Voorkom 7,5%-10% belastingrente bij een belastingaanslag!

Maak je winst, ontvang je een erfenis, of verwacht je door een andere reden belasting te moeten betalen?

De belastingrente voor de vennootschapsbelasting is in 2024 verhoogd van 8% naar 10% en voor de inkomstenbelasting en de meeste andere belastingen van 6% naar 7,5%! Het gaat daardoor al snel om grote bedragen.

Belastingadvies Sanne Martien 1

Deze belastingrente kun je voorkomen door op tijd aangifte te doen óf door alvast een voorlopige aanslag te vragen of een bestaande voorlopige aanslag te herzien. Hoe zit dat precies?

Wanneer betaal je belastingrente?

Sinds 1 januari 2024 betaal je 7,5%-10% belastingrente als de Belastingdienst een aanslag oplegt met een te betalen bedrag.
Voor het belastingjaar 2023 begint de teller waarover belastingrente wordt berekend te lopen op 1 juli 2024. Maar als bijvoorbeeld een aanslag VPB 2022 halverwege 2024 wordt opgelegd, dan betaal je over de tweede helft van 2023 8%-8% en vanaf 1 januari 10% belastingrente.

Voor de erfbelasting begint de periode waarover belastingrente wordt berekend 8 maanden na het overlijden tot 6 weken nadat de aanslag is opgelegd.

Belastingrente voorkomen

De makkelijkste manier om belastingrente over de aanslag 2023 te voorkomen is door vóór 1 mei 2024 een voorlopige aanslag aan te vragen. Is er al een voorlopige aanslag opgelegd? Pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Door deze aan te laten sluiten bij de uiteindelijke aanslag voorkom je belastingrente.

Let op! De belastingrente wordt alleen voorkomen als de Belastingdienst de aanslag ook conform de aangifte of de voorlopige aanslag oplegt.

Ook betaal je geen belastingrente als de aangifte 2023 vóór 1 mei 2024 is ingediend (voor de VPB is dit vóór 1 juni), er geen uitstel voor het indienen van aangifte is gegeven, en de Belastingdienst de gegevens uit de aangifte VPB ongewijzigd overneemt.

Let op!
Heb je een gebroken boekjaar? Dan gelden andere deadlines. Neem contact op met jouw adviseur om af te stemmen of het goed gaat.

Uitstel? Dit heeft geen invloed op de belastingrente

Ook als er uitstel voor het indienen van de aangifte is gekregen start de periode waarover belastingrente moet worden betaald op 1 juli (en bij erfbelasting 8 maanden na overlijden). Vraag dus ook bij uitstel tijdig een voorlopige aanslag aan!

Neem contact op

Heb je hier vragen over of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met jouw belastingadviseur. We staan voor je klaar.

Deel dit artikel