Hoe start je een onderneming in het buitenland?

Als je bedrijf groeit of je ziet mooie kansen in het buitenland, dan overweeg je misschien wel om een buitenlandse vestiging te openen of om een bedrijf over te nemen in het buitenland. Hoe ga je daarbij te werk, aan welke regels ben je dan gebonden en wat komt er allemaal bij kijken?
Moore MTH collega aan het werk Amsterdam

Verschillende vormen

Voor het starten van een onderneming in het buitenland zijn er een aantal opties. In onze praktijk zien we ondernemers die een bestaande onderneming kopen in het buitenland. Andere ondernemers emigreren zelf naar het buitenland en breiden daar vervolgens hun onderneming uit.

Daarnaast zien we dat grotere bedrijven meestal eerst één of meerdere werknemers naar het buitenland sturen om de uitbreiding vanuit Nederland te onderzoeken of op te starten. De mate waarin deze ondernemingen succesvol zijn, is niet afhankelijk van de vorm die gekozen wordt. Alle opties zijn in potentie even kansrijk.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je gaat ondernemen in het buitenland dan krijg je te maken met andere belastingwetten en fiscale regelingen. Daarom is een goede voorbereiding heel belangrijk als je vanuit Nederland wilt ondernemen in het buitenland en vice versa.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je weet welke buitenlandse of Nederlandse regels er gelden en laat deze goed uitleggen. Zo word je zo min mogelijk (onaangenaam) verrast door brieven van de Belastingdienst en andere instanties.

Ook is het goed om je te verdiepen in de gebruiken in een bepaald land. Zo is bijvoorbeeld bekend dat Duitse klanten het liefst zakendoen met een Duitse vennootschap en ook in het Duits willen communiceren. Houd daar rekening mee.

Begin vroegtijdig

Verder is het belangrijk om tijdig te beginnen. Want over het algemeen duurt het in het buitenland langer om iets te regelen, dan we gewend zijn in Nederland. Zo kost het in Duitsland of Frankrijk bijvoorbeeld oneindig veel meer tijd om een BTW-nummer te krijgen en zonder de juiste BTW-registratie is het lastig zaken doen.

Kortom: Laat je vooraf goed informeren over de regels en de gebruiken en waag niet onvoorbereid de sprong naar het buitenland.

Wat is belangrijk vanuit een accountancy-perspectief?

Een goede voorbereiding betekent ook dat je je verdiept in de lokale wet- en regelgeving. We leggen dat uit aan de hand van een voorbeeld.

Iemand heeft in Nederland een webshop en besluit ineens om ook goederen aan particulieren in naburige landen, zoals België of Duitsland te verkopen. Voor 1 juli 2022 kende ieder EU-land eigen drempelbedragen voor afstandsverkopen en liep je het risico dat je je in het buitenland voor de BTW moest registreren.

Om dat laatste te voorkomen, is de One Stop Shop bedacht die onder andere bestaat uit de Unieregeling (voor afstandsverkopen van goederen die zich in het vrije verkeer van de EU bevinden). Ondernemers die hiervan gebruik willen maken moeten zich daarvoor aanmelden bij de Belastingdienst. Als je daar geen rekening mee houdt, dan haal je je onbedoeld behoorlijk veel zorgen op de hals.

Neem contact op

Contact

Erwin Morrien
mr. Erwin Morriën

Belastingadviseur

+31 (0)88 2021 734

Deel dit artikel