Voor wie geldt CSRD en wat moet je opleveren?
De Europese Commissie wilde de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf 2024 stapsgewijs invoeren. Deze richtlijn breidt de rapportageverplichtingen over duurzaamheid uit en omvat milieu-, sociale en governancefactoren (ESG). Het doel: meer transparantie over duurzaamheidsprestaties van organisaties binnen de Europese Unie.
Eind februari 2025 publiceerde de Europese Commissie het Omnibus-pakket. De Omnibus 1- en Omnibus 2-pakketten bevatten vereenvoudigingen voor duurzaamheidsrapportage (CSRD), due diligence (CSDDD), de EU-Taxonomy, het mechanisme voor CO2-grensaanpassing (carbon border adjustment mechanism, CBAM) en Europese investeringsprogramma’s.
Onderdeel van deze publicatie betreft onder andere:
- Beperking van de rapportageplicht. De eisen gelden alleen voor grote ondernemingen met meer dan 1.000 werknemers én een omzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van meer dan 25 miljoen euro.
- Uitstel van de duurzaamheidsrapportage naar 2028 voor bedrijven die anders vanaf 2026 of 2027 zouden moeten rapporteren.
- ‘Value chain gap’: vrijwillige rapportagestandaard voor kleinere bedrijven. Bedrijven met minder dan 1.000 werknemers die buiten de CSRD vallen, kunnen gebruikmaken van een vrijwillige rapportagestandaard. Dit beperkt de informatie die CSRD-plichtige bedrijven en banken mogen opvragen bij kleinere bedrijven in hun waardeketen.
De Omnibus-voorstellen zijn ter goedkeuring ingediend bij het Europees Parlement en de Europese Raad. De wijzigingen in de CSRD, CSDDD en CBAM treden in werking zodra overeenstemming is bereikt over de voorstellen en na officiële publicatie door de Europese Unie.
Vrijwillige CSRD-rapportage nog in ontwikkeling
Ondernemingen die niet onder de rapportageverplichting van de CSRD vallen, kunnen gebruikmaken van een vrijwillige rapportagestandaard, de VSME. De Europese Commissie heeft deze VSME-standaard nog niet goedgekeurd: de EFRAG heeft de standaard gepubliceerd, maar er kunnen nog wijzigingen komen.
Wat moet je opleveren vanuit de CSRD?
Als jouw bedrijf onder de CSRD valt, moet je een jaarlijkse duurzaamheidsrapportage opnemen in het jaarverslag. Deze rapportage bevat onder andere informatie over de drie ESG-pijlers:
Environment (milieu): De pijler Environment draait om de impact van een organisatie op het milieu, zoals CO₂-uitstoot, energieverbruik en afvalbeheer. Als bedrijf kun je impact maken door duurzame strategieën te implementeren en klimaatverandering tegen te gaan.
Social (mensen): Social richt zich op de relatie van een organisatie met werknemers, klanten en gemeenschappen. Denk hierbij aan diversiteit, eerlijke arbeidsomstandigheden, veiligheid en het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid.
Governance (bestuur): Governance omvat het beleid, de processen en controles die de integriteit en transparantie van een organisatie waarborgen. Voorbeelden zijn ethisch leiderschap, naleving van regelgeving en het voorkomen van corruptie.
Per onderdeel kun je diverse KPI’s en doelen rapporteren. Voorbeelden hiervan zijn de CO₂-uitstoot, energieverbruik en sociale doelen die je als bedrijf wilt nastreven. Wat je opneemt in je CSRD-rapportage bepaal je aan de hand van de dubbele materialiteitsanalyse. De stakeholderanalyse is voor sommige bedrijven niet langer verplicht.
Voor bedrijven die rapportageplichtig zijn, is het belangrijk om op tijd te beginnen met het inrichten van je processen. De dubbele materialiteitsanalyse en het verzamelen van data kosten veel tijd. Lees meer over de eisen en hoe je eraan kunt voldoen op de pagina Wat is CSRD?.
Dubbele materialiteitsanalyse
De wederzijdse relatie tussen jouw bedrijf en duurzaamheid: hoe je bedrijfsactiviteiten mens en milieu beïnvloeden én hoe duurzaamheidsontwikkelingen jouw bedrijf raken.
Stakeholderanalyse
Voor VSME-rapportage is de stakeholderanalyse niet verplicht, maar het kan waardevol zijn om inzicht te krijgen in wat klanten, investeerders en partners verwachten op het gebied van duurzaamheid.
Waarom is CSRD ook relevant voor het mkb?
Mkb-bedrijf? Ook als jouw bedrijf niet direct onder de CSRD valt, is het slim om voorbereid te zijn. Grote bedrijven die moeten rapporteren, kijken namelijk steeds vaker naar de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers en ketenpartners. Zij zijn verplicht om hierover te rapporteren en hebben daarom deze informatie van jou nodig.
VSME-rapportage kan vrijwillig worden toegepast door mkb-bedrijven die willen inspelen op deze vraag. Door als mkb’er nu al werk te maken van duurzaamheid, laat je zien dat jouw bedrijf betrouwbaar, toekomstgericht en een waardevolle partner in de keten is.
Hoe pak je CSRD aan?
CSRD implementeren kan overweldigend en complex lijken, maar met een gestructureerde aanpak wordt het overzichtelijk. Bij Moore MKW helpen we je met:
- Het opstellen van een stappenplan zodat je tijdig een goed fundament legt.
- Het naleven van wettelijke eisen, zodat je rapportage voldoet aan de richtlijnen.
- Strategisch advies om van duurzaamheid een integraal onderdeel van je bedrijfsvoering te maken.
Lees meer over ons stappenplan op de pagina Hoe implementeer je CSRD?
Duurzaamheid als strategische pijler van Moore MKW
Duurzaamheid is een van de strategische pijlers van Moore MKW. Onze experts combineren kennis van CSRD met praktijkervaring.
Neem contact op met je vaste contactpersoon bij Moore MKW of plan een vrijblijvend adviesgesprek om te zorgen dat jouw CSRD-rapportage voldoet aan alle eisen.

Neem contact op
Contact

