Publieke sector kan vrijstelling aanvragen voor dividendbelasting

Instellingen in de publieke sector, zoals zorgorganisaties en gemeenten, hoeven over ontvangen dividenduitkeringen niet langer 15% dividendbelasting te betalen. Door de nieuwe wet die op 1 januari 2024 in werking is getreden is er een vrijstelling mogelijk van dividendbelasting. Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van dividendbelasting moet de aandeelhouder van de organisatie een ‘kwalificatiebeschikking’ aanvragen bij de Belastingdienst.

Publieke sector kan vrijstelling aanvragen voor dividendbelasting

Minder administratieve lasten en geen financiële druk meer

Met de dividendvrijstelling vermindert de administratieve last voor publieke organisaties. Tot dit jaar konden publieke instellingen de 15% dividendbelasting al wel terugvorderen bij de Belastingdienst. Maar daarvoor moesten ze wel eerst de 15% voorschieten uit eigen financiële middelen. Met de nieuwe wetgeving en de vrijstelling van dividendbelasting vermindert de administratieve last en de financiële druk.

Vraag een kwalificatiebeschikking aan

Om als publieke instelling de dividendvrijstelling toe te passen is een kwalificatiebeschikking van de aandeelhouder nodig. Deze kwalificatiebeschikking kan de aandeelhouder (digitaal) aanvragen bij de Belastingdienst. Als deze eenmaal is verleend door de belastinginspecteur, is de kwalificatiebeschikking geldig voor een periode van vier jaar. Overigens blijft de bestaande teruggaafregeling ook van kracht. Het blijft dus mogelijk om zonder kwalificatiebeschikking de dividendbelasting terug te vorderen. Hiervoor moet je dan wel eerst de dividendbelasting voorschieten en het bedrag later terugvragen. Je hebt dus zelf de keuze of je kiest voor de vrijstelling of de teruggaafregeling.

Regeling optimaal benutten

Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze vrijstelling en hoe je deze regeling optimaal kunt benutten? Moore MKW heeft de expertise om je te begeleiden bij het aanvragen van een kwalificatiebeschikking en te adviseren over de beste strategie voor jouw instelling. Neem hiervoor contact op met één van onze specialisten.

Neem contact op

Contact

Peter de Jong 1
mr. Peter de Jong

Belastingadviseur

+31 (0)88 2021 726

Deel dit artikel