Doorwerken of eerder stoppen: help medewerkers met een financiële planning

Heb jij medewerkers in dienst die in de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd bereiken? Grote kans dat deze medewerkers nu al nadenken over de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Joeri Vaags ondersteunt werkgevers bij het in kaart brengen van de financiële wensen en mogelijkheden van werknemers. “Goed werkgeverschap betekent dat je mensen ook goed begeleidt bij hun vertrek.”
Doorwerken of eerder stoppen: help medewerkers met een financiële planning

Kan ik eerder stoppen met werken of moet ik door tot mijn AOW-leeftijd? Wat kost het als ik vervroegd met pensioen ga en kan ik me dat financieel veroorloven? De ervaring van Joeri Vaags is dat dit soort vragen op de werkvloer gaan spelen bij medewerkers tussen hun vijftigste en zestigste. “Dan ontstaat de behoefte aan dit inzicht.”

Ondanks die behoefte zijn het vragen waar medewerkers meestal niet direct hulp bij zoeken. En dat is zonde, vindt Joeri. “Een financiële planning kan voor werkgevers een hele goede tool zijn om het gesprek aan te gaan over de toekomst van hun personeel en hun bedrijf.”

Het totale financiële plaatje

Soms is eerder stoppen met werken niet alleen de wens van de werknemer, maar ook van de werkgever. “Als je als werkgever ziet dat een collega niet meer meekan met bepaalde technische ontwikkelingen of je ziet dat het werk te zwaar voor iemand wordt. Dan wil je na jaren van trouwe dienst kijken wat de mogelijkheden zijn om op een goede manier afscheid te nemen van elkaar.

Als werkgever wil je goed voor je mensen zorgen, ook als ze met pensioen gaan. Zeker als iemand heel lang bij je heeft gewerkt. Goed werkgeverschap betekent dat je mensen ook goed begeleidt bij hun vertrek. Je wilt niet dat iemand opbrandt omdat hij of zij het niet meer trekt die laatste jaren. Wat veel werkgevers daarom prettig vinden, is dat de werknemer over zijn toekomst en financiële situatie in gesprek kan met iemand buiten de organisatie. Want vanuit je positie als werkgever kun je en wil je niet het hele financiële plaatje van je personeel schetsen. En werknemers delen liever niet met hun baas hoeveel geld ze op hun spaarrekening hebben staan.”

Geef jouw mensen perspectief

Joeri kan een eerste gesprek voeren met de werknemer om te verkennen wat hij of zij wil. Maar hij kan ook een complete financiële planning voor iemand maken, zodat duidelijk is wat de opties zijn als iemand besluit eerder te stoppen met werken. Daarbij brengt hij voor werknemers in kaart wat het netto-inkomen is, hoe hoog de uitgaven zijn en gaat hij in gesprek over de wensen van iemand.

Wil iemand de wereld rondreizen of lekker thuis genieten zonder dat er al te veel aan het uitgavenpatroon verandert? Is er een eigen woning, spaargeld? “Ik kan laten zien aan werknemers: als jij wilt stoppen met werken op je zestigste en je haalt je pensioen naar voren, dan houd je waarschijnlijk te weinig over. Maar op je 62ste zou het wel mogelijk zijn. Op die manier geef je mensen perspectief en hebben ze wat te kiezen. Dat geeft rust voor die werknemers, maar zorgt ook voor rust op de werkvloer.”

Parttime pensioen: opties in kaart brengen

Soms blijkt dat iemand nog wel wil blijven werken, maar niet meer fulltime. In dat geval kan Joeri voor de werknemer doorrekenen wat de gevolgen van zijn van een parttime pensioen, waarbij iemand nog drie of vier dagen blijft werken. “Maar ik ken ook mensen die na hun AOW-leeftijd nog graag één of twee dagen dingen willen blijven doen, omdat ze op die manier betrokken blijven bij het bedrijf.”

Volgens Joeri hebben veel werknemers nu niet of nauwelijks in beeld wat er allemaal mogelijk is. Al kent hij ook voorbeelden van het tegenovergestelde, waarbij de werknemer al jaren aan het sparen was om eerder te stoppen met werken en de werkgever totaal werd verrast. “Het bleek dat de werknemer het allemaal goed op orde had en dat hij over twee jaar wilde stoppen.

Hij had dat alleen nog niet met z’n werkgever gecommuniceerd. In zo’n geval kan een financiële planning ook een reden zijn voor een gesprek tussen werkgever en werknemer om te praten over de toekomst.”

Strategische personeelsplanning en goede doorstroom

Joeri kan snel schakelen met andere specialisten binnen Moore MKW. De HR-adviseurs kunnen op basis van werknemers die eerder willen stoppen met werken kijken naar de strategische personeelsplanning. Wie of wat heeft het bedrijf nodig als er een of meerdere collega’s vervroegd weg gaan? “Hoe ga je dat als werkgever oplossen als er mensen vertrekken die jarenlang bij je gewerkt hebben?”

Maar er werken ook arbeidsrechtdeskundigen en coaches bij Moore MKW die kunnen ondersteunen bij verschillende vragen over doorstroom of uitstroom.

Financiële planning voor alle werknemers

Wat Joeri betreft is financiële planning overigens niet alleen heel geschikt voor de 50+’ers. “In de ideale situatie vind ik dat financiële planning een stukje dienstverlening is die je al je personeel moet gunnen. Je ziet dat veel mensen moeite hebben om rond te komen met hun geld. Je kunt werknemers met een financiële planning goed helpen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Voor werknemers die daar graag advies over willen kun je een spreekuur opzetten”, zegt Joeri.

Hij verwacht dat de financiële vragen bij werknemers in de toekomst steeds meer toenemen. “Er is steeds meer aandacht voor de vraag: heb ik mijn pensioen goed geregeld? Wat heb ik eigenlijk als ik straks met pensioen ga? Is dat genoeg? En zijn de zaken goed geregeld voor mijn partner?” Een financieel planner kan werkgevers helpen met het beantwoorden van deze werknemersvragen.

Meer informatie?

Wil je weten of en hoe jouw financiële planning kunt aanbieden voor jouw werknemers? Joeri Vaags vertelt jou daar graag meer over.

Neem contact op

Contact

Anja Adolfs-Heller
Anja Adolfs-Heller

Medewerker tax compliance

+31 (0)5 91 65 78 02

Jeroen Haverslag
drs. Jeroen Haverslag

Belastingadviseur

+31 (0)5 70 21 93 10

Deel dit artikel