Bereid je tijdig fiscaal voor op 2024!

Door gewijzigde wetgeving verandert er volgend jaar het een en ander. Spelen een of meer van onderstaande onderwerpen? Neem dan op korte termijn contact met ons op en bereid je tijdig fiscaal voor op 2024.

Hoe kan financiële planning u helpen in het behalen van jouw pensioendoelen

Belangrijke fiscale aandachtspunten

  • Opgebouwd vermogen in de bv? Waar we nu nog één aanmerkelijk belang tarief kennen van 26,9%, gaan we in 2024 naar een laag en hoog tarief waarbij het hoge tarief maar liefst 33% bedraagt. Laat doorrekenen of het gunstig is nu dividend uit te keren, dit over een aantal jaar te spreiden of het over een aantal jaar in één keer te doen.
  • Laag renderend vermogen in box 3? Denk hierbij aan beleggingen met laag rendement of vastgoed dat niet óf tegen een relatief lage prijs verhuurd wordt. Laat doorrekenen wat dit voor gevolg heeft op de belastingheffing in 2024 en hoe dat mogelijk nog kan worden verminderd.
  • Maak je gebruik van een VBI, CV of Fonds voor Gemene Rekening (FGR)? Laat je voorlichten over de gevolgen van de wetswijzigingen die er op dit vlak spelen. De wijzigingen vinden plaats per 1 januari 2025, maar actie kan eerder gewenst zijn.
  • Heb je een schuld van meer dan € 700.000 bij de bv? Dan krijg je dit jaar al te maken met excessief lenen. Je kunt ervoor kiezen om de schuld voor het eind van het jaar (deels) terug te betalen of de excessief lenen-heffing te accepteren. Laat doorrekenen wat voor jou de gevolgen en mogelijkheden zijn.

    Eigenwoningschulden tellen voor de maximale schuldgrens niet mee, maar dan moet er in veel gevallen wel een hypotheek gevestigd zijn. Dit kost vaak tijd. Helemaal als er toestemming van de bank nodig is. Wacht daarom niet lang meer met het inschakelen van de adviseur.
  • Is de schuld bij de bv lager dan € 700.000, maar hoger dan € 500.000? Dan loop je volgend jaar tegen excessief lenen aan. Het tarief om af te rekenen is dan echter ruim 6% hoger! Bespreek wat je in 2023 nog kunt doen.
  • Belasting betalen? Vraag een voorlopige aanslag aan. Krijg je al een aanslag? Controleer of deze nog overeenkomt met de te verwachten winst. De heffingsrente voor de VPB gaat namelijk naar 10% en voor overige belastingen naar 7,5%!
  • Heb je in 2022 een kleine schenking gedaan om zo ook in 2023 gebruik te kunnen maken van de jubelton en de aanvullende schenking nog niet gedaan? Doe de aanvullende schenking dan dit jaar nog. Is inmiddels de verwachting dat de schenking toch niet voor de eigen woning gebruikt gaat worden? Neem dan eveneens contact op om de gevolgen te bespreken.

Vragen?

Heb jij te maken met een of meerdere van bovenstaande onderwerpen? Neem op dan korte termijn contact op met jouw adviseur. Samen kunnen we zo nodig tijdig actie ondernemen.

Neem contact op

Contact

Martien Nelemans Veldhuis
mr. Martien Nelemans - Veldhuis

Belastingadviseur

+31 (0)88 2021 711

Deel dit artikel