MIA en Vamil: subsidie voor milieuvriendelijke investeringen

Subsidieadvies

Investeer jij in duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je mogelijk belastingvoordeel behalen. Met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je, afhankelijk van het type investering, tot wel 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst en/of tot 75% willekeurig afschrijven. Onze subsidieadviseurs adviseren je graag over de MIA en Vamil-regeling.

Direct contact opnemen

Budget vanaf 2024

Voor de MIA\Vamil is in 2024 een bedrag van € 217 miljoen beschikbaar, waarvan € 192 miljoen voor de MIA en € 25 miljoen voor de Vamil.

Is de MIA- of Vamil-regeling op dit moment beschikbaar?

De MIA\Vamil kent, in tegenstelling tot veel andere subsidieregelingen, geen bepaalde openstellingstermijn. Dit betekent dat je het gehele jaar door subsidie aan kunt vragen via deze regeling(en).

De subsidieadviseurs van Moore MKW adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw onderneming en begeleiden je bij de aanvraag.

Financieel voordeel met de Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De MIA-subsidie bied je de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Je brengt een percentage van het investeringsbedrag in mindering op de fiscale winst. De MIA-regeling levert je, met 25% vennootschapsbelasting, een netto voordeel op van maximaal 11,25%.

Geert Daan - Subsidieadvies 2

Financieel voordeel Vamil

De Vamil-regeling biedt de mogelijkheid om 75% van de milieu-investering op een willekeurig moment af te schrijven. Door sneller afschrijven verminder je de fiscale winst en betaal je minder belasting in dat jaar. Het liquiditeit- en rentevoordeel is daarmee ongeveer 3%.

Erik - Subsidieadvies 2

Waarom is de MIA- en Vamil-regeling beschikbaar?

De overheid wil met de MIA en Vamil-regeling de investering in duurzame bedrijfsmiddelen stimuleren om de doelen uit het Energieakkoord te behalen. De laatste jaren is de circulaire economie bestempeld als één van de belangrijkste thema’s binnen het milieubeleid. Deze ontwikkeling zie je terug in de MIA/Vamil.

De Nederlandse industrie wordt gestimuleerd om het gebruik van grondstoffen te beperken (preventie) of om grondstoffen uit afvalstromen terug te winnen (recycling).

Duurzaam bouwen met de MIA-regeling

Middels de MIA worden diverse duurzaamheidslabels, zoals BREEAM, LEED of GPR Gebouw gestimuleerd. Een aanvullende eis op deze certificeringen is dat er uitsluitend duurzaam hout wordt gebruikt.

Daarnaast is het mogelijk om subsidie te ontvangen bij hergebruik van bouwmaterialen. Denk hierbij aan gerecyclede betontegels en plafondplaten.

Ga jij een milieuvriendelijke investering doen?

Neem contact op met onze subsidieadviseurs als je voornemens bent om een milieuvriendelijke investering te doen. Onze subsidieadviseurs doen snel en vrijblijvend een check of jouw investering in aanmerking komt voor MIA/Vamil-regeling of andere subsidiemogelijkheden.

Houd er bij de MIA-regeling rekening mee dat er binnen drie maanden na opdrachtverstrekking een MIA-aanvraag ingediend moet zijn bij de subsidieverstrekker om in aanmerking te komen. Wacht dus niet te lang met contact opnemen.

Vragen over of hulp nodig bij het aanvragen?

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor de MIA/Vamil of wil je direct de MIA/Vamil-regeling benutten? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met de subsidieadviseurs van Moore MKW. Zij helpen je graag verder.

Ons 4-stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Ben jij benieuwd naar (andere) subsidiekansen voor jouw bedrijf, maar heb je geen idee hoe je hier zicht op krijgt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen subsidiekansen voor je in kaart en doen desgewenst de subsidieaanvraag.

Moore MKW 4 stappenplan subsidie aanvragen

Neem contact op

Contact

Geert Witjes
Geert Witjes

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 11