Btw-verhoging op logies per 1 januari 2026

In het Belastingplan 2025 is vastgelegd dat het verlaagde btw-tarief van 9% voor het verstrekken van logies per 1 januari 2026 komt te vervallen. Vanaf 1 januari 2026 is het standaard btw-tarief van 21% van toepassing op logiesdiensten. Hoewel eerdere plannen ook een verhoging van het btw-tarief op onder meer sport, boeken en culturele prestaties omvatten, is voor deze onderdelen in de Voorjaarsnota 2025 afgesproken dat deze verhogingen niet doorgaan. Maar let op: de Wet is nog niet gewijzigd. De verhoging van het btw-tarief op logies blijft echter ongewijzigd doorgang vinden. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste aspecten van deze maatregel: de reikwijdte, uitzonderingen en praktische aandachtspunten voor ondernemers in deze sector. 

Shutterstock 2505324093 1

Wat verandert er voor btw op logies?

Met ingang van 1 januari 2026 geldt voor het verstrekken van logies binnen het kader van het hotel-, pension- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen die daar kort verblijven, het algemene btw-tarief van 21%. Daarmee komt een einde aan de toepassing van het verlaagde tarief van 9% op deze prestaties. 

Btw-verhoging logies raakt onder andere de verhuur van:

  • hotelkamer
  • pension
  • bed & breakfast
  • hostel
  • vakantiewoning
  • gemeubileerde stacaravan
  • gemeubileerde (safari)tenten en zomerhuisje
  • accommodatie via platforms (zoals Airbnb)

Ook logies voor kort verblijf die niet toeristisch van aard zijn, zoals verhuur aan werknemers, studenten, asielzoekers of daklozen, vallen onder de maatregel indien sprake is van kortdurende verhuur (ook wel: short stay). 

Btw voor kamperen blijft onder het 9% btw-tarief

De verhuur van kampeerplaatsen blijft belast tegen het verlaagde btw-tarief van 9%. Het moet dan gaan om het verhuren van terrein (perceel) waar de gast zelf een tent, caravan of camper plaatst.  

Let op: De verhuur van een ingerichte of gemeubileerde accommodatie op een camping valt vanaf 2026 onder het 21%-tarief en wordt niet als "kamperen" aangemerkt. 

Wat bepaalt de overgangsregeling?

De overgangsregeling bepaalt dat het moment van de overnachting leidend is voor het toe te passen btw-tarief, ongeacht het moment van betaling of facturatie. Dit betekent dat boekingen, vooruitbetalingen of vouchers die in 2025 worden afgegeven voor een verblijf in 2026, reeds onder het btw-tarief van 21% vallen.  

Voorbeeld: Een klant boekt in november 2025 een verblijf in maart 2026 en betaalt dit vooruit. Het btw-tarief bedraagt 21%, ondanks het feit dat de betaling nog in 2025 plaatsvindt. 

Gevolgen voor jou als ondernemer

Ondernemers die logies aanbieden dienen rekening te houden met:

  • Prijsaanpassingen en herziening van offertes voor verblijven in 2026.
  • Houd rekening met toepassing van meerdere btw-tarieven indien zowel kampeerplaatsen (9%) als gemeubileerde accommodaties (21%) worden aangeboden.
  • Tijdige aanpassing van facturerings- en boekingssystemen. 

Vragen over btw op logies?

De verhoging van het btw-tarief op logies naar 21% treedt op 1 januari 2026 definitief in werking. Heb je een vraag over de gevolgen van deze maatregel voor jouw onderneming? Neem dan contact op met je relatiebeheerder of belastingadviseur. 

Neem contact op

Contact

Marco de Weerd 1
mr. Marco de Weerd

Belastingadviseur

+31 88 202 15 65

Deel dit artikel