Buy-and-build: overnames als strategie voor bedrijfsgroei en innovatie

Wil jij groeien met je bedrijf, maar is organische groei lastig of gaat het te langzaam? Veel bedrijven kiezen voor de buy-and-build-strategie. Door andere bedrijven te kopen realiseren ze bedrijfsgroei om concurrerend te blijven en te innoveren. Bij Moore MKW zien we veel van dit soort strategische bedrijfsovernames om marktaandeel te vergroten. Hoe werkt deze buy-and-build-strategie en waarom en wanneer kan dit ook interessant zijn voor jouw bedrijf?

Buy-and-build: overnames als strategie voor bedrijfsgroei en innovatie

Wat is de buy-and-buildstrategie?

De buy-and-build-strategie draait om het idee dat je bestaande bedrijven koopt (buy) om ze vervolgens te integreren en uit te breiden (build). Dit kan een aantrekkelijke strategie zijn voor bedrijven die snel willen groeien zonder volledig afhankelijk te zijn van interne ontwikkelingen en organische groei. Door de juiste bedrijven te kopen, kun je toegang krijgen tot nieuwe markten, technologieën, personeel met specifieke vaardigheden en klantenbestanden.

Waarom is dit interessant voor ondernemers?

Eén van de belangrijkste voordelen van de buy-and-build-strategie is de snelheid waarmee je kunt groeien. In plaats van maanden of zelfs jaren te investeren in het ontwikkelen van nieuwe producten of het betreden van nieuwe markten, kan de juiste bedrijfsovername toegang geven tot wat je nodig hebt om een groeispurt te maken. Denk aan extra middelen of personeel, zeker in de huidige schaarste op de arbeidsmarkt. Hierdoor kun je veel sneller je groei doelstelling bereiken.

Versnellen van innovatie en groei

Bovendien kan de buy-and-build-strategie een krachtige motor voor innovatie zijn. Door verschillende bedrijven samen te voegen, ontstaat een vruchtbare omgeving voor het uitwisselen van ideeën en het verkennen van nieuwe benaderingen. Verschillende bedrijfsculturen en perspectieven kunnen leiden tot creatieve synergiën en innovatieve doorbraken die anders niet zouden zijn ontstaan.

Wanneer is de buy-and-build-strategie interessant?

De buy-and-build-strategie is interessant voor ondernemers die:

  • snel willen groeien zonder volledig afhankelijk te zijn van interne ontwikkelingen;
  • toegang willen krijgen tot nieuwe markten, technologieën, personeel, vaardigheden en klantenbestanden;
  • innovatie willen stimuleren door het combineren van diverse bedrijfsculturen en expertise;
  • een dominantere positie in de markt willen bereiken;
  • gemakkelijker jong talent willen aantrekken door meer mogelijkheden te bieden.

Wat zijn de uitdagingen van groeien met deze strategie?

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan de buy-and-build-strategie. Integratie van verworven bedrijven kan complex zijn en vereist een zorgvuldige planning en uitvoering om cultuurclashes en operationele verstoringen te voorkomen. Bovendien is het essentieel om ervoor te zorgen dat alle verworven bedrijven goed passen bij de strategische doelstellingen en de langetermijnvisie van de organisatie.

Om te bouwen aan zo’n succesvolle buy-and-build-strategie moet je daarnaast een sterk management hebben en actief zijn in een gefragmenteerde markt waar voldoende overnamekandidaten te vinden zijn. Bij voorkeur is er ook sprake van een schaalbaar, liefst internationaal, businessmodel.

Waardevolle strategie voor groei en innovatie met de juiste aanpak

Innovatie en groei zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en de buy-and-build-strategie biedt een krachtig middel om beide te stimuleren. Door slimme bedrijfsovernames te doen en effectief te integreren, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken, hun marktaandeel vergroten en hun vermogen om te innoveren verbeteren.

Met de juiste aanpak kan de buy-and-build-strategie een waardevol instrument zijn voor bedrijven die streven naar duurzame groei en concurrentievoordeel in een snel veranderende omgeving.

Bedrijfsovernames doen vraagt om specifieke expertise

Van het vinden van de juiste overnamekandidaten tot het kopen van een bedrijf: onze corporate finance adviseurs weten precies wat daarbij komt kijken en waar je als ondernemer op moet letten. De afgelopen jaren hebben we vele bedrijven begeleid bij bedrijfsovernames als onderdeel van hun buy-and-build-strategie.

Wij helpen ondernemers bij het vinden van de juiste strategische partner. En na de overname zorgen wij ervoor dat de bedrijven optimaal geïntegreerd worden. Heb jij ook een onderneming die je wilt laten groeien met bedrijfsovernames? Laat je dan begeleiden door één van onze adviseurs.

Neem contact op

Contact

Jens Ruesink
Jens Ruesink

Corporate finance adviseur

+31 (0)50 305 90 42

Franc Kapitein
Franc Kapitein AA RV

Partner corporate finance

+31 (0)88 2021 361

Deel dit artikel