Wanneer haal je een bedrijfspand van bv naar privé?

Als afschrijven op een bedrijfspand niet meer mogelijk is, kun je het soms beter naar privé halen. Wanneer is dat en wat levert het op?

Holland 4833927 1920

Afschrijven is beperkt

Sinds een aantal jaren kun je als ondernemer nog maar beperkt afschrijven. Voor de vennootschapsbelasting kan men een pand afschrijven tot aan de WOZ-waarde.

Bedrijfspand naar privé halen

Soms kan het overbrengen van het pand van de bv naar de dga in privé een oplossing bieden. Dit zal tegen de werkelijke waarde moeten gebeuren. Het verschil tussen die waarde en de boekwaarde is als boekwinst belast bij de bv. Hierover moet de bv 19% tot 25,8% belasting betalen, maar dit had uiteindelijk toch gemoeten. Uitstel van betaling kan plaatsvinden als een ander pand wordt teruggekocht. De boekwinst kan de bv dan op de boekwaarde van het nieuwe pand in mindering brengen.

Verhuren aan bv

Koopt jouw bv geen bedrijfspand terug of is er behoefte aan een extra pand, dan kun je het bedrijfspand weer terug verhuren aan jouw bv. De huur is aftrekbaar bij de bv en bij jou in privé belast in box 1. Echter, je kunt wel eerst alle kosten op de ontvangen huur in mindering brengen. Ook afschrijvingskosten, want je kunt op de (ten opzichte van de boekwaarde hogere) aankoopwaarde van het pand weer afschrijven tot de WOZ-waarde.

Tip! Deze constructie kan met name aantrekkelijk zijn, als er te verrekenen verliezen zijn bij de bv.

Let op! Een nadeel is dat over de verkoopwaarde wel overdrachtsbelasting betaald moet worden. Voor bedrijfspanden die als woning kunnen worden aangemerkt, zoals in de financiële dienstverlening veel voorkomt, bedraagt deze belasting maar 2%, mits je er zelf voor langere tijd in woont. In andere gevallen 10,4%.

Neem contact op

Contact

Peter Blom
Peter Blom RA

Accountant audit

+31 (0)88 2021 620

Deel dit artikel