Voorkom 10% belastingrente bij een aanslag Vennootschapsbelasting (VPB)!

De belastingrente voor de vennootschapsbelasting is in 2024 verhoogd van 8% naar 10%!
Als je een BV hebt, kun je voor deze BV belastingrente voorkomen door op tijd aangifte VPB te doen óf door alvast een voorlopige aanslag VPB te vragen of een bestaande voorlopige aanslag te herzien. Hoe zit dat precies?

Voorkom belastingrente bij een aanslag vennootschapsbelasting VPB

Wanneer betaal je belastingrente voor de VPB?

Sinds 1 januari 2024 betaal je 10% belastingrente als de Belastingdienst jouw BV een aanslag VPB oplegt met een te betalen bedrag.
Voor het boekjaar 2023 begint de teller waarover belastingrente wordt berekend te lopen op 1 juli 2024, maar als bijvoorbeeld een aanslag 2022 halverwege 2024 wordt opgelegd, dan betaalt de BV over de tweede helft van 2023 8% en vanaf 1 januari 10% belastingrente. Dat gaat dus al snel om grote bedragen.

Belastingrente voorkomen

De makkelijkste manier om belastingrente over de aanslag VPB 2023 te voorkomen is door vóór 1 mei 2024 voor de BV een voorlopige aanslag VPB 2023 aan te vragen. Is er voor de BV al een voorlopige aanslag opgelegd? Pas deze dan aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Door deze aan te laten sluiten bij de uiteindelijke aanslag voorkom je 10% belastingrente.

Ook betaal je geen belastingrente als de BV vóór 1 juni 2024 de aangifte VPB doet, er geen uitstel voor het indienen van aangifte is gegeven, en de Belastingdienst de gegevens uit de aangifte VPB ongewijzigd overneemt.

Let op!
Heb je een gebroken boekjaar? Dan gelden andere deadlines. Dien de aangifte VPB dan in binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar of vraag binnen vier maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag VPB om 10% belastingrente te voorkomen.

Neem contact op

Heb je hier vragen over of wil je persoonlijk advies? Neem contact op met jouw belastingadviseur. We staan voor je klaar.

Deel dit artikel