Zaken doen in Amerika: wat is het W-8BEN-E-formulier?

Wie zaken doet in Amerika, kan de vraag krijgen om een W-8BENE-formulier in te vullen van de Amerikaanse belastingdienst (IRS). Maar wat is een W-8BENE-formulier en waarom is dat formulier nodig? Moet je het invullen en hoe doet je dat? Bij Moore MKW krijgen we deze vragen regelmatig. In dit artikel geven we antwoord op die vragen.
Zaken doen in Amerika: wat is het W-8BEN-E-formulier?

Wat is een W-8BENE-formulier?

Een W-8BEN-E-formulier is een formulier van de Amerikaanse belastingdienst (IRS). Het formulier is bedoeld om correcte belastinginformatie te verzamelen van personen en bedrijven die niet-ingezetene zijn van de Verenigde Staten. Met het formulier geef je aan dat je geen staatsburger van de Verenigde Staten bent. Dit is vooral belangrijk als je dividendbelasting moet betalen in de VS. Het tarief voor dividendbelasting in de VS is 30%, terwijl dat in Nederland maar 15% is.

Het W-8BEN-formulier wordt gebruikt in het kader van de automatische gegevensuitwisseling tussen Nederland en de VS. Hierover hebben Nederland en de VS afspraken gemaakt in de zogenaamde FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). En dankzij het belastingverdrag van de Verenigde Staten met Nederland hoef jij met een ingevuld W-8BEN-E-formulier niet de 30% maar 15% dividendbelasting te betalen.

Voor wie is het W-8BEN-E formulier bestemd?

Het W-8BEN-E-formulier is bestemd voor entiteiten die dividend ontvangen in Amerika en daarover belasting moeten betalen. Particulieren kunnen het W-8BEN-formulier invullen. Dit is onder andere bestemd voor personen die pensioenen ontvangen van een Amerikaans pensioenfonds. Door het invullen van een W-8BEN-formulier zal het Amerikaanse pensioenfonds geen belastingheffing inhouden op het uit te keren pensioenbedrag, omdat deze heffing op basis van het belastingverdrag is toegewezen aan Nederland.

Waarom moet je het formulier invullen?

Het invullen van een W-8BEN-E-formulier levert jou niet alleen belastingvoordeel op (je betaalt 15% dividendbelasting in plaats van 30%). Het scheelt jou vooral veel tijd. Als je te veel belasting betaalt, kun je dat terugvragen, maar dat kost tijd en moeite. Zeker als je meerdere bedrijven hebt, kan het een tijdrovende klus zijn. Het invullen van een W-8BEN-Eformulier gaat sneller en daarmee is het fiscaal tussen Nederland en de VS via de snelste route afgehandeld.

Waar moet het formulier naartoe?

Eenmaal ingevuld stuur je het formulier naar het Amerikaanse bedrijf of bijvoorbeeld pensioenfonds dat naar het formulier heeft gevraagd. Het formulier hoeft niet naar de Amerikaanse belastingdienst (IRS) gestuurd te worden. Het invullen van een W-8BEN-E- of W8BEN-formulier is echter niet eenvoudig. De specialisten van Moore MKW kunnen jou hierbij helpen.

Transfer pricing: voorkom dubbele heffingen

Het W-8BEN-E-formulier is maar één van de fiscale uitdagingen die internationale ondernemers tegenkomen. Wie internationaal zakendoet, krijgt regelmatig te maken met de vraag: in welk land moet ik belasting betalen? Landen hebben onderling belastingverdragen afgesloten.

Een belastingverdrag regelt welk land belasting mag heffen en het verdrag wijst het heffingsrecht over bepaalde inkomsten of winst toe aan het desbetreffende land. Daarom zijn er zogenaamde transfer pricing-regels opgesteld. Onze belastingadviseurs hebben kennis van zaken en kunnen dubbele heffingen en discussies voorkomen.

Meer informatie of hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het invullen van een W-8BEN-E-formulier? Of wil je graag eens kennismaken om te sparren over fiscale mogelijkheden en kansen? Maak gerust een afspraak, we helpen jou graag.

Neem contact op

Contact

No results

Deel dit artikel