Moore MKW begeleidt overname Z-netwerken Nederland B.V.

Moore MKW treedt regelmatig op als adviseur bij de koop en verkoop van ondernemingen. Zo begeleidde Moore MKW Z-Netwerken Nederland B.V. (hierna: Z-netwerken) bij de verkoop van de aandelen aan VANAD Enovation B.V. (hierna: Enovation).
KroeseWevers Accountancy

De overname

Tot 1 juni 2016 was Z-netwerken onderdeel van C.M.Z.-groep B.V. Het bedrijf is in 2016 door twee van de aandeelhouders overgenomen. Z-netwerken levert innovatieve communicatie-oplossingen voor de gezondheidzorg en gemeenten. De producten zijn gericht op het veilig delen en versturen van patiëntinformatie.

Enovation is gespecialiseerd in het beveiligen van de informatie-uitwisseling door zorgverleners over en met patiënten. In het voorjaar van 2018 heeft Enovation aangegeven geïnteresseerd te zijn in een overname. Z-netwerken werkte al gedurende enige tijd intensief samen met Enovation, voorafgaand aan de verkoop van de aandelen.

Door de intensieve samenwerking en het wederzijdse vertrouwen is het proces soepel en snel verlopen.

De rol van Moore MKW

Moore MKW (voorheen KroeseWevers) heeft in 2016 een rol gespeeld bij de afsplitsing van Z-netwerken door de koopovereenkomst en de voorwaarden te toetsen. Naar aanleiding van de positieve ervaringen over dit traject is Moore MKW (voorheen KroeseWevers) in 2019 benaderd om de mogelijke verkoop van de aandelen van Z-netwerken aan Enovation te begeleiden.

Door de inzet van de multidisciplinaire dienstverlening van Moore MKW is de overname succesvol begeleid. Van het adviseren en beoordelen van de intentieovereenkomst, het toetsen van de due diligence tot de advisering over de fiscale aspecten van de verkoop. In het gehele traject was er rechtstreeks contact tussen de adviseurs van Moore MKW en de financiële adviseurs van Enovation. Mede hierdoor verliep de overname soepel en relatief snel.

De lessen

Het is belangrijk dat partijen in het voortraject van een overname onderzoeken of de bedrijfsactiviteiten matchen met elkaar. Dit zorgt voor een tijd- en kostenbesparing in het overnametraject. Bij deze overname is er bespaard op het uitbesteden van het due diligence onderzoek.

De werkwijze en interne processen van Z-netwerken waren al bekend bij de koper, waardoor een operationeel due diligence onderzoek niet noodzakelijk was. Het onderzoek heeft zich beperkt tot de financiële aspecten van de overname.

Ondersteuning

Ondanks de goede verstandhouding tussen de partijen is het belangrijk om de juiste mensen aan tafel te zetten. Doordat Moore MKW (voorheen KroeseWevers) al in een vroeg stadium bij de overname is betrokken door de verkopende partij was het mogelijk om ondersteuning te bieden op de belangrijke momenten in het traject.

Zo zijn de partijen in dit traject tijdig gewezen op de fiscale aspecten van de verkoop en op het belang van het opstellen van een geheimhoudingsverklaring.

Het resultaat

Een verkooptraject dat soepel en snel is verlopen, waarbij twee partijen hun krachten hebben gebundeld. Er is nu één onderneming die ervoor zorgt dat zorgverleners veilig digitaal informatie kunnen uitwisselen over patiënten.

Meer weten?

Moore MKW is specialist in advisering op het gebied van de koop en verkoop van ondernemingen. We kunnen jou voor, tijdens en na de verkoop adviseren door onze multidisciplinaire dienstverlening.

Neem contact op

Contact

Alexander Derksen Msc RA
Alexander Derksen RA

Partner audit

+31 (0)31 437 48 08

Deel dit artikel