Moore MKW begeleidt bij de participatie van Quadrum in Tenten Groep Lichtenvoorde

De Tenten Groep Lichtenvoorde en investeringsmaatschappij Quadrum Capital bleken een goede match voor een veelbelovende toekomst. Moore MKW zorgde niet alleen voor een match met de Twentse investeringsmaatschappij Quadrum Capital, maar begeleidde ook Tenten Solar tijdens het overnametraject dat zo’n negen maanden duurde. “Het is in mijn beleving voor beide partijen een prima deal geworden, precies wat we wilden”, zegt Berry Seesing, directeur van de Tenten Groep Lichtenvoorde.
KroeseWevers begeleidt bij de participatie van Quadrum in Tenten Groep Lichtenvoorde

Wat doet de Tenten Groep Lichtenvoorde (TGL)?

De Tenten Groep Lichtenvoorde (TGL) is dé specialist, groothandel, leverancier en installateur op het gebied van zonne-energie. Tenten bedient vanuit Lichtenvoorde de gehele Nederlandse markt. Die markt bestaat uit woningcorporaties, particulieren, scholen, diverse overheidsinstellingen, maar ook uit (collectieven van) (mkb-)bedrijven, agrariërs en particulieren die de overstap naar zonne-energie willen maken.

“We willen in onze branche toonaangevend zijn”, vertelt Berry Seesing. “Om te zorgen voor landelijke dekking werken we inmiddels samen met 25 solarpartners (onderaannemers).” Er zijn veel bedrijven actief in de markt van zonne-energie, maar wat de Tenten Groep Lichtenvoorde (TGL) zo succesvol maakt is het totaalconcept.

Wat maakt het bedrijf zo succesvol?

Seesing: “Uiteindelijk kunnen veel bedrijven zonnepanelen leggen, maar het gaat veel meer om het proces eromheen. Als we aan de slag gaat bij scholen bijvoorbeeld, houden we rekening met hun roosters en voeren we de werkzaamheden bij voorkeur tijdens de schoolvakanties uit. Ook zorgen we ervoor dat betrokken partijen goed geïnformeerd worden, dat stuk informatievoorziening is écht belangrijk.

Voor woningcorporaties organiseren we bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten, deze werken drempelverlagend en halen heel veel koudwatervrees weg. Huurders van woningcorporaties willen graag weten hoeveel dagen we nodig hebben om zonnepanelen te leggen, hoe lang we dan bij de mensen in huis zijn en of het veel rommel geeft. We kunnen dan uitleggen dat we binnen een halve dag klaar zijn en dat er daarna iemand met een stofzuiger achteraan komt om de laatste kruimels op te vegen en dat is het.”

De rol van Moore MKW

TGL is nog een relatief jong bedrijf, het is in 2009 opgericht, maar heeft de laatste jaren een flinke groeispurt gemaakt. De energietransitie en de groeiende vraag naar duurzame energie heeft daar zeker bij geholpen, zegt Jos Bongers, de accountant van Moore MKW die TGL heeft begeleid bij de overname. “Maar Berry Seesing zelf heeft als directeur het bedrijf ook een enorme impuls gegeven.”

Seesing stapt in 2012 in de Tenten Solar Groep en zet vanaf dat moment zijn jarenlange ervaring en zijn netwerk uit de bouwsector in om de groei van de Tenten Groep Lichtenvoorde verder uit te bouwen. Het succes volgt snel en blijft niet onopgemerkt. In 2018 meldt zich een groot concern met belangstelling om de Tenten Groep Lichtenvoorde over te nemen.

Op zoek naar passende partij

“Dat wilde ik niet. Ik vond het idee van een participatie wel interessant. We zijn enorm gegroeid en een samenwerking met een andere marktpartij zou helpen om onze marktpositie verder te verstevigen. Maar voorwaarde voor mij was wel dat het een partij moet zijn die past bij de Tenten Groep Lichtenvoorde”, zegt Seesing.

De keuze viel op Moore MKW (voorheen KroeseWevers), omdat Moore MKW (voorheen KroeseWevers) al eerder betrokken was geweest bij andere zakelijke transacties in het netwerk van Berry Seesing. Moore MKW (voorheen KroeseWevers) belandt daardoor ook weer aan de tafel in het overnametraject voor de Tenten Groep Lichtenvoorde.

Quadrum in Tenten Groep Lichtenvoorde

Het proces: eerste stap in overnametraject

Moore MKW (voorheen KroeseWevers) brengt Berry Seesing en Quadrum in maart 2019 met elkaar in contact. Volgens Jos Bongers is het belangrijk om met overnamekandidaten in gesprek te gaan die passen bij de bedrijfscultuur. “Quadrum Capital heeft vanaf het begin gezegd: Berry, jij bent de ondernemer, jij hebt verstand van zonnepanelen, wij zijn goed in (financieel) participeren en dat willen we ook graag zo houden.

Dat was één van de belangrijkste redenen waarom dit een mogelijke match zou kunnen zijn”, volgens Jos Bongers van Moore MKW. Ook Berry Seesing heeft meteen een ‘goed gevoel’ bij Quadrum. “Het is een partij die past bij onze cultuur, ze houden ook bij Quadrum niet van poespas”.

Het boekenonderzoek

Maar een eerste gesprek, een klik en een goed gevoel zijn niet genoeg om zulke belangrijke zakelijke beslissingen te nemen. Samen met Moore MKW (voorheen KroeseWevers) gaat de Tenten Groep Lichtenvoorde de overname door Quadrum Capital verder verkennen. Jos Bongers legt uit dat er na zo’n eerste gesprek een informatiememorandum wordt opgemaakt.

“Op basis daarvan is een eerste bieding gedaan door Quadrum. Toen we financieel overeenstemming hadden, is er een Letter of Intent (LOI) getekend. Dat was in de zomer van 2019. Na de Letter of Intent krijgt de koper de mogelijkheid om een due diligence, een boekenonderzoek te doen. Gedurende een dergelijk onderzoek kijken wij of het plaatje dat door het bedrijf wordt voorgespiegeld klopt met de werkelijkheid”, vertelt Bongers.

Intensieve fase

Volgens Berry Seesing was het boekenonderzoek een intensieve fase in het overnameproces. “Je krijgt een groot aantal vragen op je afgevuurd. Ik had gelukkig intern twee mensen waar ik mee kon sparren. Extern waren de mensen van Moore MKW er voor ons en we werkten samen met Marjolein van Leeuwen van JPR Advocaten. Allemaal hebben ze hun rol met verve vervuld”, vindt Seesing.

“Dit soort dingen kun je als ondernemer niet alleen, daar heb je absoluut professionals voor nodig. Moore MKW (voorheen KroeseWevers) was er om de plooien glad te strijken, om alles in de goede context te plaatsen. Ik kan zelf nog wel eens doorslaan in details en dat wist Jos op de juiste manier in goede banen te leiden.

Ik denk dat alle belangen goed behartigd zijn tijdens het overnameproces. Moore MKW (voorheen KroeseWevers) stond er heel zuiver en realistisch in, daardoor is het voor beide partijen een prima deal geworden”, aldus Seesing.

Het resultaat

In december 2019, negen maanden na de eerste kennismaking tussen de Tenten Groep Lichtenvoorde en Quadrum Capital, is de deal definitief rond. Quadrum Capital neemt een meerderheidsbelang van 65% in de Tenten Groep Lichtenvoorde. Berry Seesing blijft aan als directeur en houdt 35% van de aandelen.

“Quadrum Capital heeft het zittende Management Team nu ook aangeboden om mee te participeren, dat vind ik echt een ontzettend mooi gebaar en een teken van vertrouwen”, zegt Seesing. “Commitment vanuit het MT draagt bij aan de continuïteit voor de langere termijn. Dat was een belangrijke reden om voor de samenwerking met Quadrum te kiezen.”

Met het resultaat is zowel de Tenten Groep Lichtenvoorde als Quadrum Capital zelfs zo tevreden dat Moore MKW ook de accountant/belastingadviseur wordt van de Tenten Groep Lichtenvoorde. “Ook dat past bij de groei en de verdere professionaliseringsslag die we willen maken”, aldus Seesing.

Team Quadrum Tenten Groep Lichtenvoorde

De lessen

Berry Seesing is niet alleen tevreden dat het overnametraject na negen maanden succesvol is afgerond voor alle partijen. Hij is vooral blij dat het nu weer ‘business as usual’ is. “Eén van de lessen die ik heb geleerd, waar andere ondernemers misschien hun voordeel mee kunnen doen, is: verlies de operationele aansturing van je bedrijf niet uit het oog, want je wordt zeker tijdens zo’n boekenonderzoek helemaal opgeslokt door alle vragen.

Maar de belangrijkste les is misschien wel: “Denk vooraf goed na of dit echt is wat je wilt met je bedrijf. Want het is een intensief en zwaar traject, je moet het niet doen als je het voor het snelle geld gaat. Zeker als je na de overname met elkaar blijft samenwerken is het belangrijk om een partij te kiezen die bij je bedrijf past.

Ook adviseer ik andere ondernemers om de juiste professionals aan te haken, die je kunnen adviseren in een dergelijke overnametraject. Doordat ze ervaren zijn, kun je vertrouwen op goede begeleiding en investeren in een passende deal.”

Neem contact op

Contact

Mr. Berto Janssen
Berto Janssen

Corporate finance adviseur

+31 (0)53 850 49 15

Rob Koops RV
Rob Koops

Corporate finance adviseur

+31 (0)53 850 49 22

Deel dit artikel