Ondernemingsfasen_bedrijf_in_zwaar_weer_header

Bedrijf in zwaar weer

Ondernemingsfase

Soms lopen de zaken niet zoals je zou willen. Wat de reden ook is, als er problemen ontstaan met de cashflow van jouw bedrijf is het raadzaam om op tijd aan de bel te trekken. De specialisten van Moore MKW zetten hun expertise en ervaring graag in om te kijken of jouw bedrijf nog levensvatbaar is en welke mogelijkheden er zijn om jouw bedrijf weer financieel gezond te maken.

Signalen dat jouw bedrijf in zwaar weer zit

Veel ondernemers wachten te lang voor ze hulp inschakelen als het even tegenzit. Dat is een gemiste kans, want wanneer je als ondernemer de signalen herkent en in actie komt, is de kans hoger dat de acties effectief zijn. Dit helpt om te voorkomen dat de problemen je uiteindelijk boven het hoofd groeien.

Bij Moore MKW hebben we veel ervaring met bedrijven die in zwaar weer terecht zijn gekomen of lijken te komen. Op basis van de cijfers kunnen we een snelle analyse maken waaruit duidelijk wordt waar de zaken scheef lopen of mis gaan. Moore MKW heeft verschillende specialisten in huis, waardoor we de situatie in jouw bedrijf van verschillende kanten kunnen bekijken en integraal kunnen aanpakken.

Wanneer moet je aan de bel trekken? De volgende signalen kunnen erop wijzen dat jouw bedrijf in zwaar weer zit of mogelijk terecht kan komen:

  • Worden de salescycli in jouw onderneming steeds langer en stel je bepaalde verwachtingen continu naar beneden bij?

  • Staan de marges onder druk en worden deze steeds lager?

  • Lukt het je niet projecten op tijd op te leveren?

  • Zijn steeds meer klanten ontevreden over jouw producten of dienstverlening?

  • Lopen de voorraden op in jouw bedrijf en heb je moeite om leveranciers op tijd te betalen?

  • Worden er al bankconvenanten geschonden en ontstaat er druk vanuit crediteuren?

  • Is er een permanent tekort aan cash en heeft jouw onderneming moeite om belastingen, huur en sociale premies op tijd te betalen?

Financiële analyse en prognoses

Als jouw bedrijf in zwaar weer zit of dreigt te komen, is het prettig om te kunnen sparren met iemand die jouw bedrijf en jouw cijfers kent. De accountants van Moore MKW kunnen jou snel inzicht bieden door de cijfers te analyseren.

We schetsen waar je op dit moment met jouw onderneming staat en waar je naartoe wilt. Door de problemen heel specifiek te maken, wordt duidelijk wat er moet gebeuren om jouw bedrijf weer gezond te maken.

Soms is slechts een onderdeel van jouw bedrijf geraakt. Maar het kan ook zijn dat er in jouw hele bedrijf zaken moeten veranderen. Bijvoorbeeld als er wezenlijke veranderingen zijn buiten de onderneming, die direct impact hebben. Als de oorzaak duidelijk is, bepalen we samen met jou de te ondernemen acties waarmee we gericht aan de slag kunnen.

Lees meer

WHOA-traject en herstructurering

Zit jouw bedrijf in zwaar weer, maar kun je aantonen dat de onderneming nog wel levensvatbaar is? Wacht dan zeker niet te lang met het vragen van hulp. Sinds 1 januari 2021 is er de WHOA: de Wet Homologatie Onderhands Akkoord. Deze wet is bedoeld om naderende faillissementen te voorkomen.

De WHOA maakt het voor bedrijven in zwaar weer een stuk makkelijker om een onderhands akkoord te treffen met schuldeisers. Tijdens zo’n WHOA-procedure is er tijd om een in potentie levensvatbaar bedrijf te herstructureren.

Corporate finance

Om jouw bedrijf weer financieel gezond te maken, kun je extra krediet nodig hebben. Maar het kan ook heel goed zijn dat je een deel van jouw onderneming wilt afstoten.

Of zoek je juist een partij in de markt waarmee je kunt samenwerken? Moore MKW Corporate Finance heeft specialisten voor dit soort complexe trajecten.

Zij kunnen jou helpen met waardebepalingen, bedrijfsfinancieringen en de gehele of gedeeltelijke verkoop van een bedrijf.

Lees meer

Fiscaal advies

Als er problemen zijn met de liquiditeit van jouw onderneming, kun je de hulp van onze fiscalisten waarschijnlijk goed gebruiken. Heb je belastingschulden? Vaak zijn niet alle mogelijkheden benut.

Misschien heb je geen hoge schuldenlast, maar kun je bepaalde verliezen verrekenen. De ervaring leert dat juist bedrijven die het zwaar hebben hun aangiftes nog wel eens laten liggen, waardoor je (veel) geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Ook kunnen onze belastingadviseurs adviseren over btw-vraagstukken en het optimaliseren van de fiscale structuur van jouw bedrijf.

Personeelsadvies en arbeidsrecht

Loonkosten vormen vaak de grootste kostenpost van jouw onderneming. Soms kan de conclusie zijn dat je als werkgever afscheid moet nemen van personeel. Ook hierbij kan Moore MKW jou helpen.

We hebben onze eigen arbeidsrechtdeskundigen en kunnen de gevolgen voor jou berekenen. Want afscheid nemen van werknemers betekent in de praktijk vaak hoge kosten, terwijl er geen arbeidsprestaties meer tegenover staan.

Moet je dat dan wel of juist niet doen? En wat betekent dat voor jouw bedrijf? Door integraal te kijken naar wat er speelt in jouw onderneming, kunnen we jou hierover gericht advies geven.

Lees meer

Juridische hulp

Als je met jouw bedrijf in de problemen komt en een faillissement dreigt, is ook juridische expertise welkom. Soms kan het zo zijn dat jouw bedrijf niet meer te redden is, maar dat er in jouw persoonlijke situatie nog wel het nodige te redden is.

Ben je privé wel of niet aansprakelijk? Zijn er goederen onttrokken aan de failliete boedel? Moore MKW werkt samen met advocaten die gespecialiseerd zijn in faillissementsrecht.

Neem contact op

Contact

Mr. Hans Eppink
mr. Hans Eppink

Partner belastingadvies

+31 (0)57 021 93 46

Niels Grolleman MSc
Niels Grolleman

Corporate finance adviseur

+31 (0)53 850 49 82

Bart Velner
Bart Velner

Directeur personeels- en salarisadvies

+31 (0)53 303 43 31