Verkoop aan particulier in buitenland? Let op btw-drempel

Bij verkoop aan een buitenlandse particulier bereken je waarschijnlijk Nederlandse btw. Dit is in principe correct, tenzij je de btw-drempel overschrijdt. Je kunt ook vrijwillig kiezen om al vanaf de eerste euro buitenlandse btw te berekenen.
Pakket versturen

Verkoop aan particulier in het buitenland

Verkoop je aan een buitenlandse particulier of een buitenlandse organisatie die niet btw-plichtig is, dan factureer je in eerste instantie met Nederlandse btw. Pas vanaf het moment dat je het btw-drempelbedrag van een land overschrijdt, moet je de btw van het land van jouw afnemer berekenen. Je moet je dan aanmelden bij de Belastingdienst van dat land en daar btw afdragen.

Voorbeeld

Tot en met 21 mei 2017 lever je voor € 33.000 goederen aan Belgische particulieren. Je berekent Nederlandse btw en draagt deze op jouw aangifte btw af. Op 22 mei 2017 verkoop je voor € 2.500 aan een Belgische particulier. Omdat jij hiermee de Belgische btw-drempel van € 35.000 overschrijdt, bereken je over dit bedrag Belgische btw. Ook over alle leveringen in België na die datum bereken je Belgische btw. Je moet je laten registreren in België en de Belgische btw in België op aangifte afdragen. Omdat je in 2017 het btw-drempelbedrag hebt overschreden, moet jij in 2018 vanaf de allereerste levering Belgische btw in rekening brengen.

Let op! Voor elk land geldt weer een verschillend btw-drempelbedrag.

Keuze niet toepassen btw-drempels

Wil je vanaf het begin buitenlandse btw in rekening brengen? Kies er dan voor om de drempelbedragen niet toe te passen. Je kunt deze keuze per land maken. De keuze geldt wel voor twee kalenderjaren. Daarna kun je weer kiezen voor toepassen van de btw-drempels.

Tip! Dien voor het niet toepassen van de btw-drempels een verzoek in bij de Belastingdienst. Deze keuze zal met name aantrekkelijk zijn als het buitenlandse btw-tarief lager is dan het Nederlandse.

Bewijs buitenlandse btw

Als jij buitenlandse btw in rekening brengt, dan moet je wel aan de Belastingdienst kunnen tonen dat jij terecht geen Nederlandse btw in rekening brengt. Bewaar daarom alle documentatie van jouw leveringen, zoals bijvoorbeeld vrachtbrieven, pakbonnen, betalingsbewijzen, voor ontvangst getekende kopiefacturen en vervoersverklaringen.

Neem contact op

Contact

Teunis van den Berg 1
drs. Teunis van den Berg

Partner belastingadvies

+31 (0)88 2021 423

Deel dit artikel