Financiële planning: hoe haalbaar zijn jouw wensen en dromen?

Hoe lang blijf je ondernemen? Als je stopt, is er dan genoeg geld om het leven dat je nu leidt voort te zetten? Volgens Joeri Vaags rekenen veel ondernemers zich te rijk als ze naar de toekomst kijken. “Met een financiële planning krijg je als ondernemer inzicht in wat je wensen en doelen zijn én of dat financieel haalbaar is.”
Financiële planning: hoe haalbaar zijn jouw wensen en dromen?

Uitgaven gaan door, de inkomsten drogen op

Je bent nog volop aan het ondernemen. Als de tijd daar is, verkoop je “gewoon” het bedrijf en dan is er genoeg geld om van een welverdiende oude dag te genieten. Joeri Vaags maakt regelmatig mee dat ondernemers denken dat straks, als het bedrijf eenmaal verkocht is, het schip met geld vanzelf binnenkomt.

Maar dat is zeker niet altijd het geval. “Ik heb bij de verkooptrajecten die we vanuit corporate finance begeleiden vaak genoeg gezien dat ondernemers onvoldoende rekening houden met de verwachte verkoopopbrengst. Als deze opbrengst onvoldoende is kan dat een forse streep door de rekening zijn en veel impact hebben op de toekomst.

Ik denk dat veel ondernemers zich niet bewust zijn van wat ze financieel nodig hebben in de toekomst. Als de zaken goed gaan, is het makkelijk om geld uit geven. Als ze stoppen met ondernemen, gaan de uitgaven gewoon door, maar de inkomsten drogen geheel op.

Met een financiële planning kan ik de gevolgen daarvan in een berekening laten zien: vanaf dit moment is het geld op. Dat betekent dat je dan bijvoorbeeld de overwaarde in jouw eigen woning moet gaan benutten en jouw huis moet verkopen om aan geld te komen.”

Het complete financiële plaatje in beeld

Als Joeri Vaags voor ondernemers doorrekent wat het financieel gezien betekent als de inkomsten stoppen en de uitgaven doorgaan, ontstaan er waardevolle inzichten.

“Dit zijn geen berekeningen die je even snel op de achterkant van een bierviltje maakt. Wat mensen vaak vergeten is dat alles duurder wordt, je moet rekening houden met inflatie.

Ik kijk niet naar één onderdeel in het financiële plaatje van een ondernemer. Ik kijk naar het totaalplaatje en richt me hierbij op alle financiële middelen. Welke potjes heb je allemaal en wat is fiscaal handig om aan te wenden? Als je het zelf berekent, mis je vaak de fiscale voordelen.”

Een voorbeeld zijn de verschillende belastingtarieven voor de AOW-leeftijd en na de AOW-leeftijd. Ondernemers die met hun box 1-inkomen boven de € 73.000 zitten, betalen belasting in het hoogste tarief.

Het kan dan fiscaal aantrekkelijk zijn om geld opzij te zetten voor de oude dag. “Na je AOW-leeftijd kun je de belasting voor dat gespaarde geld beperken tot 25%.”

Persoonlijke dromen en wensen als uitgangspunt

Wat voor de ene ondernemer verstandig is, kan voor de andere ondernemer geheel anders liggen. Er zijn ondernemers die al genoeg geld opzij hebben gezet, maar het kan ook dat hun vermogen in een woning of bedrijf zit.

Bij financiële planning zijn de persoonlijke dromen en wensen van de ondernemer altijd het belangrijkste uitgangspunt. Voldoende geld is een belangrijk middel om die dromen en wensen te realiseren.

“Als je als ondernemer eerder wilt stoppen met werken, dan is de vraag: red je dat met het vermogen dat je nu hebt opgebouwd? Als dat niet het geval is, zul je ergens concessies moeten doen. Of je moet nu je uitgaven fors inperken of je moet toch langer doorwerken dan je zou willen.

Maar we kunnen ook kijken of er mogelijkheden zijn om meer inkomsten te verwerven, waardoor het financieel alsnog haalbaar wordt om eerder te stoppen met werken.” De praktijk leert dat vooral aan de uitgavenkant veel winst te behalen valt.

“Veel mensen hebben geen idee wat ze per jaar uitgeven, als je inzichtelijk maakt wat het bijvoorbeeld betekent om per jaar 5.000 euro minder uit te geven, ga je zien wat het effect is van je eigen gedrag.”

Bewuste keuzes maken voor later

Hoe jonger je als ondernemer begint met je financiële planning, des te beter. “Als je twee jaar voor je AOW-leeftijd zit, kun je financieel niet meer zo veel bijsturen.” Wie met zijn of haar financiële planning aan de slag wil, gaat eerst in gesprek over wensen en doelen voor de toekomst.

Op basis van de uitkomsten kunnen ondernemers volgens Joeri Vaags bewustere keuzes maken voor de toekomst. “We kijken vervolgens of de wensen financieel haalbaar zijn. Als je nu concessies moet doen om je doel in de toekomst te halen en je wilt dat niet, dan kan dat ook een keuze zijn.

Er zijn heel veel mensen die zeggen: wie dan leeft, die dan zorgt! Dat is prima, maar je hebt die keuze dan wel bewust gemaakt. Ook dat geeft inzicht en rust.” Soms is het geen kwestie van keuze, maar van pure noodzaak. “Als je je huis moet verkopen op je 87e omdat het geld dan op is, dan vinden mensen dat vaak wel prima. Maar als je op zestigste hoort dat je over een paar jaar het huis moet verkopen waar je graag oud in had willen worden, dan is dat even slikken.”

Meer informatie over financiële planning?

Benieuwd hoe jij er financieel voorstaat en of jouw wensen voor de toekomst financieel haalbaar zijn? Maak vrijblijvend een kennismakingsgesprek met Joeri Vaags om te ontdekken wat een financiële planning voor jouw persoonlijke situatie kan betekenen.

Neem contact op

Contact

Anja Adolfs-Heller
Anja Adolfs-Heller

Medewerker tax compliance

+31 (0)5 91 65 78 02

Jeroen Haverslag
drs. Jeroen Haverslag

Belastingadviseur

+31 (0)5 70 21 93 10

Deel dit artikel