Subsidiekans 1: Verbouwing van de supermarkt
Een nieuwe supermarktformule of de hoogste tijd om de inrichting van de supermarkt te moderniseren. Als er een verbouwing op de planning staat, is het zaak om alert te zijn op subsidiekansen. “Subsidiekansen doen zich altijd voor als er ontwikkelingen zijn, als er dingen gaan veranderen”, vertelt subsidieadviseur Geert Witjes.
Bij verbouwingen liggen er met name kansen bij de fiscale subsidies, zoals de Energie Investerings Aftrek (EIA) voor energiebesparende maatregelen en de Milieu Investerings Aftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
Bij een verbouwing wordt de schil van het pand vaak beter geïsoleerd en worden installaties energiezuinger uitgevoerd. Volgens Jan Schut zijn die fiscale subsidies voor supermarktondernemers nu extra interessant omdat supermarkten hoge rendementen hebben behaald.
“Op de prioriteitenlijst bij een verbouwing staan subsidiekansen zeker niet bovenaan, maar het is wel belangrijk om hier bij stil te staan. Vooral omdat veel supermarkten nu veel winst gedraaid hebben. Fiscale investeringsvoordelen kunnen hierdoor snel te gelde worden gemaakt.”
Bij de EIA voor energiebesparende maatregelen, gaat het om 45,5% extra aftrek en om een netto fiscaal voordeel van zo`n 11%. Is er sprake van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, dan kan met de MIA Vamil tot wel 45% van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst.
Subsidiekans 2: Nieuwbouw van de supermarkt
Is er sprake van nieuwbouw, dan zijn er net als bij een verbouwing talloze subsidiekansen voor supermarktondernemers. Ook bij nieuwbouw zijn de fiscale subsidies interessant, zoals de EIA en MIA Vamil.
Maar het kan volgens subsidieadviseur Geert Witjes ook interessant zijn om te kijken naar de mogelijkheden om het complete nieuwe bedrijfspand dusdanig te verduurzamen dat er extra subsidiekansen ontstaan. Dat deden de subsidieadviseurs van Moore MKW bijvoorbeeld bij de nieuwbouw van de Volvo Niewenhuijse in Zwolle.
Moore MKW werd door Volvo en de investeerders van het nieuw te bouwen pand in de ontwerpfase al ingeschakeld. Geert Witjes raadt ook supermarktondernemers aan in een vroeg stadium van nieuwbouw subsidieadviseurs in te schakelen.
“We pleiten hier altijd voor, zodat supermarktondernemers bepaalde subsidiekansen mee kunnen nemen in hun gesprekken met aannemers en leveranciers. Bij bijna alle subsidies moet je de subsidie aanvragen in het offertestadium, bij fiscale subsidies binnen drie maanden na verstrekken van de opdracht. Onze meerwaarde zit er dan ook in dat wij alle termijnen voor de ondernemer in de gaten houden.”
Subsidiekans 3: Investeringen en vervangingsvraagstuk?
LED-verlichting, koude- of warmteterugwinning, restwarmtegebruik of nieuwe energiezuinige koelapparatuur. Er liggen voor supermarkten subsidiemogelijkheden bij investeringen in of het vervangen van verouderde apparatuur. Juist hier kan het volgens Jan Schut van toegevoegde waarde zijn om de kennis en expertise van subsidieadviseurs in te schakelen.
“We hebben niet alleen kennis over de financiële kant van subsidies, we hebben ook veel technische know-how en kunnen op dat raakvlak echt zorgen voor optimalisatie.” Bij investeringen zit het laaghangende fruit volgens de subsdieadviseurs vooral bij de LED-verlichting, warmteterugwinning/restwarmte en de energiezuinigekoelinstallaties.''
Bij elk investeringsplan praat je al gauw over drie tot vier ton subsidiale bedrijfsmiddelen. Als je dan 11% netto fiscaal voordeel hebt, praat je al gauw over 30.000 tot 40.000 euro”, rekent Geert Witjes voor. Door de samenwerking van de subsidieadviseurs met de accountants en fiscalisten binnen Moore MKW, kunnen alle kansen optimaal benut worden.
“We ontzorgen de supermarktondernemer volledig. “Onze toegevoegde waarde is dat wij naar het geheel kijken en niet alleen naar het stukje van de leverancier. We zorgen dat de gegevens ook bij de juiste mensen terecht komen en dat het kant en klaar beschikbaar is voor de aangiftes.”
Subsidiekans 4: Nieuwe bestelauto of laadpalen op parkeerplaats
Steeds meer klanten parkeren hun elektrische auto op de parkeerplaats van jouw supermarkt. Bied jij ze al de mogelijkheid om de auto dan op te laden? Wie overweegt te investeren in laadpalen op de parkeerplaats kan ook gebruik maken van subsidies. Ook liggen er kansen om zelf elektrisch te gaan rijden.
Sinds vorig voorjaar is er de SEBA: Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s. Hiermee kunnen ondernemers 10% subsidie krijgen op de aanschafkosten van een elektrische bestelauto of bestelbus. Ook liggen er bij de aanschaf van een elektrische auto kansen via de MIA Vamil.
“Als je als supermarktondernemers steeds meer boodschappen thuis bezorgt, kan het interessant zijn om dat te doen via elektrisch vervoer. Dan kun je je brandstofkosten verlagen en zorgen voor minder emissie-uitstoot.”
Subsidiekans 5: Vergoeding voor opleidingskosten BBL’ers
Is de supermarkt een erkend leerbedrijf en besteed je tijd en geld aan het opleiden van BBL’ers? Via de subsidie Praktijkleren kunt je als supermarktondernemer een tegemoetkoming ontvangen voor de kosten die je als werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student om hen beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.
De subsidie bedraagt € 2700,- per begeleide leerling. Geld dat snel verdiend is volgens de subsidieadviseurs. “Maar toch gaat het nog wel eens mis, omdat ondernemers de termijnen of data vergeten waarop ze een aanvraag in hadden moeten dienen. Ook dat is onze rol en toegevoegde waarde als subsidieadviseur, we bewaken deadlines en zorgen dat alles op tijd wordt aangevraagd en ingeleverd.”
Subsdiekans 6: Innovatie of verduurzaming
Tot slot: innovatie en verduurzaming. Als hier in welke vorm dan ook sprake van is, dan zou er bij iedere supermarktondernemer een belletje moeten gaan rinkelen. Voor investeringen in hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, zijn er ook via regelingen als de EIA, SDE++ en de ISDE-subsidie verschillende kansen en mogelijkheden.
“Maar ook als je gaat innoveren of pilotprojecten start met leveranciers of bijvoorbeeld je hele supermarkt in één keer ombouwt naar een biologische supermarkt, kun je er vanuit gaan dat er extra subsidiekansen liggen”, zegt Jan Schut.
In al die gevallen kunnen supermarktondernemers aankloppen voor een vrijblijvend gesprek om samen te verkennen welke subsidiekansen er zijn. “We zijn onderdeel van een accountantskantoor en we gaan voor een langdurige relatie met onze klanten en willen toegevoegde waarde leveren, we zullen dus altijd open en transparant zijn of het zinvol is om subsidie aan te vragen. Onder de streep moet het altijd wat opleveren”, benadrukken de subsidieadviseurs.
Meer informatie of advies?
Regelmatig vinden er wijzigingen in de subsidieregelingen plaats, waardoor er voortdurend nieuwe subsidiemogelijkheden ontstaan. Wil jij meer informatie over de subsidiemogelijkheden voor jouw supermarkt? Neem vrijblijvend contact op voor een gesprek. De subsidieadviseurs van Moore MKW helpen je graag.