Wat betekent dit voor servicekosten?
Het nieuwe beleid stelt dat servicekosten bij verhuur van onroerende goederen een zelfstandige, met btw belaste prestatie vormen als aan twee voorwaarden wordt voldaan:
- Elke huurder kan afzonderlijk (of gezamenlijk) de dienstverlener kiezen.
- De servicekosten worden afzonderlijk vermeld op de factuur.
Het maakt hierbij niet uit of de servicekosten verplicht via de verhuurder lopen. Het gaat er vooral om of jij als huurder invloed hebt op het gebruik van de diensten. Denk aan tussenmeters of jaarlijkse afrekeningen die gebaseerd zijn op het werkelijke energieverbruik. In zulke gevallen is sprake van een zelfstandige prestatie die losstaat van de verhuur.
Wat verandert er precies?
Vooral bij de verhuur van woonruimte is de impact groot. In de oude situatie gingen servicekosten bijna altijd op in de btw-vrijgestelde verhuur, zelfs bij afrekeningen over werkelijk gebruik. Vanaf 2024 wordt dat anders:
- Bij woonruimte
Servicekosten worden vaker gezien als zelfstandige prestaties die btw-plichtig zijn. - Bij commercieel vastgoed
Als een huurder géén invloed heeft op de servicekosten, gaan deze op in de verhuur en volgen ze het btw-regime van die verhuur (vrijgesteld of belast).
Deze wijzigingen hebben ook effect op de aftrek van voorbelasting. Het is daarom essentieel om goed voorbereid te zijn.
Tijd om actie te ondernemen
Het overgangsjaar loopt af en vanaf 1 januari 2025 moet je voldoen aan de nieuwe regels. Heb je vragen over wat dit voor jouw situatie betekent? Laat je adviseren door de btw-specialisten van Moore MKW en voorkom verrassingen.