Moore MKW corporate finance begeleidt verkooptraject Wipro BV

De drie aandeelhouders van Wipro BV in Winterswijk besluiten begin 2019 om hun bedrijf te verkopen. Ze hebben twee voorwaarden: ze willen een goede prijs voor het bedrijf dat ze sinds 1994 samen hebben opgebouwd en het bedrijf moet worden voortgezet door een opvolger die past bij het bedrijf en de mensen die er werken. Rob Koops van Moore MKW corporate finance (voorheen KroeseWevers) begeleidde het verkooptraject. “Dit hadden we écht niet alleen gekund”, zeggen de aandeelhouders, die uiteindelijk op 29 september 2020 hun bedrijf verkochten.

Wipro bv moore mkw cf

Wat doet Wipro BV en wat is de aanleiding voor de verkoop?

Wipro is een sterke speler in het ontwerpen, produceren en verkopen van systeemwanden voor de kantorenmarkt. De systeemwanden worden in heel Nederland en inmiddels ook in het buitenland op de markt gebracht onder de eigen merknaam ‘Askon Systeemwand’. Gert-Jan te Hietbrink, Gerco Piek en Jos Blekkink zijn in 1994 met het bedrijf gestart samen met twee andere inmiddels ex-aandeelhouders, waaronder de huidige commissaris Paul Wientjes.

Zij hebben het bedrijf laten uitgroeien naar een onderneming met 17 medewerkers. Begin 2019 nemen de drie overgebleven aandeelhouders het besluit om gezamenlijke hun aandelen in het bedrijf te verkopen. Aandeelhouders Gerco Piek en Jos Blekkink zijn zestigers en willen tijdig voorsorteren op hun vertrek. Gert-Jan te Hietbrink wil graag nog wat langer blijven werken bij het bedrijf dat ze gaan verkopen, maar dat hoeft niet perse meer als aandeelhouder.

Daarom was voor ons belangrijk dat er een opvolger zou komen die past bij ons bedrijf”, vertelt Gerco Piek. Met het verkopen van een bedrijf hebben de aandeelhouders van Wipro geen enkele ervaring. “Wij hadden echt geen idee, ook niet wat ons bedrijf waard was.”

Al jarenlang is Moore MKW (voorheen KroeseWevers) de accountant van de onderneming. Omdat Moore MKW als multidisciplinaire dienstverlener ook ondersteunt bij verkoop van een onderneming, was het een logische stap voor de mannen om contact op te nemen met Rob Koops van Moore MKW corporate finance voor begeleiding bij de verkoop.

De samenwerking met Moore MKW corporate finance

Rob Koops van Moore MKW corporate finance beginnen met de vraag wat de drie huidige aandeelhouders belangrijk vinden bij de verkoop van hun bedrijf. Daaruit blijkt dat, naast een goede verkoopprijs, het belangrijk is dat het bedrijf op de huidige locatie in Winterswijk met de bestaande collega’s wordt voortgezet door de koper.

Naast continuïteit, hopen de aandeelhouders een partij te vinden die ook de volgende stap kan zetten en het bedrijf kan helpen om door te groeien. Om zo’n koper te vinden, begint Rob Koops met een waarderingsrapport: wat is het bedrijf waard? Vervolgens gaan ze in gesprek met verschillende strategische spelers: ondernemers die in dezelfde branche werkzaam zijn.

Rob Koops: “We hebben als eerste geïnformeerd of andere producenten van scheidingswanden geïnteresseerd zouden zijn in een overname van Wipro. Dat heeft wel geleid tot enkele gesprekken en bezoeken, maar geen van deze kandidaten had dezelfde ideeën als de drie aandeelhouders over hoe je zo’n onderneming moet leiden.”

De drie aandeelhouders willen nadrukkelijk een overnamekandidaat die een duidelijke visie heeft voor Wipro en de onderneming naar een hoger niveau kan brengen op de huidige locatie.

De rollen en het verkoopproces

Moore MKW (voorheen KroeseWevers) zoekt verder naar een geschikte overnamekandidaat voor Wipro. Begin maart 2020 lijkt een koper te zijn gevonden die alle voorwaarden aantikt. Echter slaat op dat moment ook het coronavirus toe, waardoor deze potentiële koper door onzekerheid afhaakt.

“Dat was een teleurstelling, maar we hadden er inmiddels wel het volste vertrouwen in dat er nog een andere kandidaat zou komen”, zegt Gerco Piek. Die nieuwe potentiële koper wordt gevonden in een ondernemerscollectief, genaamd Ondernemend Kapitaal. Volgens Rob Koops past dit ondernemende collectief als potentiële koper bij Wipro vanwege de ondernemersgeest en de wens om samen mooie dingen te maken.

De aandeelhouders van Wipro houden na het eerste gesprek ook een goed gevoel over aan Ondernemend Kapitaal. “Daarna wilden ze veel informatie en het liefst ook allerlei garanties”, herinneren de drie aandeelhouders zich. Ook dat is volgens Rob Koops een gevolg van de onzekere situatie door corona. “Kopers willen extra zeker zijn van hun zaak, maar in dit geval moesten we wel meer informatie aanleveren dan gebruikelijk”, volgens Rob Koops.

Hij zorgt vanuit zijn rol als overnamespecialist dat de relatie met de potentiële koper goed blijft en filtert de vele verzoeken. “Daar waren we heel blij mee. Het verkoopproces na de intentieovereenkomst duurde langer dan wij hadden verwacht. We hebben nog nooit zo veel vergaderd als in die tijd”, blikt Jos Blekkink terug.

Wat is het resultaat?

Uiteindelijk slagen de partijen er in om een deal te sluiten waar iedereen tevreden mee is. Op 29 september 2020 is de overname van Wipro door Ondernemend Kapitaal definitief rond en wordt de overeenkomst getekend bij de notaris. Sinds die dag zijn de nieuwe aandeelhouders ook al op de werkvloer in Winterswijk te vinden. En dat loopt volgens de voormalige aandeelhouders meteen goed.

Volgens Gert-Jan te Hietbrink is het mooi om te zien dat de nieuwe eigenaren de tijd nemen om het bedrijf en de mensen die er werken te leren kennen. “Het enthousiasme spat er vanaf, ze hebben ook ontzettend veel nieuwe ideeën. En nee, het is voor ons niet echt wennen, we zijn al bijna twee jaar bezig met dit overnameproces en gewend aan het idee dat er nieuwe mensen zouden komen met nieuwe ideeën.

Dat was ook wat we wilden, een partij die in staat is om Wipro te helpen om door te groeien. De drie aandeelhouders zijn tevreden met de uitkomst. Alle drie aandeelhouders blijven in ieder geval tijdens de overgangsperiode nog in het bedrijf werken. “We hadden al een directeur in dienst, die blijft ook gewoon directeur, dus in die zin verandert er niet zo veel.”

Wat zijn de lessen?

Als Gert-Jan te Hietbrink, Gerco Piek en Jos Blekkink terugkijken op het verkoopproces dan hebben ze één wijze les voor andere ondernemers die aan het begin staan van een verkooptraject: heb geduld. Want hun ervaring is dat het lang duurt en dat je als verkopende partij ongeduldig kunt worden van de vele vragen die een koper stelt.

“Rob bleef heel geduldig en hebben expertise die wij niet hebben, daarom hadden we dit ook echt niet alleen gekund. Je moet ook echt je cijfers en informatie op orde hebben en geen luchtkastelen verkopen”, volgens de drie voormalige aandeelhouders. Rob Koops kan dat als overnamespecialisten beamen.

“Als je je administratie niet voor elkaar hebt op het moment dat je een verkooptraject ingaat, dan moet je ook dat nog tijdens het proces doen waarin er al ontzettend veel op je afkomt”, weet Rob. Verder is het een goede tip, om net als de drie heren van Wipro, alvast na te denken over de vraag: wat moet de verkoop opleveren en wat wil je na de overdracht doen?

“Het mooie is dat hier aan de voorkant heel helder was wat alle aandeelhouders wilden.” Wat volgens Rob Koops helpt om een verkooptransactie tot stand te brengen waar iedereen tevreden mee is. “Het is mooi dat je er dan voor kunt zorgen dat het harde werken van de aandeelhouders ook beloond wordt. Dat geeft ook ons als Moore MKW corporate finance voldoening”, zegt Rob Koops.

Meer weten?

Heb jij ook plannen om jouw bedrijf te verkopen? De overnamespecialisten van Moore MKW vertellen je graag wat zij voor jou kunnen betekenen tijdens de verkoop van een bedrijf.

Neem contact op

Contact

Rob Koops RV
Rob Koops

Corporate finance adviseur

+31 (0)5 38 50 49 22

Deel dit artikel