Wat doet van Lente Systeemintegratie?
Van Lente Systeemintegratie heeft meer dan 85 jaar ervaring in de elektrotechniek en vestigingen in Deventer, Reeuwijk, Groningen en Nieuwleusen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het plannen, beheren en onderhouden van complexe systemen. Onder leiding van directeur Cor de Best heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een gewilde marktpartij. “We zijn met 170 medewerkers relatief klein, maar we zitten in een bepaalde niche waardoor we in een aantal branches hele specifieke marktkennis hebben.”
Het succes van Van Lente blijft dan ook niet onopgemerkt. Al een aantal keren kloppen er partijen aan die willen praten over een fusie of overname. “Maar dat was voor mij eigenlijk nooit aan de orde, tot ik bezig was met mijn eigen puzzel en de vraag hoe ik mijn eigen toekomst en die van het bedrijf wilde vormgeven”, kijkt Cor de Best terug.
Waarom een bedrijfsovername?
Cor de Best is volgens zijn managementteam vaker de bezorgde vader, in plaats van de strenge directeur. De vraag waar hij zich vanaf 2020 mee bezighoudt is hoe hij wat meer afstand kan nemen van het bedrijf en in plaats van een bezorgde vader een bezorgde opa kan worden. “Ik ben 55 jaar en ik hoor heel veel ondernemers zeggen dat ze springlevend zijn. Maar is dat wel zo? Misschien is dat mijn eigen angstbeeld hoor”, zegt De Best.
Maar daardoor gaat hij serieus nadenken over de toekomst. Cor de Best heeft twee kinderen, maar familieopvolging blijkt geen optie. “Mijn kinderen zeiden tegen mij: misschien vind jij dat je het mooiste bedrijf ter wereld hebt, maar wij hebben een andere toekomst voor ogen. Dan blijven er verschillende varianten over, daar zijn managementboeken over volgeschreven, en heel veel ondernemers hebben daar ervaring mee, maar uiteindelijk moet je zelf de keuze maken.”
De samenwerking met Moore MKW
Cor de Best was al vele jaren directeur bij Van Lente Systeemintegratie toen hij de kans kreeg om de onderneming over te nemen, Moore MKW corporate finance (voorheen KroeseWevers) heeft Cor destijds begeleid in het proces waarmee Cor enige aandeelhouder werd van Van Lente. Sindsdien is Moore MKW de huisaccountant van Van Lente.
In 2020 wordt Cor de Best weer benaderd door Van Doren Engineers. Dit keer met de vraag of hij misschien wil fuseren, aangezien hij nooit eerder serieus heeft willen praten over een mogelijke overname. “Van Doren is een grotere partij, er werkt 380 man en ik zou mede de directie kunnen voeren over de hele groep. Daar sprak voor mij dermate veel waardering uit dat ik dacht: ik durf het wel aan om Van Lente aan Van Doren Engineering te verkopen.”
Maar Cor de Best weet ook door eerdere ervaringen dat een overname begeleiden een vak apart is. Dus schakelt hij overnamespecialisten Rob Koops en in van Moore MKW.
De rol en expertise van Moore MKW
Volgens Rob Koops en is het erg verstandig dat een ondernemer als Cor de Best voor zo’n overnamevraagstuk de hulp inroept van specialisten. “Als er één partij is die interesse heeft in de onderneming, heb je geen vergelijkingsmateriaal. Het is verstandig om dan eens rond te gaan kijken: wat is dit bedrijf waard in de markt en is het mogelijk om de prijs op een hoger niveau te krijgen door meerdere overnamekandidaten te benaderen die passen bij de filosofie van Van Lente?”
Op advies van Moore MKW worden er zes marktpartijen benaderd die al eerder interesse hadden getoond. Alle potentiële overnamekandidaten zijn enthousiast en hebben interesse in Van Lente.
“Dat is een heel mooi compliment voor Cor en zijn mensen. En wat we ook zagen is dat het bedrijf heel goed verkoopbaar was omdat Van Lente intern de boel goed op orde had, alle informatie was snel voorhanden. We konden bij het due diligence elke vraag snel beantwoorden, inclusief bijbehorende onderbouwingen. En dat zijn toch al snel bijna 1000 vragen. Dat geeft een koper vertrouwen.”
De resultaten
Uiteindelijk blijkt Van Doren Engineers, de partij die als eerste op de deur klopte, de meest geschikte en meest passende overnamekandidaat. In juli 2021 verkoopt Cor de Best zijn bedrijf Van Lente Systeemintegratie dan ook aan Van Doren Engineers. Hij denkt dat de bedrijven goed bij elkaar passen, qua filosofie, technisch, maar ook qua landelijke spreiding.
“We hebben een overeenkomst dat ik een aantal jaren betrokken blijf. Ik maak nu onderdeel uit van de directie van de holding om de integratie tussen de twee bedrijven te bewerkstellig en wat ik leuk vind is dat ook aan de koperszijde dingen kan verbeteren.” Het traject waarbij ook andere kopers in beeld zijn gekomen, beschouwt hij achteraf als bijzonder nuttig. “Het bevestigt dat ik écht de goede partij heb voor de overname.”
Moore MKW werkt in het overnameproces nauw samen met Sebastiaan Vos en Margreet Diemel van JPR Advocaten en is in het overnameproces verantwoordelijk voor het volgende:
- Het opstellen van de verkoopdocumentatie bestaande uit de teaser, het informatiememorandum en de geheimhoudingsverklaring en de procesbrief.
- Het samenstellen van een een lijst met potentiële overnamekandidaten en het eerste contact leggen met de geselecteerde partijen.
- Het voeren van de regie op het gehele proces: van onderhandelingen over de prijs tot het beantwoorden van vragen van mogelijke kopers in de dataroom.
- Het scherp blijven op het uiteindelijke resultaat, sparren en spiegelen, en het behartigen van de belangen van Van Lente Systeemintegratie in alle gesprekken.
- Samen met de specialisten van JPR Advocaten wordt ook de OR op het juiste moment op de juiste wijze geïnformeerd over de voorgenomen overname.
- Ook werkt Moore MKW nauw samen met JPR Advocaten bij de juridische afwikkeling van de uiteindelijke overname.
- En wellicht het belangrijkste, een heldere en duidelijke communicatie tussen alle betrokkenen zodat er geen verrassingen of belemmeringen zijn.
De lessen en ervaringen
Volgens Rob Koops en is de ervaring van deze en ook veel andere overnames dat het goed is om zakelijk te blijven kijken naar dit soort overnameprocessen. “Cor wilde vooral dat alles goed zou uitpakken voor zijn medewerkers. Dat past bij zijn karakter als de bezorgde vader. Maar je kunt én goed zijn voor je medewerkers én goed zijn voor jezelf”, benadrukt Rob Koops.
Wat Cor de Best zelf lastig vond in deze overname is dat hij de mensen in zijn bedrijf niet meteen kon betrekken bij zijn plannen. “Dat vond ik echt heel moeilijk, maar achteraf denk ik: je moet dat in het beginstadium niet doen, pas als je een afgerond verhaal hebt kun je dat delen, anders zorgt het alleen maar voor onrust in het bedrijf.” Achteraf kijkt Cor de Best vooral terug op een ‘leuk en gaaf project’. “Maar je moet zoiets niet alleen willen doen. Het is bijna een baan ernaast, zo’n overname”, zegt hij.
Het voordeel van verkoopklaar zijn
Wat voor Rob Koops en een absoluut voordeel was bij deze overname? De manier waarop Cor de Best alles op orde had met Van Lente Systeemintegratie. “Je ziet dat zo’n proces makkelijker wordt als je de boel op orde hebt.
Voor veel bedrijven geldt dat ze de boel verkoopklaar willen maken. Maar in wezen moet je de boel altijd goed voor elkaar hebben, zodat je op elk moment je bedrijf kunt verkopen. Want je weet niet wanneer er iemand voorbij komt die interesse heeft of wat er privé met je gebeurt en je gedwongen kunt worden je bedrijf te verkopen. Als je niks regelt en er gebeurt wat dan heb je ineens een probleem.”
Bovendien geeft het ook de koper een goed gevoel, volgens de specialisten. “Alles verliep snel en soepel en dat zie je uiteindelijk ook terug in een strakke verkoopovereenkomst.”
Meer weten?
Zoek jij ook een professionele en ervaren sparringpartner voor een overname? De overnamespecialisten van Moore MKW vertellen je graag wat zij voor jou kunnen betekenen voor, tijdens en na de verkoop of aankoop van een bedrijf.
Neem contact op
Contact
