SLIM-regeling: 47,2 miljoen voor leren en ontwikkelen in het mkb

Subsidieadvies

Ben jij mkb-ondernemer en wil je investeren in het opleiden of ontwikkelen van jouw medewerkers? In 2024 is er in totaal een budget van € 47,2 miljoen beschikbaar in de vorm van de SLIM-regeling (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen). Met deze subsidie kun je als ondernemer voordelig investeren in ontwikkelplannen en de scholingsbehoefte in kaart brengen binnen jouw bedrijf. Ook kun je het budget besteden aan loopbaanadviezen voor individuele werknemers.

Direct contact opnemen

Gunstig voor kleine ondernemers

De subsidieregeling wordt van 1 tot en met 30 maart 2024 en van 2 tot en met 30 september 2024 opengesteld voor mkb-ondernemers. Vooral voor kleine ondernemers (minder dan 50 werknemers) is de regeling bijzonder gunstig.

Als kleine ondernemer is 80% van de kosten subsidiabel, je hoeft dus maar 20% van de totale investering zelf te bekostigen.

Voor middelgrote ondernemingen

Voor middelgrote ondernemingen (minder dan 250 werknemers) is 60% van de kosten subsidiabel. Als je als individuele onderneming subsidie aanvraagt, kun je maximaal € 25.000 subsidie ontvangen.

SLIM-subsidie voor samenwerkingsverbanden

Werk je samen met minimaal één ander mkb-bedrijf en bijvoorbeeld een opleidingsinstelling? Dan kan de subsidie wel oplopen tot € 500.000. Houd er rekening mee dat er wel een eigen bijdrage wordt gevraagd, aangezien de subsidie 60% van de subsidiabele kosten dekt. De SLIM-subsidie voor samenwerkingsverbanden kun je in juni of juli aanvragen.

Van loopbaanadvies tot derde leerweg

Met de stimuleringsregeling wil de overheid het leren en ontwikkelen van werknemers in het mkb stimuleren. Werkgevers van kleine en middelgrote ondernemingen hebben vaak minder geld, tijd en kennis dan grote bedrijven om medewerkers een leven lang te laten leren en ontwikkelen.

Met de subsidie kun je als mkb-ondernemer subsidie aanvragen voor verschillende initiatieven. In de regeling worden de volgende subsidiabele initiatieven beschreven:

  • de doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan, gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming;

  • het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werknemers in de onderneming;

  • het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in een onderneming die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk of;

  • het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.

Meer informatie over de SLIM-regeling of subsidie aanvragen?

Benieuwd of en hoe je deze regeling kunt inzetten voor jouw mkb-bedrijf? Onze subsidieadviseurs vertellen je er graag meer over en kunnen je helpen met het opstellen en indienen van de subsidieaanvraag. Neem voor meer informatie contact op met de subsidieadviseurs van Moore MKW.

Ons 4-stappenplan voor het aanvragen van subsidie

Wil je meer weten over (andere) subsidiekansen voor jouw bedrijf, maar heb je geen idee hoe je hier zicht op krijgt? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen subsidiekansen voor je in kaart en doen desgewenst de subsidieaanvraag.

Moore MKW 4 stappenplan subsidie aanvragen

Neem contact op

Contact

Geert Witjes
Geert Witjes

Subsidieadviseur

+31 (0)54 121 74 11