Verbouw- of nieuwbouwplannen? Bespaar fors met deze subsidiekansen

Heb jij plannen om jouw bedrijfspand flink te verbouwen of verduurzamen? Of misschien zelfs om helemaal nieuw te gaan bouwen? Vergeet bij jouw investeringsplannen dan zeker de vele subsidiemogelijkheden niet. “Het kan om flinke bedragen gaan die ondernemers kunnen besparen. Zonde om dat geld te laten liggen”, zegt subsidieadviseur Daan Evers van Moore MKW. In dit artikel legt hij uit bij welke investeringen zich kansen voordoen. En geeft hij vijf concrete subsidiekansen.
Verbouw- of nieuwbouwplannen - Bespaar fors met deze subsidiekansen

Energielabel C voor alle kantoorgebouwen

Sinds 1 januari 2023 moet een groot deel van alle kantoorgebouwen in Nederland minimaal energielabel C hebben. Als het kantoorgebouw niet voldoet aan deze eisen, kunnen flinke boetes volgen. En het kan zelfs zo zijn dat je het pand niet meer als kantoor kunt gebruiken.

Volgens RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) voldeed 56% van de kantoorgebouwen in februari 2022 nog niet aan deze eisen. Als dat ook voor jouw kantoorgebouw geldt, is dat een goede reden om te investeren in verduurzaming door jouw huidige pand te verbouwen. Of misschien zelfs te verkassen naar een nieuw bedrijfsgebouw.

Zijn die plannen er? Vergeet dan zeker niet naar subsidiekansen te kijken, is het advies van Daan Evers. “Wat we heel vaak zien is dat bedrijven iets van plan zijn, zoals verhuizen, verbouwen, verduurzamen, en dan de subsidies vergeten. Zonde van het geld. Als je het toch moet of toch gaat doen, vraag je dan af: hoe kan ik er voor zorgen dat we met de investering die we doen zoveel mogelijk subsidie kunnen ophalen.”

Stimulering van innovatie en verduurzaming

De subsidies worden vaak vergeten of er heerst onwetendheid, volgens Daan Evers. Maar het is bijna altijd zo dat er subsidie zit op verbouw- of nieuwbouwtrajecten, omdat de overheid innovatie en verduurzaming wil stimuleren.

“Het advies is daarom altijd om als onderneming bij plannen zo vroeg mogelijk ook een subsidieadviseur in te schakelen. Bijvoorbeeld als je als bedrijf contact legt met de aannemer. Er hoeft zelfs nog geen definitief bestek te zijn. Want wij weten juist als subsidieadviseurs precies wat subsidiabel is en wat niet. ‘’De ontwikkelingen gaan zo snel”, legt Daan Evers uit.

“Led-verlichting was vijf jaar geleden heel bijzonder, nu wordt het gemeengoed en dan gaat de subsidie er vanaf. En een warmtepomp die in 2021 nog wel subsidiabel was, is dat in 2022 misschien niet meer. Zonde om dat geld te laten liggen, want subsidies zijn niet voor eeuwig en veranderen snel.”

Subsidie om te besparen op de energierekening

“Bedrijven kijken graag naar hun return on investment. Nu de gasprijzen zo hoog zijn maken bedrijven misschien sneller de keuze om te verduurzamen. Maar we zien ook dat er bedrijven zijn die graag een stapje verder gaan als het gaat om duurzaamheid. En de subsidies stimuleren ook om die extra stap te zetten.”

De subsidieadviseurs van Moore MKW kunnen tijdens een gratis subsidiescan snel zien of en waar er subsidiekansen liggen voor ondernemers.

Van fiscale regeling tot cash subsidie

Er zijn verschillende soorten regelingen en subsidies die interessant kunnen zijn als er sprake is van verbouw- of nieuwbouwplannen. Soms is er sprake van extra fiscale aftrekposten, soms is er een cash bijdrage.

“Provincies Overijssel en Gelderland hebben provinciale regelingen, dat zijn voorbeelden van zulke cash subsidies. Deze kun je ook vaak stapelen met andere subsidies waardoor je soms wel op 45% subsidie kunt komen.”

Volgens Daan Evers verschillen de openstellingen en voorwaarden van die regelingen. “Het kan best lastig zijn om daar je weg in te vinden en zelf het wiel uit te vinden. Wij kennen de weg, dus ons advies: als je een offerte hebt, neem even contact met ons op.”

“Het advies is daarom altijd om als onderneming bij plannen zo vroeg mogelijk ook een subsidieadviseur in te schakelen. Want wij weten juist als subsidieadviseurs precies wat subsidiabel is en wat niet.”

Verbouw- of nieuwebouwplannen? Bespaar fors met deze subsidiekansen Daan Evers

Daan Evers
Subsidieadviseur

Van concrete subsidiekansen bij verbouw en nieuwbouw

Hieronder staan alvast vijf concrete subsidiekansen waarmee flink bespaard kan worden op de investeringen bij verbouw en nieuwbouw.

1. De Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de subsidieregeling Energie-investeringsaftrek (EIA) is netto 11,74% belastingvoordeel te behalen op investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan. Met dit fiscale voordeel wil de overheid bedrijven helpen en stimuleren om te investeren in energiebesparing. Deze regeling is in 2024 doorlopend beschikbaar.

Bekijk de regeling

2. MIA/Vamil

Bij verbouw en nieuwbouw ga je mogelijk investeren in duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Als dat zo is, kun je ook met de MIA/Vamil belastingvoordeel behalen. Afhankelijk van de investering kun je tot wel 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst of tot 75% willekeurig afschrijven.

Bekijk de regeling

3. ISDE

Als er bij een verbouwing of nieuwbouw sprake is van een investering in verschillende duurzame apparaten, kunnen ondernemers in 2022 de subsidieregeling Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen.

Bekijk de regeling

4. SDE++

Ga jij hernieuwbare energie produceren zoals geothermie, water, wind of zon? Of ga je CO2-reducerende technieken toepassen bij nieuwbouw of verbouw? Dan liggen er subsideikansen in de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). De SDE++ subsidie kan flink oplopen (afhankelijk van de productie) en vergoedt het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de marktprijs van grijze energie.

Bekijk de regeling

5. Provinciale regelingen

Ook op provinciaal niveau zijn er verschillende mogelijkheden en regelingen. De subsidieadviseurs kunnen op basis van jouw plannen en de bedrijfslocatie bekijken voor welke regelingen jij in aanmerking zou kunnen komen.

Meer informatie?

Zijn er verbouw- of nieuwbouwplannen en wil je weten welke subsidiekansen er voor jouw bedrijf liggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Contact

Daan Evers MSc
Daan Evers

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 47

Deel dit artikel