Inzicht in verzuim: de kleuren van productiviteit op de werkvloer

Verzuim op de werkvloer is een veelvoorkomend fenomeen waar veel werkgevers mee te maken hebben. Om grip te krijgen op dit complexe vraagstuk maken onze casemanagers gebruik van een classificatiesysteem dat het verzuim in verschillende categorieën verdeelt. 

Saili Marell personeels en salarisadvies

Dit systeem, gebaseerd op de vier kleuren van verzuim, biedt jouw bedrijf niet alleen inzicht in de aard van het verzuim, maar ook in mogelijke oplossingen om het te verminderen en de re-integratie van zieke werknemers te bevorderen.

Wit verzuim

Allereerst hebben we het over wit verzuim. Hiervan is sprake als een medewerker daadwerkelijk ziek is en tijdelijk niet in staat is om zijn of haar taken uit te voeren. Dit kan variëren van een alledaagse griep tot meer ernstige medische aandoeningen, zowel fysiek als psychisch. Voor dit type verzuim is het essentieel om een normale verzuimbegeleiding te starten en regelmatig contact te houden met de zieke werknemer.

Zwart verzuim

Tegenover het witte staat het zwarte verzuim. Dit is wanneer een medewerker zich onterecht ziek meldt om persoonlijke redenen, zoals het ontlopen van werkverplichtingen of het vermijden van andere situaties op het werk. Een medewerker kiest hier doorgaans voor omdat de privé-situatie op dat moment meer prioriteit heeft dan werk. Dit vormt niet alleen een ethische uitdaging, maar kan ook als fraude worden beschouwd. Het is belangrijk om hierover een open gesprek aan te gaan met de medewerker en duidelijk te maken dat dit gedrag niet wordt getolereerd.

Grijs verzuim

Een ander type is het grijze verzuim. Hierbij meldt een werknemer zich ziek terwijl hij of zij eigenlijk nog wel in staat is om (gedeeltelijk) te werken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van persoonlijke problemen zoals relatie- of financiële problemen en werkgerelateerde stressfactoren. In dergelijke gevallen is het belangrijk om de onderliggende oorzaken te achterhalen en samen met de werknemer passende afspraken te maken voor een geleidelijke terugkeer naar het werk.

Roze verzuim

Tot slot is er het roze verzuim. Hiervan spreken we als een medewerker ondanks ziekte blijft doorwerken. Dit kan onwenselijk leiden tot verminderde productiviteit en zelfs verspreiding van ziektes op de werkvloer. Mogelijke oorzaak hiervan is een te hoge mate van zelfopgelegde druk of een bedrijfscultuur waarin ziekte niet wordt geaccepteerd. Het is belangrijk om hierover met elkaar het gesprek aan te gaan en indien nodig interventies in te zetten om de onderliggende problemen aan te pakken.

Meer weten?

Herken jij een of meerdere van deze vormen van verzuim binnen jouw organisatie? Onze afdeling casemanagement staat klaar om je te ondersteunen bij het verminderen van verzuim en het bevorderen van een gezonde werkomgeving. Neem contact met ons op voor deskundig advies en begeleiding.

Neem contact op

Contact

Claudia Grimberg-Pont
Claudia Grimberg-Pont

Adviseur cao & pensioen en register casemanager

+31 (0)5 33 03 43 85

Deel dit artikel