Voorkom 7,5% belastingrente over de aanslag Erfbelasting!

Is er iemand in jouw omgeving overleden en is de verwachting dat er erfbelasting verschuldigd zal zijn? Voorkom dan dat je over de te betalen aanslag erfbelasting belastingrente verschuldigd bent. Doe dit door op tijd de aangifte erfbelasting in te dienen óf door alvast een voorlopige aanslag erfbelasting aan te vragen. Hoe zit dat precies?

Voorkom belastingrente over de aanslag erfbelasting

Wanneer betaal je belastingrente voor de Erfbelasting?

Sinds 1 januari 2024 betaal je 7,5% belastingrente als de Belastingdienst een aanslag erfbelasting oplegt met een te betalen bedrag. Voor de periode 1 oktober 2020 t/m 30 juni 2023 was dit 4% en voor de tweede helft 2023 6%.

De periode waarover belastingrente wordt berekend start 8 maanden na het overlijden tot 6 weken nadat de aanslag is opgelegd.

Belastingrente voorkomen

De makkelijkste manier om belastingrente te voorkomen is door binnen 8 maanden na de datum van het overlijden de aangifte erfbelasting in te dienen. Dit is echter lang niet altijd haalbaar.

Verwacht je dat het niet lukt om binnen deze 8 maanden aangifte te doen? Vraag dan binnen deze periode een voorlopige aanslag erfbelasting aan.

Let op! De belastingrente wordt alleen voorkomen als de Belastingdienst de aanslag ook conform de aangifte of de voorlopige aanslag oplegt.

Moet er toch nog bijbetaald worden? Dan betaal je alleen belastingrente over dat deel.

Uitstel? Dit heeft geen invloed op de belastingrente

Ook als er uitstel voor het indienen van de aangifte is gekregen start de periode waarover belastingrente moet worden betaald 8 maanden na de datum van het overlijden. Vraag dus ook bij uitstel tijdig een voorlopige aanslag aan.

Neem contact op

Heb je hier vragen over of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met jouw belastingadviseur. We staan voor je klaar.

Deel dit artikel