Aan het verduurzamen als ondernemer? Bespaar op de kosten met deze subsidies!

Heb je als ondernemer nieuwbouwplannen, staat er een verbouwing op stapel of ga je processen of producten energiezuiniger maken? Laat dan geen geld liggen, want er zijn talloze duurzaamheidssubsidies waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Subsidieadviseur Daan Evers van Moore MKW geeft in deze blog 6 voorbeelden waarmee je flink kunt besparen.

Geert Daan - Subsidieadvies

1. Duurzaamheidssubsidies bij nieuwbouw of verbouw

Isolatie, een warmtepomp of een compleet nieuw energieneutraal bedrijfspand? De overheid stimuleert ondernemers met subsidies om bij nieuwbouw en verbouw duurzame keuzes te maken.

Het is dus raadzaam als er sprake is van nieuwbouw- of verbouwplannen een subsidieadviseur in te schakelen. “We zien bedrijven die verduurzamen omdat dat moet, we zien bedrijven die verduurzamen omdat de energiekosten hoog zijn, maar verduurzamen is voor bedrijven ook steeds meer een imagokwestie aangezien ze willen laten zien dat ze bijdragen aan de klimaatdoelen.”

De subsidieadviseurs weten precies waarvoor je subsidie kunt aanvragen. De subsidievoorwaarden en de bedrijfsmiddelen, waarin geïnvesteerd kan worden, die subsidiabel zijn veranderen continu.

Zo geeft Daan Evers als tip om in 2023 nog optimaal gebruik te maken van de Energie Investerings Aftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling waarbij je als ondernemer veel belastingvoordeel krijgt op bedrijfsmiddelen die op de zogenaamde energielijst staan. “Op Prinsjesdag is bekendgemaakt dat de EIA vanaf 2024 verder wordt afgebouwd. Dus als je als ondernemer concrete plannen hebt om te verduurzamen door middel van investeringen, kan het je veel schelen als je ze nog in 2023 in opdracht geeft.”

Een andere en belangrijke tip is om op tijd subsidies aan te vragen. “De Energie Investerings Aftrek (EIA) en Milieu Investerings Aftrek (MIA) moeten binnen drie maanden nadat de opdracht is verleend, worden aangevraagd. We zien vaak dat ondernemers hier regelmatig wat laten liggen.”

2. Investeringen in innovatieve, duurzame en energiebesparende producten en processen

Interessante subsidiekansen doen zich ook voor als je verduurzaamt én innoveert. Onlangs leverde zo’n voorbeeld € 360.000 fiscaal voordeel op voor een producent van beton. “Dit bedrijf heeft twee nieuwe steenpersen aangeschaft. De investering was € 1,2 miljoen per steenpers, daardoor bespaarden ze veel op cement.

Dus enerzijds zat daar al een besparing en daarnaast hebben we ook nog eens € 360.000 fiscaal voordeel weten te behalen via de Milieu Investerings Aftrek”, vertelt Daan Evers. Ieder bedrijf dat innoveert met producten, diensten en processen kan voor dat soort voordelen in aanmerking komen.

“Het kan gaan om nieuwe bedrijfsmiddelen die je aanschaft, maar het kan bijvoorbeeld ook dat je een nieuwe installatie aanschaft waarmee je proces verandert en waardoor je grondstoffen in je productieproces bespaart.

Waterbesparing is daar ook een voorbeeld van.” Subsidiemogelijkheden zijn er ook volop als je een nieuw innovatief en duurzaam product op de markt brengt. Zo kreeg een samenwerkingsverband van kennisinstellingen en het bedrijfsleven € 475.000 DEI+-subsidie voor een slimme buurtbatterij in Almelo met de hulp van de subsidietak van Moore MKW (voorheen KroeseWevers).

3. Subsidiekansen bij vermindering van CO2-uitstoot

Is de terugverdientijd van maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen langer dan vijf jaar? Dan kan de overheid ondersteunen met behulp van de VEKI-subsidie.

“Dit is geen fiscale regeling, maar cash subsidiegeld”, licht Daan Evers toe. De Versnelde Klimaatinvesteringssubsidie (VEKI) is er speciaal voor bedrijven in een bepaalde categorie.

Het gaat om bedrijven in de industrie, productie en distributie van en handel in elektriciteit, aardgas, stroom en gekoelde lucht en bedrijven die zich bezighouden met de winning en distributie van water.

“Het gaat bij deze subsidie echt over recycling en hergebruik. En dan is de subsidie vooral bestemd voor investeringen in apparatuur, materialen of systemen die CO2 verminderen.” Afhankelijk van het type investering, zijn 30 tot 70% van de kosten subsidiabel.

4. Subsidies voor duurzame en energiezuinige transportmiddelen

De tijd van subsidie op nieuwe zakelijke elektrische auto’s is voorbij, volgens de subsidieadviseur. “Daar zit tegenwoordig geen subsidie meer op.

Waar zakelijk nog wel subsidievoordeel zit, is bij elektrische bestelauto’s en waterstofauto’s, accu-opslag en vrachtauto’s”, zegt Daan Evers. Op het gebied van zakelijke subsidievoordelen, gaat het om de volgende subsidies:

  • AanZET: voor de aanschaf van volledig emissieloze vrachtauto’s
  • SEBA: voor de aanschaf van emissieloze bedrijfsauto’s
  • MIA/Vamil: voor de aanschaf van elektrische bestelauto’s en waterstofauto’s
  • EIA: voor accuopslag

5. Subsidies voor zonnepanelen bij bedrijven

Als je als onderneming investeert in zonnepanelen zijn er drie regelingen waarbij je in aanmerking kunt komen voor subsidie. “De ISDE, een investeringssubsidie voor bedrijven die meer dan 50.000 kilowatt/uur verbruiken op jaarbasis en een kleinverbruikers-aansluiting hebben, de EIA is een fiscaal voordeel voor kleinverbruikersaansluitingen en de SDE++ is een regeling voor grootverbruikersaansluitingen”, vat de subsidieadviseur samen.

Die SDE++ is de afgelopen periode minder interessant geworden. Daarom is het volgens Daan Evers goed om door te rekenen of de investering lonend is.

“Daar zit denk ik ook een echt een stukje meerwaarde van ons als subsidieadviseur, we kunnen snel de businesscase berekenen waarbij we de investeringskoten, subsidie en terugverdientijd in kaart brengen. We zien vaak dat leveranciers van bijvoorbeeld zonnepanelen zeggen dat er subsidie op zit, maar dat wil niet altijd zeggen dat het ook financieel interessant is. Wij zeggen het ook als dat niet zo is.”

6. Subsidie voor emissieloos bouwmateriaal

Een relatief nieuwe regeling, die erg in trek is bij bouwbedrijven is De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB). “Dat gaat om de aanschaf van emissieloze bouwmachines of bijvoorbeeld de ombouw van de bouwmachines van een verbrandingsmotor naar elektrisch.

Vaak kan dat oplopen tot 50% subsidie ten opzichte van de meerkosten. Dus je hebt bijvoorbeeld twee offertes: een offerte van een kraan met een verbrandingsmotor, of een offerte van dezelfde kraan met een elektrische motor.

Op dat verschil, de meerkosten, daar zit 40% of 50% subsidie op. Deze regeling is populair en wordt veel aangevraagd”, volgens Daan Evers.

Alle duurzaamheidssubsidies op een rijtje

Bij verduurzaming en energiebesparing zijn er veel mogelijkheden op subsidiegebied. We hebben alle actuele subsidiekansen op het gebied van duurzaamheid voor je op een rijtje gezet.

Wil je graag persoonlijk advies over welke subsidiekansen voor jouw onderneming interessant kunnen zijn? Neem dan contact op met één van onze subsidieadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op

Contact

Daan Evers MSc
Daan Evers

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 47

Deel dit artikel