Wetswijziging: Betaald ouderschapsverlof voor ouders

Op dit moment kennen we in Nederland 26 weken onbetaald ouderschapsverlof per ouder per kind. Dit verlof kan in de eerste acht levensjaren van het kind door de ouder worden opgenomen. Op 12 oktober 2021 heeft de Eerste Kamer de wet aangenomen waarmee ouders in de toekomst deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen.
Wetswijziging: Betaald ouderschapsverlof voor ouders

Wat houdt de wet in?

Zowel de moeder als de partner kan straks in totaal negen weken 70% van hun dagloon (tot 70 procent van het maximum dagloon) doorbetaald krijgen. Deze weken komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof van de moeder en zes weken geboorteverlof van de partner. De wet gaat in op 2 augustus 2022 en biedt ouders meer tijd om gezamenlijk te bepalen hoe de werk- en de zorgtaken kunnen worden verdeeld.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Het door te betalen ouderschapsverlof krijg je vergoed van het UWV. Hiervoor dien je vanaf 2 augustus 2022 de aanvraag in bij het UWV.

Mijn werknemer wordt vóór 2 augustus 2022 ouder, wat nu?

Alhoewel de wet op 2 augustus 2022 in zal gaan, is het ontvangen van betaald ouderschapsverlof ook mogelijk voor ouders waarvan hun kind voor de invoering van de wet is geboren. Daarvoor zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

  • Het kind moet jonger dan één jaar zijn op 2 augustus 2022;
  • Beide ouders moeten op 2 augustus 2022 werkzaam zijn (werknemer zijn);
  • De ouders hebben nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof opgenomen.

Betaald ouderschapsverlof bij adoptie- of pleegouderschap

Bij adoptie- of pleegouderschap is het ook mogelijk om betaald ouderschapsverlof te krijgen voor kinderen onder de acht jaar. Dit verlof kan alleen worden opgenomen in het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

Meer weten?

Heb je vragen over de nieuwe wet? Of heb je behoefte aan advies bij het toepassen van deze regeling? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen jou graag verder.

Neem contact op

Contact

Mr. Thessa van Zoeren
Thessa van Zoeren

Adviseur arbeidsrecht

+31 (0)53 303 43 36

Deel dit artikel