Kansen en uitdagingen in het nieuwe financieringslandschap

Banken, leasemaatschappijen, private equity, crowdfunding en informele investeerders. Het financieringslandschap blijft voortdurend veranderen: de complexiteit neemt toe, nieuwe spelers doen hun intrede en banken trekken zich juist terug. Naast de uitdagingen die dit met zich meebrengt, ontstaan er ook kansen voor ondernemers. Maar om van deze kansen te kunnen profiteren, is het essentieel dat je de juiste weg weet te vinden. In deze blog nemen we je graag mee op deze ontdekkingsreis.
Financieringsrente stijgt

Financieringsbehoefte van ondernemingen

Veel bedrijven hebben behoefte aan financiering. Of het nu gaat om werkkapitaal, bedrijfspanden, bedrijfsovernames, groei of kapitaalversterking. In veel gevallen kan dit niet volledig met eigen middelen gefinancierd worden en is externe financiering nodig.

Door de jaren heen hebben we het financieringslandschap zien veranderen. Waar in het verleden nog zo’n 80% van de financieringsbehoefte werd ingevuld door de bank, is dit momenteel slechts 50%. De trend waarbij alternatieve financiers, vaak gespecialiseerd in specifieke financieringsoplossingen, een groter aandeel van de financieringsbehoefte innemen, lijkt op korte termijn niet te veranderen.

Deze trend wordt versterkt doordat banken zich steeds meer terugtrekken als gevolg van de toenemende wet- en regelgeving waar zij aan moeten voldoen.

Toename van alternatieve financiers

De toenemende digitalisering en automatisering, samen met veranderende klantbehoeften, leiden tot ingrijpende veranderingen in het financieringsproces.. Ondernemers streven naar steeds snellere inzichten in hun financiële mogelijkheden.

Tegelijkertijd blijven veel banken vasthouden aan traditionele werkwijzen en worstelen met capaciteitsuitdagingen. Nieuwe spelers zien hun kans schoon en benutten deze ontwikkelingen handig door innovatieve oplossingen te koppelen aan het gebruik van data. Bovendien zijn zij vaak minder gebonden aan de strenge wet- en regelgeving waarmee banken te maken hebben.

Voorbeeld
Een opvallend voorbeeld is de sterke groei in financiering via crowdfunding. Zo is er in 2022 in Nederland maar liefst € 1,1 miljard opgehaald met crowdfunding, wat neerkomt op een groei van 48% ten opzichte van 2021 (bron: Crowdfundingcijfers.nl). Binnen- en buitenlandse private-equity-partijen investeerden zelfs € 4,6 miljard in Nederlandse bedrijven (bron: mt/sprout).

Daarnaast wordt factoring steeds populairder onder (groeiende) mkb-ondernemingen. Ook de leasemarkt groeit gestaag, niet alleen voor auto’s (+4%), maar ook op het gebied van (zwaar) materieel weten fintech’s (zoals Beequip) zich te onderscheiden door hun eenvoudige financieringsaanpak.

Inmiddels is maar liefst 15% van het krediet (tot € 1 miljoen) afkomstig uit andere bronnen dan de traditionele bank.

Naar verwachting zal dit percentage voor mkb-ondernemingen in de komende vijf jaar groeien naar meer dan de helft. Voor vastgoedfinancieringen geldt deze verwachting zelfs al voor financieringen tot € 5 miljoen.

Veranderende rol van banken

Hoewel banken nog steeds aantrekkelijk blijven voor grote financieringen, zien we een afnemende dominantie van banken. Op dit moment kunnen banken nog steeds relatief goedkoop kapitaal verwerven, maar met de opkomst van alternatieve financiers is het niet de vraag of dit paradigma zal veranderen, maar eerder wanneer.

Dit geldt vooral als banken er niet in slagen zichzelf opnieuw uit te vinden en mee te gaan met de ontwikkelingen.

Op dit moment zijn er steeds minder bankmedewerkers op lokaal niveau actief, waardoor zij moeite hebben om de klantbinding en het gevoel met de markt vast te houden. En als de verbondenheid ontbreekt, wat houdt ondernemers dan tegen om over te stappen van een traditionele bank naar een alternatieve en vaak flexibelere financieringsbron?

Door de bomen het bos niet meer zien

Elk voordeel heeft echter ook zijn nadeel. De voortdurende veranderingen in het financieringslandschap maken het een uitdaging om op de hoogte te zijn en te blijven van de beschikbare mogelijkheden en de bijbehorende voorwaarden.

Om een gedegen vergelijking te kunnen maken tussen de voordelen en nadelen van alle opties en alternatieven, is een diepgaande kennis van en ervaring in dit financieringslandschap onmisbaar. In onze volgende blog nemen we je daarom graag mee in de mogelijkheden om financieringsvormen te ‘stapelen’.

Moore MKW Corporate Finance is uw strategische en onafhankelijke partner op het gebied van bedrijfsfinancieringen. Ons team bestaat uit 22 ervaren professionals, met een achtergrond in onder andere het bankwezen, de accountancy en investeringsmaatschappijen. Wil je eens kennismaken of heb je een financieringsvraagstuk, wij komen graag bij jou langs!

Neem contact op

Contact

Alrik Baltus
Alrik Baltus

Corporate finance adviseur

+31 (0)38 303 67 55

Deel dit artikel