Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB)

Subsidieadvies

Als bouwbedrijf of verhuurder van bouwmaterieel kun je met subsidie investeren in emissieloze bouwmachines. De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) moet bijdragen aan het verduurzamen van de bouwsector. Ga jij als bouwbedrijf of verhuurder investeren in nieuwe apparatuur? Dan kunnen onze subsidieadviseurs jou adviseren over de kosten die je kunt besparen met de SSEB.

Direct contact opnemen

Is de subsidieregeling op dit moment beschikbaar?

Het aanvragen van subsidie via de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) kan vanaf 5 maart 2024 tot en met 31 oktober 2024. De regeling gaat in 2022 van start en loopt tot 2026.

6

Waarvoor kun je de SEBB aanvragen?

De subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) kent drie subsidiemogelijkheden:

 • SSEB Aanschaf
  Deze SSEB Aanschaf is voor bedrijven die willen investeren in één of meer nieuwe, volledig emissieloze bouwmachines. De subsidie per nieuwe emissieloze bouwmachine is maximaal 25% van de meerkosten ten opzichte van een bouwmachine met verbrandingsmotor. Voor een midden- en kleinbedrijf en een micro-onderneming is dit maximaal 30%. Voor alle bedrijven geldt een maximaal subsidiebedrag van € 300.000 per bouwmachine;

 • SSEB Retrofit
  De tweede subsidiemogelijkheid is de SSEB Retrofit. Deze subsidieregeling is voor bedrijven die de uitstoot van bestaande bouwmachines of zeegaande bouwvaartuigen willen verminderen door de bestaande machines om te bouwen. De subsidie kan ook gebruikt worden om de machines of vaartuigen compleet emissieloos te maken, zodat er geen sprake meer is van schadelijke uitlaatgassen. Het maximale subsidiebedrag per ombouw is € 300.000;

 • SSEB Innovatie
  De SSEB Innovatie is voor bedrijven die innovatieve oplossingen hebben voor emissieloze bouwmachines. De subsidie kan bijdragen aan projecten die bedoeld zijn om praktijkervaring op te doen met nieuwe machines en/of met tank- en laadoplossingen. Voor het doen van technische ontwikkelingen of voor haalbaarheidsstudies.

Voor wie is de SSEB?

De subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmateriaal (SSEB) is interessant voor de volgende partijen:

 • Bouwbedrijven en aannemers;
 • Loonbedrijven;
 • Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw (GWW-bedrijven);
 • Verhuurders van bouwmachines;
 • De SEBB Innovatie is met name interessant voor kennis- en onderzoeksinstellingen en NGO’s die in een innovatieproject samenwerken met ondernemingen.

Beschikbaar budget SSEB

Voor de SSEB wordt in 2024 via de drie verschillende regelingen budgetten beschikbaar gesteld:

 • Budget voor de SSEB Aanschaf in 2024: € 36 miljoen
 • Budget voor de SSEB Retrofit in 2023: € 10 miljoen
 • Budget voor de SSEB Innovatie in 2023: € 9 miljoen
 • Budget voor de SSEB Innovatie (haalbaarheidsstudie) in 2023: € 1 miljoen

Voorwaarden SSEB

Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling SSEB moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor alle drie subsidiemogelijkheden geldt dat de onderneming of groep van ondernemingen is gevestigd in Nederland en op het moment van aanvragen staat ingeschreven in het handelsregister onder een van de volgende SBI-codes*: 39, 41, 42, 43, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739.

Voor de subsidies voor aanschaf, het ombouwen en het opstarten van een experiment of haalbaarheidsstudie gelden aanvullende en specifieke voorwaarden. De subsidieadviseurs van Moore MKW kunnen je hier meer over vertellen en met je kijken of je aan deze voorwaarden voldoet.

SSEB aanvragen?

Ben jij van plan om te investeren in emissieloze bouwmachines en wil je weten of de investering in aanmerking komt voor de SSEB-regeling? Neem vrijblijvend contact op met de subsidieadviseurs van Moore MKW. Zij helpen je graag verder.

Voorwaarden SSEB

Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling SSEB moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor alle drie subsidiemogelijkheden geldt dat de onderneming of groep van ondernemingen is gevestigd in Nederland en op het moment van aanvragen staat ingeschreven in het handelsregister onder een van de volgende SBI-codes*: 39, 41, 42, 43, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739.

Voor de subsidies voor aanschaf, het ombouwen en het opstarten van een experiment of haalbaarheidsstudie gelden aanvullende en specifieke voorwaarden. De subsidieadviseurs van Moore MKW kunnen jou hier meer over vertellen en met jou kijken of je aan deze voorwaarden voldoet.

SSEB aanvragen?

Ben jij van plan om te investeren in emissieloze bouwmachines en wil je weten of de investering in aanmerking komt voor de SSEB-regeling? Neem vrijblijvend contact op met de subsidieadviseurs van Moore MKW. Zij helpen jou graag verder.

Ons 4-stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Ben je benieuwd naar (andere) subsidiekansen voor jouw bedrijf, maar heb jij geen idee hoe je hier zicht op krijgt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen subsidiekansen voor jou in kaart en doen desgewenst de subsidieaanvraag.

Moore MKW 4 stappenplan subsidie aanvragen

Neem contact op

Contact

Daan Evers MSc
Daan Evers

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 47