Hoe kan financiële planning jou helpen in het behalen van jouw (pensioen)doelen?

Wanneer je bepaalde toekomstdoelen of -dromen hebt die je graag wilt waarmaken, dan wil je ongetwijfeld weten of deze doelen en dromen financieel ook haalbaar zijn. Wil je altijd al een mooie reis maken, een tijdje stoppen met werken, en/of meer tijd spenderen met jouw (klein)kinderen? Maar weet je niet zeker of dit financieel haalbaar is? Dan is financiële planning – het managen van jouw financiën ten opzichte van jouw doelen – een uitkomst. Adviseur Joeri Vaags legt in deze blog uit wat financiële planning is en wat jij hiermee kunt bereiken om zo een stap dichter bij het realiseren van jouw toekomst doelen en -dromen te komen.
Hoe kan financiële planning u helpen in het behalen van jouw pensioendoelen

Wat houdt financiële planning in?

Met financiële planning bespreken we jouw doelen en wensen die je op korte en lange termijn wilt verwezenlijken. Samen met jou maken wij een analyse van jouw huidige financiële situatie en beoordelen we gezamenlijk de haalbaarheid van deze doelen en wensen. Maar we kijken verder dan alleen jouw wensen, we bespreken bijvoorbeeld ook: hoe ziet jouw financiële situatie eruit bij arbeidsongeschiktheid of bij overlijden?

Ik spreek ook diverse ondernemers die willen weten wanneer het beste moment is hun bedrijf te verkopen, zodat de financiering van het gewenste pensioen voldoende is en er geen ongewenst tekort ontstaat. Samen maken we een financiële planning die ook tussentijds bij te sturen is. Hoe korter de termijn, hoe meer concreet je jouw financiële plan kunt maken.

Voordelen van financiële planning

Financiële planning ondersteunt jou in het maken van keuzes en risicoafwegingen. Overweeg je bijvoorbeeld een schenking aan familieleden? Dan kan ik dit in jouw financiële planning aangeven en kun je direct de effecten zien op jouw vermogen op de korte en lange termijn.

Zo kan je elke stap die je in jouw leven wilt maken in de planning opnemen: het kopen van een huis, trouwen, scheiden, kinderen, pensioen of het oprichten van een (nieuw) bedrijf. Bij al deze gebeurtenissen kijken we met financiële planning wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn voor jouw (financiële) toekomst.

Dynamische financiële planning

Wat belangrijk is aan goede financiële planning, is dat het geen momentopname is of statische gegevens betreft. Het opgestelde financiële plan is uiteraard wel een momentopname, maar de gegevens kunnen jaarlijks worden geactualiseerd zodat je altijd inzicht in de actuele stand van zaken rondom jouw financiën en doelstellingen hebt.

Voor wie biedt financiële planning uitkomst?

Voor mensen die het prettig vinden keuzes te maken die onderbouwd zijn met cijfers biedt financiële planning een prettige uitkomst. Mensen maken vaak keuzes op basis van hun gevoel.
Met financiële planning kunnen we jouw keuzes toetsen aan de realiteit en brengen we de effecten voor de lange termijn helder in beeld.

In de praktijk merk ik dat het inzichtelijk maken van veranderingen in de financiële situatie als gevolg van bepaalde keuzes, mensen verrassende inzichten geeft. Inzichten waar zij in eerste instantie niet aan gedacht hebben maar die toch belangrijk zijn om te weten. Ook kan het geschetste effect van een bepaalde keuze een extra duwtje in de rug zijn om een bepaalde stap te zetten die voorheen onmogelijk leek.

Keuzes maken, onderbouwd door cijfers kan veel rust brengen. Zo heb ik een financiële planning voor een ondernemer opgesteld. Deze persoon dacht op zijn zestigste zonder zorgen van zijn pensioen te kunnen genieten en stond op het punt zijn bedrijf te verkopen. Na analyse van zijn financiële situatie zag ik een gat waar geen buffer voor opgebouwd was en heb hem geadviseerd nog enkele jaren te blijven werken. Door het analyseren van zijn financiële situatie kwam deze persoon niet voor onnodige verrassingen te staan op het moment dat hij al gepensioneerd zou zijn.

Stap voor stap naar financiële planning - hoe gaat het in zijn werk?

De stappen die gemaakt worden om financiële planning goed voor jou in te richten zijn als volgt:

  • Na een kennismakingsgesprek bespreken we jouw wensen voor de korte en lange termijn. Op basis van de besproken wensen gaan we aan de slag met een financiële planning. Jouw financiële gegevens/situatie worden in de planning verwerkt om zo jouw uitgangspunt helder te definiëren.
  • Vervolgens bekijk ik voor jou hoe jouw wensen zich ten opzichte van jouw financiële situatie verhouden. Op basis hiervan kunnen diverse scenario`s worden uitgewerkt. Hierdoor kun je weloverwogen keuzes maken.
  • We bespreken de uitkomsten van de financiële planning.
  • Je ontvangt een overzicht met daarop de belangrijkste cijfers en grafieken.
  • Zodra de financiële planning volledig naar wens is en met jou is afgestemd wordt een vervolggesprek ingepland (vaak één of twee jaar later) om jouw financiële situatie op dat moment door te nemen. Belangrijke wijzigingen worden verwerkt in de financiële planning om deze up-to-date te houden.

Welke gegevens worden opgenomen in de financiële planning?

Alles wat je kunt bedenken wat van invloed kan zijn op jouw financiële situatie, kan worden opgenomen in jouw financiële planning. Denk bijvoorbeeld aan de uitgestelde AOW-leeftijd, de waarde van jouw bedrijf, de waarde van jouw woning, de gelden op jouw bankrekeningen, pensioenuitkeringen, schulden, lijfrente-uitkeringen, overlijdensrisicoverzekeringen, hypotheken en meer.

Bij financiële planning is het ook belangrijk in kaart te brengen wat je uit wil geven. Denk hierbij aan onderhoud van de woning, vakanties, maar ook wekelijkse boodschappen. Verder vind ik het belangrijk om rekening te houden met prijsindexaties in de financiële planning.

Dit wordt wel eens vergeten, maar prijzen stijgen en jouw inkomen mogelijk niet omdat jouw pensioenpotje bijvoorbeeld ongewijzigd blijft. Dat zou kunnen betekenen dat je over een aantal jaar geld tekort komt. Dit soort risicofactoren verwerk ik in de financiële planning, zodat je ook hierin niet voor verrassingen komt te staan.

Meer weten?

Wil je meer weten over financiële planning en wat Moore MKW voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Neem contact op

Contact

Mr. Joeri Vaags
mr. Joeri Vaags

Belastingadviseur

+31 (0)31 437 48 50

Deel dit artikel