Innoveer jij als ondernemer? Dit biedt subsidiekansen!

Innoveren is belangrijk voor jouw bedrijf én voor de Nederlandse economie. “Je moet als ondernemer altijd vooruit blijven denken om concurrentievoordeel te behalen en te behouden”, zegt subsidieadviseur Lennart Rolevink van Moore MKW. Innovatieve ondernemers kunnen daarbij volgens de subsidieadviseur flink besparen op de kosten en uren die ze besteden aan het vernieuwen of verbeteren van producten en processen.
Innoveert jij als ondernemer? Dit biedt subsidiekansen!

Besparen op innovatiekosten met fiscale regelingen

Innovatie is in veel bedrijven en branches geen leuke bijkomstigheid, maar bittere noodzaak. “Er zit een externe drijfveer achter de meeste innovaties. We zien bijvoorbeeld dat veel bedrijven in de maakindustrie investeren in robotisering. Simpelweg omdat ze de mensen niet kunnen vinden om al het werk te doen”, zegt subsidieadviseur Lennart Rolevink.

Dat betekent in de praktijk dat robots het werk overnemen. Maar voordat de robot is ‘ingewerkt’ en doet wat er moet gebeuren, gaat er heel wat tijd en geld zitten in research en development rondom het productieproces. “Dan heb je een robot, maar die robot moet vervolgens een bepaald halffabrikaat uit de ene bak oppakken en in het juiste werkstation leggen, waar vervolgens weer een stukje afgezaagd of afgefreesd moet worden. Automatische producthandling rondom meerdere bewerkingsstappen is vaak complex en tijdrovend.”

Lennart Rolevink wil er maar mee aangeven dat er behoorlijk wat kosten mee gemoeid zijn voordat een productieproces efficiënt is geautomatiseerd. Voor al die kosten kunnen bedrijven vaak subsidie krijgen in de vorm van bijvoorbeeld fiscale regelingen, zoals de WBSO. Die regeling zorgt ervoor dat ondernemers minder loonbelasting hoeven te betalen over de uren en kosten die zijn ingezet voor innovatie. Een andere fiscale regeling is de Innovatiebox, waarbij innovatieve ondernemers minder belasting over hun winst hoeven af te dragen.

Innovatie en verduurzaming: bron van subsidiemogelijkheden

Als de innovatie gericht is op verduurzaming of het verminderen van de impact op het klimaat, zijn er ook vaak tal van subsidiemogelijkheden. Soms zijn dat landelijke subsidies, maar ook op provinciaal niveau liggen kansen volgens Lennart Rolevink. Een goed voorbeeld daarvan is de speciaal voor regionale ontwikkeling bestemde EFRO-subsidie. Een voorbeeld is het werkprogramma in Overijssel en Gelderland.

Hieruit is subsidie beschikbaar voor lokale ondernemers en kennisinstellingen die gezamenlijk investeren in innovatieve en duurzame projecten, legt de subsidieadviseur uit. Zo begeleidde Moore MKW WEBO uit Rijssen bij een subsidieaanvraag van meer dan zeven ton voor het samen met meerdere projectpartners ontwikkelen van een circulair kozijn.

Naast het schrijven en indienen van de subsidieaanvraag geven de subsidieadviseurs ook richtlijnen voor het voeren van de administratie. “In het hele subsidietraject kunnen wij de ondernemer ontzorgen. Als de subsidie wordt toegekend moet je als ondernemer een goede projectadministratie bijhouden, aangezien je verantwoording moet afleggen over de ontvangen subsidie.”

Nieuw project of investering? Denk aan de subsidie

De tip om geen subsidie mis te lopen is om zo snel mogelijk te sparren met de subsidieadviseur als er plannen zijn voor innovatie. De meeste subsidiekansen ontstaan bij innovatie of verduurzaming.

“Dus als je als ondernemer een technische uitdaging hebt waar je mee bezig gaat of je gaat producten of processen verbeteren, zie dat dan als een kans”, zegt Lennart Rolevink.

“Ondernemers kunnen bij fiscale regelingen zoals de WBSO toch al gajouw een derde van de loonkosten besparen en bij een subsidie zoals de EFRO zijn 50% van de kosten subsidiabel. Wij kunnen snel inschatten of iets subsidiabel is, maar we weten ook welke subsidies je kunt stapelen. Zodat je van meerdere subsidies tegelijkertijd gebruik kunt maken”, legt Lennart Rolevink uit.

Innovatiesubsidies op een rijtje

Innoveer jij als ondernemer dan kunnen verschillende subsidies interessant zijn volgens de subsidieadviseur. Wij hebben alle actuele subsidiekansen op het gebied van innovatie voor je op een rij gezet. Heb jij innovatieve plannen en wil je graag persoonlijk advies over de subsidiekansen voor jouw bedrijf liggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Contact

Drs. Lennart Rolevink
Lennart Rolevink

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 29

Deel dit artikel