Voorkom onaangename verrassingen: het belang van due diligence bij bedrijfsovernames

Je staat op het punt een bedrijf te kopen of te verkopen. De onderhandelingen verlopen goed, de deal lijkt rond, maar dan duikt er onverwachts een juridisch conflict of een verborgen financiële verplichting op. Dit soort verrassingen kunnen het succes van een transactie in gevaar brengen. Due diligence helpt om dit soort risico’s te identificeren, maar belangrijker nog, om deze te voorkomen. In deze blog vertellen we je wat due diligence inhoudt en waarom het zo'n belangrijke stap is bij de koop of verkoop van een bedrijf. 

Peter Haverbeke Corporate finance verkleind

Wat is due diligence?

Due diligence is een diepgaand onderzoek dat plaatsvindt vóór de afronding van een transactie. Het geeft jou als koper of verkoper een volledig beeld van de onderneming, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Je kunt het vergelijken met een bouwtechnische keuring bij de aankoop van een huis. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde, maar zonder inspectie kunnen verborgen gebreken over het hoofd worden gezien. Zo werkt het ook bij bedrijven: een goed due diligence-onderzoek helpt om potentiële risico’s op te sporen en onnodige financiële, fiscale, pensioen gerelateerde of juridische problemen achteraf te voorkomen.

Met een due diligence-onderzoek breng je onder andere de financiële, juridische en operationele stand van zaken van een bedrijf in kaart. Het doel? Risico’s signaleren, en zorgen voor een soepele transactie.  

Wanneer heb je een due diligence-onderzoek nodig?

Due diligence wordt meestal uitgevoerd zodra er een intentieverklaring (Letter of Intent, LOI) is getekend. Wil je je onderneming verkopen? Dan kun je vooraf een vendor due diligence laten uitvoeren om het verkoopproces soepeler te laten verlopen. Hiermee houdt je zelf controle op de samenhang van de boodschap die middels verschillende documenten aan potentiële kopers wordt gegeven.

Maar hoe werkt due diligence precies? En hoe zorg je ervoor dat je hier als ondernemer maximaal voordeel uit haalt? 

Hoe werkt due diligence in de praktijk?

Tijdens een due diligence-onderzoek analyseren we verschillende aspecten van het bedrijf dat je wilt aan- of verkopen. Dit onderzoek omvat vijf cruciale onderdelen:

  1. Financiën: Zijn de cijfers realistisch? Wat zijn de belangrijkste drijvers van de omzet en marge? Zijn er eenmalige opbrengsten of kosten verantwoord? Worden omzet en winst correct weergegeven? Zijn er verborgen schulden?
  2. Juridische zaken: Zijn alle commerciële contracten op orde? Zijn er lopende rechtszaken of mogelijk juridische verplichtingen? Is intellectueel eigendom goed beschermd? Zijn alle juridische formaliteiten (zoals oprichting, herstructureringen) naar behoren geregeld?
  3. HR & personeel: Zijn er toekomstige personeelskosten of verplichtingen zoals bonussen of pensioenen, die invloed kunnen hebben op de overname?
  4. Operationele en commerciële risico’s: Hoe afhankelijk is het bedrijf van een paar grote klanten of leveranciers? Zijn er trends die de bedrijfsvoering beïnvloeden?

De due diligence-specialisten van Moore MKW begeleiden jou door dit hele proces. We zorgen ervoor dat risico’s inzichtelijk worden en denken strategisch mee over hoe je hier het beste op kunt inspelen. Onze pragmatische aanpak zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in eindeloze analyses, maar concrete inzichten krijgt die je helpen bij een soepele transactie. 

Due diligence checklist: waar moet je op letten?

Een due diligence-onderzoek is altijd maatwerk, omdat bedrijven sterk verschillen in structuur, sector en risico's. Naast de financiële, juridische, operationele en IT-gerelateerde aspecten kunnen ook fiscale structuren, reputatierisico’s en milieuverplichtingen een rol spelen. De specifieke aandachtspunten in een due diligence-onderzoek verschillen per sector en bedrijf, waardoor het belangrijk is om een grondige analyse te laten uitvoeren.

Koper heeft een onderzoeksplicht

Bij een overname geldt dat er een onderzoeksplicht rust op koper én een meldingsplicht op verkoper. Er blijkt in de praktijk dat een grondig onderzoek cruciaal is om onaangename verrassingen te voorkomen. Ondernemers die geen due diligence uitvoeren, lopen het risico op verborgen schulden, juridische conflicten of operationele problemen die pas na de transactie aan het licht komen. Het is daarom sterk aan te raden om risico’s te minimaliseren en een goed onderbouwde beslissing te nemen op basis van een gedegen due diligence-onderzoek. Zo voorkom je verrassingen en versterk je jouw onderhandelingspositie. 

Veelvoorkomende valkuilen en misverstanden

Veel ondernemers onderschatten het belang van een gedegen en betrouwbaar due diligence-onderzoek. Veelvoorkomende misverstanden zijn bijvoorbeeld:

  • “We kennen de wederpartij al jaren, dus alles zal wel kloppen.” Vertrouwen is mooi, maar met een onderzoek weet je het zeker én voldoe je aan je onderzoeksplicht.
  • “Een snelle check is voldoende, want we hebben al veel gesprekken gehad.” Zonder diepgaand onderzoek kunnen verborgen risico’s over het hoofd worden gezien.
  • “Na het rapport is alles duidelijk.” In werkelijkheid blijven er vaak vragen komen van banken, investeerders of juridische adviseurs.

Een grondig due diligence-onderzoek helpt deze valkuilen te vermijden. Hoewel vertrouwen belangrijk is, is het cruciaal om ook de nodige controles uit te voeren. Door deze misverstanden te herkennen en aan te pakken, ga je beter voorbereid en met meer vertrouwen de transactie in. 

Overweeg je een bedrijf te kopen of verkopen?

Due diligence is een onmisbare stap om risico’s te beperken en de juiste beslissingen te nemen. Of je nu koper of verkoper bent, onze specialisten staan klaar om je te ondersteunen met een zorgvuldig, betrouwbaar en efficiënt due diligence-onderzoek. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en zet de eerste stap naar een succesvolle transactie. 

Neem contact op

Contact

Peter Haverbeke
Peter Haverbeke RC

Corporate finance adviseur

+31 88 202 17 59

Deel dit artikel