Een bedrijf starten in Duitsland: makkelijk, toch?

Het starten van een nieuwe onderneming in Duitsland, of het uitbreiden van een Nederlandse onderneming over de grens, kan veel voordelen met zich meebrengen. Vooral wanneer je dicht bij de grens van Nederland en Duitsland woont. Want heb je in Nederland een succesvol bedrijf opgericht, dan is de stap naar Duitsland zo gemaakt, toch?
Een bedrijf starten: makkelijk toch?

In de praktijk komt er echter veel meer bij kijken dan je zou verwachten. Wij maken op onze German Desk mee dat ondernemers eerst een GmbH oprichten, contracten afsluiten en vervolgens tegen allerlei vragen en problemen aanlopen. Om dit soort problemen en tijdverlies te voorkomen is het belangrijk dat de ondernemer voor de oprichting al heeft nagedacht over arbeidscontracten, de internationale inzet van werknemers en de oprichter van de GmbH. Want is dit de aandeelhouder, de werkmaatschappij of de holdingvennootschap?

Voordelen van een bedrijf starten in Duitsland

Duitsland heeft, als het belangrijkste exportland van Nederland veel te bieden voor ondernemers die zich met hun onderneming in Duitsland willen vestigen. Zo bereik je een grote omzetmarkt met veel nieuwe klanten, vergroot je, naast je markt ook je doelgroep en je kennis en kun je mogelijk ook nog eens geld besparen door het toepassen van een salary split. Hierbij wordt het salaris (zoals de naam al zegt) verdeeld over twee (of meerdere) landen, waardoor je belastingvoordelen kunt behalen. Mooier kan het toch haast niet?

Wet- en regelgeving in Duitsland

Voor menig ondernemer klinkt dit dan ook als muziek in de oren en is dit vaak een reden waardoor veel ondernemers overhaast beslissingen maken die moeilijk terug te draaien zijn, of veel papieren rompslomp en financiële consequenties met zich meebrengen. Eerder schreven wij al over de financiële gevolgen die kunnen optreden door het nemen van ondoordachte beslissingen. Daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de wet- en regelgeving, cultuur, taal en de tradities van het land zelf.

Duitse taal en cultuur

Want ook al is je onderneming net over de grens is gevestigd, Duitsland is een ander land met andere regels en gewoontes dan wij in Nederland kennen. Een verkeerde klemtoon, of een grapje dat niet goed overkomt kan je al in een ongemakkelijke situatie brengen. Verdiep je dus goed in de Duitse taal en cultuur en respecteer deze.

Waar je in Nederland nog terug kunt vallen op een mondelinge overeenkomst, of het zogenaamde plan op het bierviltje, gaat het er in Duitsland een stuk formeler en strikter aan toe. De uitdrukking “die Deutsche Gründlichkeit” is er dan ook niet voor niets. Afspraak is afspraak en regels zijn regels. Verdiep je naast de wet- en regelgeving ook goed in de branche waarin jij je bevindt. Voor veel branches gelden in Duitsland afzonderlijke regels. Houd je je daar niet aan, dan kunnen daar hoge straffen op staan.

Advies en tips over starten in Duitsland

Om een goede start in Duitsland te maken is het erg belangrijk om je door zowel een Duitse, als een Nederlandse adviseur te laten adviseren. Het kan ook handig zijn om ervaringen uit te wisselen met mensen die al langer op de Duitse markt bezig zijn. Zij hebben hetzelfde traject doorlopen en kunnen je van veel tips en adviezen voorzien. Ook kan je bij onze German Desk terecht. Met onze internationale kennis kunnen wij je voorzien van advies op maat.

Gratis internationaal spreekuur

Daarnaast is er ook het (gratis) internationaal spreekuur dat elke eerste vrijdag van de maand plaatsvindt. Specialisten uit Nederland en Duitsland beantwoorden al jouw vragen. Het team bestaat uit specialisten van Moore MKW Accountants en Belastingadviseurs, KienhuisHoving advocaten en notarissen en daarnaast uit experts van Rechtsanwaltskanzlei Bierschenk, Hagemann & Kollegen, de Unternehmerberatergruppe Heisterborg & Partner, de Volksbank Gronau-Ahaus eG en van het WTC Twente.

Vragen waar jij over na moet denken wanneer jij wil starten in Duitsland

  • Wil je personeel aannemen of uitlenen? Welk arbeidsrecht is hierop van toepassing en wat zijn de fiscale consequenties met betrekking tot loonbelasting en sociale premies?;
  • Wie gaat de GmbH oprichten ? En hoe worden eventuele dividenden belast vanuit Duitsland naar Nederland?;
  • Is het noodzakelijk dat de directeur groot aandeelhouder een vergoeding ontvangt?;
  • Hoe moet je omgaan met kosten die zowel betrekking hebben op Nederland en Duitsland? En kun je deze kosten doorbelasten?
  • Is het mogelijk om te rijden in een Duitse auto?;
  • Welke verplichtingen gelden op het gebied van transfer pricing?;
  • Welke belastingheffingen kent men in Duitsland en ben je verplicht om in Duitsland zowel Körperschaftsteuer, Gewerbesteuer en Solidaritätszuschlag te betalen?;
  • Bij de aankoop van onroerend goed kan het fiscaal voordelig zijn om deze via de Nederlandse BV aan te kopen. Geldt dit voor jouw onderneming ook?

Tot slot

Het is dus belangrijk om je bij de start in Duitsland goed te laten adviseren, zowel op fiscaal en juridisch gebied. Onze German Desk kan je hierbij goed begeleiden. En gun jezelf en je onderneming ook de tijd om zich te ontwikkelen en de Duitse markt goed te leren kennen. Dan is een onderneming starten in Duitsland makkelijk, toch?

Neem contact op.

Contact

Mr. Drs. Harold Oude Smeijers
mr. drs. Harold Oude Smeijers

Partner belastingadvies

+31 (0)5 41 21 74 27

Deel dit artikel