Herfinancieringen van bestaande kredieten: let op deze factoren

In tegenstelling tot eerdere blogs, concentreren we ons in deze blog op herfinancieringen van reeds lopende kredieten. De redenen voor zo’n herfinanciering kunnen uiteenlopend zijn, maar de impact ervan op de onderneming zijn even belangrijk. Nu hoeft de ene herfinanciering minder impactvol te zijn dan de ander, maar een solide financieringsstructuur is cruciaal voor de financiële gezondheid van een onderneming.

Hierbij is het essentieel om niet alleen naar de hoogte en het aflossingsschema van de financiering te kijken, maar ook naar factoren zoals de rentetarieven en overige voorwaarden, waaronder convenanten. Deze hebben namelijk effect op de mate van flexibiliteit waarmee je kunt en wilt ondernemen. Het is tevens van belang om het juiste moment voor herfinanciering te kunnen identificeren. In deze blog lichten we deze elementen toe.

Herfinancieringen van bestaande kredieten: let op deze factoren

Redenen voor herfinanciering

Er zijn uiteenlopende redenen om over te gaan tot een herfinanciering. Dit zijn vier veelvoorkomende voordelen:

 1. Belangrijke gebeurtenissen
  Herfinanciering komt vaak voor bij cruciale gebeurtenissen, zoals de verkoop van een pand of de onderneming.
 2. Bullet-lening Aflossing
  Bij eerder verstrekte ‘bullet-leningen’, waarbij de aflossing in één keer nadert, kan herfinanciering noodzakelijk zijn als zo’n aflossing niet haalbaar blijkt. De aflossingsvrije lening wordt dan omgezet in een lening met een vaste aflossing
 3. Verbeteren financieringsrelatie
  Een veelvoorkomende reden is een beperkte of moeizame relatie met de huidige financier. In een dynamisch financieringslandschap komen ondernemers steeds vaker in gesprek met diverse financiële partijen. Als de klik met een andere financier beter is, wordt de overstap vaak als makkelijker ervaren
 4. Wijziging aflossingspatroon
  Sommige bedrijven willen het bestaande aflossingspatroon aanpassen, bijvoorbeeld omdat het niet meer in verhouding staat tot het gewijzigde risicoprofiel. Herfinanciering kan ook plaatsvinden om het geld vrij te maken voor groei of simpelweg omdat het huidige (hoge) aflossingspatroon niet meer op te brengen is door veranderingen in de winstgevendheid van de onderneming.

Voorkomen onaangename verrassingen met renteherzieningsmomenten

Naast de eerder genoemde redenen, kunnen renteherzieningsmomenten aangegrepen worden om de huidige financieringsstructuur eens grondig te evalueren en opnieuw te bekijken. Deze momenten markeren namelijk de gelegenheid om nieuwe tariefafspraken te maken, waardoor een onderhandelingspositie voor jou en je onderneming kan ontstaan.

Het is belangrijk om op te merken dat bij het (open)breken van lopende tariefafspraken mogelijk boeterentes in rekening kunnen worden gebracht, maar op renteherzieningsmomenten is dit niet langer van toepassing. Denk hierbij niet alleen aan tariefafspraken voor reguliere leningen, maar zeker ook voor lease- en factoringfinancieringen.

Uit ervaring weten we dat deze vaak over het hoofd worden gezien, wat tot onaangename verrassingen kan leiden, zoals onverwacht hoge boeterentes. Een grondige analyse van al uw financieringsinstrumenten op renteherzieningsmomenten kan dus aanzienlijke voordelen opleveren en onaangename verassingen voorkomen.

Denk daarbij trouwens niet alleen aan de tariefafspraken van reguliere leningen, maar ook zeker bij lease- en factoringenfinancieringen. Uit ervaring weten we dat deze regelmatig over het hoofd worden gezien en dat je daardoor voor onaangename verrassingen kan komen te staan, zoals hoge boeterentes.

De juiste beslissing: overwegen en evalueren

Een herfinanciering betekent niet automatisch dat je moet overstappen naar een andere financier. Een dergelijke overstap brengt immers diverse aspecten met zich mee, zoals het opnieuw vestigen van zekerheden, het verleggen van jouw omzet en het overwegen van de aangeboden betaalcondities door de andere partij.

Bovendien is het van belang te beoordelen of de overige dienstverlening van de nieuwe partij aansluit bij de specifieke wensen en/of noodzaak van jouw organisatie. Deze momenten van overweging bieden tevens de gelegenheid om bestaande afspraken opnieuw kritisch te bekijken.

Je kunt onder andere de volgende kritische vragen stellen: is het huidige aflosregime nog wel passend? Wordt er een marktconforme rente betaald? En bieden de gestelde convenanten nog steeds de nodige flexibiliteit om ondernemerschap naar behoren te ondersteunen?

Het vergelijken van verschillende financieringsmogelijkheden kan echter lastig zijn, vooral als je weinig ervaring hebt. Het is daarom van groot belang om deze beslissingen weloverwegen te nemen en hierbij rekening te houden met alle relevante aspecten.

Advies bij financieringsmogelijkheden

Ben je van plan jouw reeds bestaande kredieten te herfinancieren en wil je advies over de verschillende financieringsmogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze financieringsspecialisten. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op

Contact

Alrik Baltus
Alrik Baltus

Corporate finance adviseur

+31 (0)38 303 67 55

Deel dit artikel