Groeiend aantal mensen krijgt te maken met de Villatax
Het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. In de meeste gevallen wordt 0,35% (2023) van de WOZ-waarde bij het inkomen opgeteld. Heb je een woning met een WOZ-waarde van meer dan € 1.200.000 (2023) (2022: € 1.130.000), dan wordt voor de waarde boven dit bedrag een verhoogd eigenwoningforfait van 2,35% in aanmerking genomen. Dit wordt ook wel de Villatax genoemd. Door de flink gestegen waarde van de woningen in de afgelopen jaren krijgen steeds meer mensen te maken met de Villatax.
Rechtmatigheid Villatax onder druk: bezwaar maken is essentieel
De Villatax ligt onder vuur. Net als het fictieve rendement van box 3 is de kans aanwezig dat de Villatax in strijd is met het Europese recht. De Villatax is in 2008 ingevoerd met als argument dat bij dure eigen woningen ook sprake is van een beleggingsmotief. Bij het tarief van de Villatax is daarom destijds aansluiting gezocht met box 3.
De Hoge Raad heeft echter met het Kerstarrest (Hoge Raad, 24 december 2021) beslist dat het niet vanzelfsprekend is dat, wanneer er een bepaalde hoogte van vermogen aanwezig is, dit wordt aangewend ter belegging. De woning is in de meeste gevallen niet anders bedoeld dan om in te wonen. Hierdoor valt te pleiten dat er geen reden is om voor deze duurdere woningen een verhoogd eigenwoningforfait te hanteren.
De verwachting is dat de rechtmatigheid van de Villatax tot aan de Hoge Raad wordt uitgeprocedeerd. Om ervoor te zorgen dat je jouw rechten veiligstelt, is het noodzakelijk bezwaar te maken tegen de aanslag. Je hebt hiervoor zes weken de tijd nadat de definitieve aanslag is opgelegd.
Bezwaar maken? Neem snel contact op met je adviseur
Speelt de Villatax bij jou en wil je bezwaar maken? Neem, gezien de korte bezwaartermijn, dan vlot na ontvangst van de definitieve aanslag contact op met jouw adviseur. Door het maken van bezwaar kun je overigens geen hogere aanslag krijgen dan wanneer je geen bezwaar gemaakt zou hebben.