Ritter Sport zet grensoverschrijdende expertise van Moore MKW al tien jaar in

Wat komt er als Duitse onderneming allemaal kijken bij het oprichten van een bv in Nederland? Toen de Benelux BV van Ritter Sport, één van de acht dochterondernemingen van het Duitse chocolademerk Ritter Sport, in maart 2011 werd opgericht, is meteen de expertise van Moore MKW (voorheen KroeseWevers) ingeschakeld. Ritter Sport wordt nu inmiddels tien jaar ondersteund door Moore MKW. “Als Duits bedrijf heb je lokale kennis nodig”, zegt Jeroen Homveld, managing director van Ritter Sport Benelux.
Ritter Sport zet grensoverschrijdende expertise van Moore MKW al tien jaar in

Met welke vragen heeft Ritter Sport aangeklopt bij Moore MKW?

Op vrijwel alle locaties waar je in Nederland chocolade kunt kopen, vind je Ritter Sport in de schappen. Ritter Sport is een Duits familiebedrijf met een jaaromzet van bijna 500 miljoen euro. Als chocolademerk is Ritter Sport het tweede merk van Duitsland, het derde merk van Europa en het vijfde merk van Nederland.

“Ritter Sport is echt een familiebedrijf, heel sociaal betrokken en duurzaamheid zit al meer dan 30 jaar in ons DNA”, vertelt Jeroen Homveld, managing director van Ritter Sport Benelux BV. Toen het Duitse chocolademerk in 2011 een eigen bv voor de Benelux wilde opzetten, werd er contact gezocht met KroeseWevers (nu onderdeel van Moore MKW).

“Waar moet je allemaal rekening mee houden als je als Duitse onderneming een bv opricht in Nederland? Met die vraag is het begonnen, zo is de samenwerking ontstaan”, vertelt Jeroen Homveld. Volgens Harold Oude Smeijers (directeur belastingadvies) en Richard Boompaal (relatiebeheerder) weten Duitse bedrijven goed de weg te vinden naar de German Desk van Moore MKW, die is gespecialiseerd in alle financiële, fiscale en juridisch aspecten van ondernemen in Duitsland en Nederland.

“Duitse bedrijven zijn heel grondig en bereiden zich goed voor voordat ze de Nederlandse markt betreden. Dat is een positieve eigenschap waar we in Nederland van kunnen leren”, volgens Harold Oude Smeijers.

De rol van Moore MKW

Moore MKW (nvoorheen KroeseWevers) neemt vanaf de start van Ritter Sport Benelux BV in Nederland de rol in van adviseur, maar vervult ook de rol van betrouwbare businesspartner die ervoor zorgt dat alle financiële en fiscale zaken goed en tijdig worden geregeld.

Vraagstukken rondom te gebruiken methoden voor transfer pricing, waarbij moet worden vastgesteld hoe wordt omgegaan met interne verrekenprijzen en winstallocatie tussen de dochtermaatschappij in Nederland en de moedermaatschappij in Duitsland, spelen daarbij een belangrijke rol.

Harold Oude Smeijers: “Dat zijn zaken die je vooraf goed moet afstemmen met de Belastingdienst. Voor Ritter Sport hebben we hierover contact gehad met de Nederlandse Belastingdienst om met elkaar te bespreken welke methode van winstbepaling moet worden toegepast.

Als wordt gekozen voor een cost-plus benadering, is het belangrijk om zekerheid te hebben over de hoogte van de opslag en zekerheid van de belastingdienst in Nederland en Duitsland.” Die kennis over transfer pricing wordt volgens de specialisten van Moore MKW steeds belangrijker, omdat meer en meer bedrijven grensoverschrijdend zaken doen.

Samenwerking en proces

Naast transfer pricing en andere fiscale vraagstukken, regelt Moore MKW de financiële adminstratie voor Ritter Sport Benelux BV en worden de jaarrekeningen zo snel mogelijk opgesteld, zodat de Duitse moedermaatschappij alle cijfers van de dochteronderneming zo snel mogelijk ter beschikking heeft. “De jaarrekening is in het Nederlands en vertalen we ook direct in het Duits”, geeft Richard Boompaal aan.

Ook is de administratie gedigitaliseerd, waardoor het een stuk eenvoudiger is geworden om iedere eerste werkdag van de maand een rapportage op te leveren, in plaats van elk kwartaal. Verder is het volgens Jeroen Homveld (Ritter Sport Benelux BV) prettig om met ad hoc vragen terecht te kunnen bij Moore MKW.

“Ik heb regelmatig iets waarbij ik me afvraag: hoe moet ik met deze regel- of wetgeving omgaan? Dan krijg ik altijd snel en adequaat antwoord, daarin voel ik me echt volledig ontzorgd. Ik kan me nog herinneren dat ik dacht dat de afstand tussen Roosendaal en Oldenzaal een probleem zou kunnen zijn en dat je beter een accountant om de hoek kunt hebben. Maar dat is echt nooit een issue geweest.”

Ritter Sport zet grensoverschrijdende expertise van moore mkw al tien jaar in 2

Resultaten van de samenwerking tussen Ritter Sport en Moore MKW

In de tien jaar dat Moore MKW (voorheen KroeseWevers) nu samenwerkt met Ritter Sport Benelux BV zijn er verschillende successen en resultaten behaald. Moore MKW heeft geholpen, geadviseerd en ondersteund bij:

  • De opstart van Ritter Sport Benelux BV en alles wat daarbij komt kijken;
  • Het opzetten van de financiële administratie;
  • Het digitaliseren van de administratie om werkprocessen te optimaliseren;
  • Het vervangen van kwartaalrapportages door maandrapportages, waardoor er sneller inzicht ontstaat in de resultaten van Ritter Sport Benelux BV;
  • Het opstellen van de jaarrekening in het Nederlands en in het Duits;
  • Het verzorgen van de salarisadministratie van de werknemers in dienst bij Ritter Sport Benelux BV;
  • Ad hoc-vragen over onder andere financiële, fiscale en juridische vraagstukken.

De lessen

Voor Jeroen Homveld is de toegevoegde waarde van Moore MKW dat ze breed kunnen adviseren en ondersteunen. “We hebben zelf deze kennis en kunde niet in huis. Je hebt als dochteronderneming van een Duits bedrijf in Nederland echt lokale kennis nodig.” Die lokale kennis zit op het gebied van fiscale en financiële zaken, maar ook als het gaat over arbeidsrechtelijke kwesties.

“In Duitsland hebben ze bijvoorbeeld een proeftijd van zes maanden als ze iemand in dienst nemen, in Nederland kan dat hooguit één of twee maanden zijn. In Nederland keren we vakantiegeld uit, dat is wettelijk verplicht, maar in Duitsland is dat niet gebruikelijk. Hier bestaat de WKR, een werkkostenregeling waarin een deel van het salaris kan worden ondergebracht, ook dat hebben ze niet in Duitsland”, geven de specialisten van Moore MKW als voorbeeld.

Harold Oude Smeijers: “We weten dat Duitse klanten het prettig vinden dat ze op tijd hun jaarrekening hebben, zeker ook met de transfer pricing. Waar wij goed in zijn is om het goed te plannen en de termijn goed na te leven. Dat is van groot belang.”

Meer weten?

Ben jij op zoek naar specialisten die je kunnen adviseren en ondersteunen bij jouw Duits-Nederlandse zaken? Bij Moore MKW werken Duitse en Nederlandse specialisten samen op de German Desk, zij helpen je graag verder.

Bekijk ook deze artikelen

Neem contact op

Contact

Mr. Drs. Harold Oude Smeijers
mr. drs. Harold Oude Smeijers

Partner belastingadvies

+31 (0)54 121 74 27

Richard Boompaal
Richard Boompaal

Relatiebeheerder accountancy

+31 (0)54 121 74 10

Deel dit artikel