Het ‘stapelen’ van financieringen: wat is het en wanneer is het nodig?

Het financieringslandschap verandert. Dat vraagt soms om een andere aanpak, dan je voorheen gewend was. Krijg je bij loket A wel financiering, maar dekt deze niet de volledige behoefte? Dan kun je naar loket B om aanvullende financiering te krijgen. Dit heet ook wel het ‘stapelen’ van financieringen’. In deze blog nemen we je graag mee in de mogelijkheden om financieringsvormen te ‘stapelen’, ook wel een ‘pizza-financiering’ genoemd. Daarbij worden meerdere financieringsvormen naast (of op) elkaar gebruikt om een bredere financieringsbehoefte in te vullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bancaire lening, aangevuld met een leasefinanciering en een (achtergestelde) lening vanuit de aandeelhouders.
Veranderende financieringsbehoefte: van overnames tot nieuwe financieringsuitdagingen

Verschillende financieringsvormen om te stapelen

Wij zien dat de toenemende toetreding van gespecialiseerde financieringspartijen zorgt voor een versplintering van het financieringslandschap. Waar je vroeger met je financieringsbehoefte een lening aanvroeg bij de (huis)bank, zijn er op dit moment veel meer smaken beschikbaar.

Zo zijn er verschillende fintechs die zich richten op de financiering van het werkkapitaal, bijvoorbeeld de voorfinanciering van debiteuren en/of voorraden. Dit kan met name interessant zijn voor ondernemingen die in een sterke groeifase zitten.

Leasemaatschappijen daarentegen richten zich juist weer op ‘hardere’ assets, zoals het wagenpark, het machinepark of ander materieel. En ook daarin zijn verschillende vormen te onderscheiden, zoals bijvoorbeeld ‘on balance’ en ‘off balance’.

Een andere vorm van financieren gebeurt door private equity partijen, die een belang nemen in je onderneming.

Maar door professionele partijen en/of informals die een (achtergestelde) lening verstrekken, omdat de financieringsbehoefte niet door de partijen hierboven en door banken ingevuld kunnen worden. Het hogere risicokarakter van deze leningen komt terug in een hogere rente.

We zien tegelijkertijd startups en kleine bedrijven zich juist wenden tot crowdfunding, waarbij meerdere individuen veelal via een platform (kleinere) bedragen investeren in de betreffende onderneming.

Waarom zou je financieringen ‘stapelen’?

Een goede financieringsstructuur kun je zien als zuurstof voor je bedrijf. Wanneer je bedrijf in een groeifase zit, wil je een werkkapitaalfinanciering hebben die mee-ademt en niet een die verstikkend werkt.

In veel gevallen betekent dat automatisch dat er meer bedrijfsmiddelen aangeschaft moeten worden, zoals auto’s, stellingen, productielijnen, et cetera. Wanneer ditzelfde bedrijf ook nog eens de stap wil maken van een huurpand naar eigendom, dan neemt de complexiteit al snel toe.

Tegelijkertijd zien we veel van deze ondernemingen worstelen met de benodigde professionaliseringsslag. Private Equity partijen kunnen daarbij helpen, om deze groei gestructureerd plaats te laten vinden. Dat kan ook het moment zijn dat je goede medewerkers aan je bedrijf wil binden door hen mee te laten participeren.

En zo ‘stapel’ je als bedrijf al snel de ene financiering op de andere. Is dat altijd even wenselijk? En zo niet, zijn er mogelijkheden om de complexiteit terug te brengen tot een paar partijen? Of misschien zelfs één partij?

In veel gevallen biedt dit wel de mogelijkheid om een betere en/of ruimere invulling te geven aan de financieringsbehoefte. De uitdaging hierbij is wel dat er een groot aantal opties zijn, waarbij we jou aanraden om professionele begeleiding in te zetten.

Afhankelijk van de soort financieringsbehoefte

Heb je een financieringsbehoefte? Dan is het belangrijk om eerst goed in kaart te brengen waar deze ligt. Niet alleen op de korte termijn, maar juist ook gericht op de (middel)lange termijn, omdat er met een bestendige bedrijfsfinanciering rust wordt gecreëerd in de organisatie.

Zo kun je als ondernemer bezig zijn met de zaken waar je goed in bent en waar je de meeste energie van krijgt. Neem contact met ons op voor advies op maat.

Neem contact op

Contact

Alrik Baltus
Alrik Baltus

Corporate finance adviseur

+31 (0)3 83 03 67 55

Deel dit artikel