In 2023 tijdelijk 3% vrije ruimte in werkkostenregeling (WKR)

Wil jij als werkgever een groot personeelsfeest geven of medewerkers een fiets van de zaak aanbieden? De vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) wordt in 2023 tijdelijk verhoogd naar 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. De verhoging van de vrije ruimte is een wijziging ten opzichte van het aangekondigde Belastingplan 2023. Voor jou als werkgever betekent het dat jij volgend jaar meer fiscale ruimte krijgt om onbelast vergoedingen te verstrekken aan jouw medewerkers.
Thumbnail

Verhoging van 1,92% naar 3%

Het kabinet liet op Prinsjesdag 2022 in eerste instantie weten dat ze de vrije ruimte van de werkkostenregeling wilde verhogen van 1,7% naar 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Naar aanleiding van een ingediende motie is dit percentage aangepast naar 3%. Over het restant van de loonsom blijft de vrije ruimte 1,18%. Kleine werkgevers en werkgevers met relatief lage lonen worden hiermee tegemoetgekomen voor de gestegen kosten van vergoedingen en verstrekkingen. De verruiming van de vrije ruimte in de WKR is (vooralsnog) tijdelijk en geldt alleen voor 2023. Vanaf 2024 bedraagt de vrije ruimte 1,92%.

Extra ruimte voor onbelaste vergoedingen

De tijdelijke verhoging van de vrije ruimte in de WKR betekent dat jij als werkgever in 2023 meer onbelaste vergoedingsruimte krijgt voor verstrekkingen of vergoedingen die jij aan jouw medewerkers kunt geven, zowel in geld als in natura. Door de gestegen inflatie zijn heel veel zaken duurder geworden, dit geldt ook voor de kosten van een personeelsfeest of het kerstpakket. Wil je weten hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze extra vrije ruimte in 2023? Onze specialisten adviseren jou hier graag over.

Neem contact op.

Contact

Mr. Gerard Gelling
mr. Gerard Gelling

Loonheffingsspecialist

+31 (0)591 657 857

Deel dit artikel