Thuiswerken en belastingheffing: wat zijn de regels?
Werk je voor een Duitse werkgever en voer je je werkzaamheden volledig in Duitsland uit? Dan val je onder de Duitse belastingheffing. Maar zodra je (deels) vanuit Nederland werkt, bijvoorbeeld vanuit een thuiskantoor, verandert je fiscale situatie. Een deel van je inkomen wordt dan in Nederland belast.
Stel, je werkt twee dagen per week vanuit huis in Nederland en drie dagen op locatie in Duitsland. In dat geval wordt 40% van je salaris belast in Nederland en 60% in Duitsland. Dit heeft directe gevolgen voor je belastingpositie en kan tot verrassingen leiden als je dit niet van tevoren goed regelt.
Veel werkgevers en werknemers ervaren deze verschuiving in belastingheffing als ongewenst. Dit komt omdat thuiswerken in veel beroepsgroepen steeds gebruikelijker is geworden. Gelukkig is er voor de sociale zekerheid al een regeling getroffen, zodat je tot 50% van je werktijd vanuit huis kunt werken zonder dat dit je sociale zekerheidspositie beïnvloedt.
Sociale zekerheid en veranderingen voor grensarbeiders
De Europese lidstaten hebben een raamovereenkomst opgesteld voor de sociale zekerheid, waardoor grensarbeiders tot 50% van hun werktijd vanuit huis (telewerken) kunnen werken zonder dat dit invloed heeft op hun sociale zekerheidspositie. Dit biedt meer flexibiliteit voor grensarbeiders die regelmatig thuiswerken.
Wil je meer weten over de impact van thuiswerken op je sociale zekerheid? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover hier.
Hoe word je als grensarbeider belast?
Momenteel worden er onderhandelingen gevoerd over een nieuwe regeling voor de belastingheffing van grensarbeiders. Nederland pleit ervoor dat grensarbeiders tot 50% van hun werktijd vanuit huis kunnen werken zonder fiscale gevolgen. Duitsland daarentegen wil een beperktere regeling, waarbij grensarbeiders maximaal 34 dagen per jaar thuis kunnen werken zonder gevolgen voor de belastingheffing.
Dit verschil in standpunt komt voort uit financiële overwegingen. Ongeveer 40.000 Duitsers werken in Nederland, terwijl 9.000 Nederlanders in Duitsland werken. Voor Duitsland is een kortere termijn financieel aantrekkelijker. De uitkomst van deze onderhandelingen zal daarom van grote invloed zijn op de belastingpositie van grensarbeiders.
Wat staat er in de toekomst op de planning?
De onderhandelingen over de nieuwe regeling zijn nog in volle gang. We hopen dat de nieuwe staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdiensterin slaagt een akkoord te bereiken waarbij grensarbeiders tot 50% van hun werktijd thuis kunnen werken zonder fiscale gevolgen. Het huidige Duitse voorstel van maximaal 34 dagen thuiswerken per jaar zou namelijk al bij één dag per week tot verschuivingen in de belastingplicht leiden.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de regels voor sociale zekerheid en belastingheffing zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd, om onduidelijkheid en complicaties te voorkomen.
Benieuwd hoe onze German Desk jou kan helpen?
Thuiswerken als grensarbeider brengt fiscale complexiteiten met zich mee. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en goed voorbereid te zijn om onverwachte kosten te voorkomen.
Wil je weten hoe thuiswerken jouw belastingpositie beïnvloedt? Neem contact op met de German Desk voor vrijblijvend advies. Zij helpen je graag.