Bankkoppeling Rabobank vervalt: wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 augustus 2022 wordt de huidige boekhoudkoppeling van jouw boekhoudpakket voor het dagelijks importeren van de bankmutaties niet meer ondersteund door de Rabobank. Dit houdt in dat vanaf 1 augustus de bankmutaties niet meer automatisch worden ontvangen in jouw boekhoudsoftware als deze niet gemigreerd gaat worden. Mogelijk heb jij hier bericht over ontvangen van jouw softwareleverancier. In dit artikel informeren we jou over de te ondernemen stappen.
Bankkoppeling Rabobank vervalt: wat betekent dit voor u?

Waarom wordt de huidige Rabobank koppeling vanaf 1 augustus 2022 niet meer ondersteund?

Dit is een besluit van de Rabobank. De technische ontwikkelingen op het gebied van online bankieren hebben niet stilgestaan in de afgelopen jaren. Om een goede technische basis te hebben voor toekomstige innovaties, heeft de bank ervoor gekozen om haar bankkoppeling te vernieuwen.

Hoe kan ik mijn bankkoppeling omzetten naar een nieuwe bankkoppeling?

Om toch een bankkoppeling met de Rabobank te behouden dient de huidige bankkoppeling omgezet te worden in een andere bankkoppeling. Hiervoor zijn twee mogelijkheden beschikbaar, namelijk:

  • Koppeling op basis van PSD2
  • Koppeling op basis van de commerciële bankkoppeling (versie 2.0)

Wat is het verschil tussen deze koppelingen en voor welke optie moet ik gaan?

PSD2-koppeling

Tussen beide koppelingen zit wel degelijk een verschil. PSD2 heeft als voordeel dat de bankmutaties vier keer per dag ingelezen kan worden, zodat je boekhouding altijd up-to-date is met de juiste bankstanden. Daarnaast rekent de bank geen extra kosten voor de koppeling met PSD2. Wel dient vooraf een bedrijfsscreening uitgevoerd te worden door middel van een UBO-verklaring. Tevens kunnen spaarrekeningen en G-rekeningen niet gekoppeld worden met de boekhouding, en kan er niet gewerkt worden met automatische incasso’s. Belangrijk aandachtspunt is dat de PSD2-koppeling om de 90 dagen verlengd moet te worden. Doe je dit niet, dan ben je de koppeling na 90 dagen kwijt.

Commerciële bankkoppeling (2.0)

De commerciële bankkoppeling (2.0) lijkt op de huidige versie van de bankkoppeling. De bankmutaties komen één keer per dag bij jouw boekhoudsoftware binnen. Spaarrekeningen en G-rekeningen kunnen gekoppeld worden, en de koppeling hoeft maar eenmalig gelegd te worden.

Nadeel hiervan is echter dat de bank wel extra kosten in rekening kan brengen afhankelijk van het Rabobank contract dat je heeft met de bank. Dit zullen vermoedelijk enkele euro’s per maand zijn.

Hoe kan ik de nieuwe bankkoppeling leggen?

Het omleggen van de bankkoppeling is vrij eenvoudig. In het bericht die je hebt ontvangen van de softwareleverancier staat dit uitgelegd. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij Moore MKW of met één van onze specialisten. We helpen je uiteraard graag verder.

Neem contact op

Contact

Petro Vosselman AA
Petro Vosselman AA

Accountant accountancy

+31 (0)38 444 72 06

Ivo Klein Holkenborg
Ivo Klein Holkenborg

Consultant IT

+31 (0)31 437 48 40

Erwin Groenhof
Erwin Groenhof

Relatiebeheerder accountancy

+31 (0)53 850 49 37

Wouter Smidt
Wouter Smidt

Consultant IT

+31 (0)53 850 49 04

Deel dit artikel