De Innovatiebox

Subsidieadvies

Onderzoek of ontwikkel jij met jouw bedrijf innovatieve producten of programmatuur? Als je speur- en ontwikkelingswerk doet en een S&O-verklaring kunt overleggen, mag je gebruik maken van de Innovatiebox. Met de Innovatiebox betaal je aanzienlijk minder vennootschapsbelasting.
Direct contact opnemen

Is de Innovatiebox beschikbaar?

De Innovatiebox is doorlopend beschikbaar. Je kunt dus altijd een beroep doen op de Innovatiebox, mits je een S&O-verklaring kunt overleggen.

De subsidieadviseurs en fiscalisten van Moore MKW kunnen je exact vertellen wat je moet doen voor het belastingvoordeel in de Innovatiebox. Ook kunnen ze je bij de aanvraag en verwerking ondersteunen. Het subsidiebudget voor 2024 is vastgesteld op € 2.953 miljoen.

S&O-verklaring als toegangsticket

Wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de Innovatiebox is een S&O-verklaring. Deze S&O-verklaring krijg je als je gekwalificeerd speur- en ontwikkelingswerk verricht. De werkzaamheden kunnen bestaan uit technisch of wetenschappelijk onderzoek, haalbaarheidsonderzoeken of de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of software.

Grotere ondernemingen (voordeel uit Innovatiebox is groter dan € 37,5 miljoen of de netto omzet is groter dan € 250 miljoen) moeten naast een S&O-verklaring ook beschikken over een tweede toegangsticket, namelijk één van de volgende zaken: octrooi, kwekersrecht, programmatuur, vergunning voor geneesmiddelenontwikkeling, geregistreerd gebruiksmodel of een aanvullend beschermingscertificaat.

Wat is de Innovatiebox?

Als je gebruik kunt maken van de Innovatiebox worden de winsten die zijn gerealiseerd met innovatieve activiteiten (R&D) belast tegen maximaal 9% vennootschapsbelasting. Normaal gesproken betaal je 19% of 25% vennootschapsbelasting. Om deze winst uit innovatie vast te stellen worden vooraf afspraken gemaakt met de Belastingdienst.

Onze subsidieadviseurs gaan hierover samen met jou en de Belastingdienst in gesprek om het percentage ‘winst uit innovatie’ voor de komende jaren vast te stellen. Uit ervaring weten we dat soms wel 40% van de winst is toe te schrijven aan innovatie. Met zulke percentages realiseer je een behoorlijke belastingbesparing.

Jouw voordeel berekenen

Jouw belastingvoordeel is afhankelijk van de mate waarin je als bedrijf innoveert. Als er sprake is van veel innovatie-ontwikkeling kan het percentage winst uit innovatie uiteraard ook hoger uitvallen dan 40%.

Vanzelfsprekend kan er in jouw onderneming ook sprake zijn van minder innovatie. Daarom zijn de afspraken die je maakt met de Belastingdienst over de Innovatiebox altijd maatwerk. Vanzelfsprekend kunnen we jou als Moore MKW ondersteunen bij alle stappen die er nodig zijn om de financiële voordelen van de Innovatiebox te realiseren.

Vast bedrag toepassen binnen Innovatiebox

In het kader van de eenvoud is het vanaf 2013 ook mogelijk om een vast bedrag (forfait) toe te passen in de Innovatiebox. Dit forfait bedraagt 25% van jouw totale winst en is gemaximeerd op € 25.000.

Je mag elk jaar kiezen of je het vaste bedrag wel of niet toepast. Verwerking vindt plaats in de aangifte vennootschapsbelasting en leidt tot een directe belastingbesparing.

Daan Evers - Subsdieadvies

De Innovatiebox en WBSO: alle specialisten in huis

Als je veel speur- en ontwikkelingswerk doet, is de combinatie van belastingvoordeel binnen de WBSO en de Innovatiebox interessant. De WBSO en Innovatiebox hebben beide hun eigen fiscale voordelen.

Doordat Moore MKW een multidisciplinaire dienstverlening is, kunnen onze subsidieadviseurs en fiscalisten gezamenlijk de WBSO en Innovatiebox voor je verzorgen.

Hulp nodig bij het aanvragen van de innovatiebox?

Ben jij een innovatieve ondernemer en wil je tevens een aanzienlijke belastingbesparing realiseren middels de Innovatiebox of WBSO? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Moore MKW.

Ons 4-stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Ben jij benieuwd naar (andere) subsidiekansen voor jouw bedrijf, maar heb je geen idee hoe je hier zicht op krijgt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen subsidiekansen voor je in kaart en doen desgewenst de subsidieaanvraag.

Moore MKW 4 stappenplan subsidie aanvragen

Neem contact op

contact

Drs. Lennart Rolevink
Lennart Rolevink

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 29