Zorgvuldig verkoopproces biedt nieuwe groeikansen

Stel je bent ondernemer en je bent op een leeftijd waarbij je meer over je pensioen gaat nadenken. Je bedrijf groeit en is toe aan een volgende stap. Daarnaast heb je kinderen waarvan er een aantal ook in je bedrijf werkzaam zijn. Welke stappen neem je dan om het goede te doen voor zowel jezelf, je kinderen, je bedrijf en je personeel? Hans Snaak, eigenaar van Ratio Electric in Nijkerk bevond zich de afgelopen jaren in deze situatie. Samen met de specialisten van Moore MKW (voorheen Moore MTH) overwoog en zette hij zijn stappen, met een succesvolle overname door i4hi (Eye for hands-on investments) als gevolg.
Zorgvuldig verkoopproces biedt nieuwe groeikansen-1

Nadenken over opvolging

Als we Hans hierover spreken, is de deal net een maand geleden gesloten en het gaat goed, vertelt hij breed lachend. Ratio Electric, dat 60 jaar geleden door Hans’ vader werd opgericht, ontwikkelt en levert onder meer hoogwaardige connectie- en laadsystemen voor elektrische voertuigen en verdeelsystemen voor datacenters en moderne kantoren.

“Nederland is onze thuisbasis, maar we zijn actief in heel Europa”, vertelt Hans enthousiast. “Door de jaren heen groeiden we enorm en op een gegeven moment begon het een écht bedrijf te worden”, lacht hij. “Ik werd meer en meer een manager en ongeveer drie jaar geleden begon ik me af te vragen hoelang ik dit nog op deze manier zou willen blijven doen.

Het bedrijf was toe aan een volgende stap om verder te groeien. Zelf wil ik nog niet stoppen met werken, maar ik zet het liefst mijn technische kennis in voor het ontwikkelen van innovatie producten. Dus werd het tijd om na te denken over mijn opvolging binnen het bedrijf.”

Peter van Kempen, senior-adviseur fusies en overnames van Moore MKW, begeleidde Hans in dit traject. Allereerst besprak Hans met zijn kinderen of zij het bedrijf over wilden nemen. Samen namen ze rustig de tijd om hierover na te denken en besloten uiteindelijk dat dit voor hen niet de juiste optie was.

“Het bedrijf groeide door de jaren heen enorm en was toe aan een volgende stap” - Hans Snaak

Zoeken naar een koper

Daarop gaf Hans aan Peter de opdracht om op zoek te gaan naar een koper voor Ratio Electric. “We begonnen met het bepalen van de waarde van het bedrijf”, haakt Peter hierop in. “Vervolgens schreven we een informatief memorandum met alle benodigde gegevens voor een potentiele koper en we bepaalden onze doelstellingen.

Met al deze informatie ben ik de markt op gegaan en heb ik gezocht in ons Moore MKW-netwerk”, vertelt Peter gedreven. Al snel werd het eerste contact gelegd met i4hi; een groep zelfstandige ondernemers, die actief deelnemen in mkb-bedrijven en deze ondersteunen in het definiëren en behalen van operationele en financiële doelen.

“Ik had gelijk een goed gevoel bij i4hi” reageert Hans. “De gesprekken waren open en ze hebben allemaal een technische achtergrond. Dat praat makkelijk”, lacht hij. “Desalniettemin waren ze ook kritisch en hebben ze zowel het bedrijf als de markt grondig onderzocht.”

Dit resulteerde in een deal waarbij i4hi per 9 oktober 2020 een meerderheidsbelang heeft gekregen in Ratio Electric. Hans behoudt een minderheidsbelang en blijft voorlopig nog actief betrokken bij Ratio Electric.

“Zo’n overnametraject is een complex samenspel van factoren en ik ben blij dat Moore MKW me hierin heeft bijgestaan.” - Hans Snaak

Efficiënte samenwerking met Moore MKW

Een dergelijke overname is een belangrijke stap voor zowel Hans zelf, als ook voor het bedrijf. Hoe kijkt Hans terug op dit intensieve traject? “Eigenlijk ben ik er alleen aan het begin en aan het einde van het traject druk mee geweest”, grapt Hans.

“Peter heeft het meeste werk gedaan. En dat was fijn, want voor mijzelf gingen de dagelijkse werkzaamheden natuurlijk ook gewoon door.” Peter vult lachend aan; ”Ik heb niet al het werk alleen gedaan. Het was een mooie samenwerking met meerder collega’s binnen Moore MKW.”

Dat blijkt voor Hans ook de meerwaarde van Moore MKW te zijn. “Ze zijn voldoende groot om alle benodigde disciplines in huis te hebben en klein genoeg om het persoonlijke contact te waarborgen. Ik heb gesproken met hun accountant, fiscalist, adviseur personal finance en adviseur fusie en overnames. Wie ik ook belde, iedereen had de juiste gegevens paraat en kende mijn situatie. Dat is zowel fijn als efficiënt. Al met al is zo’n overnametraject een complex samenspel van factoren en ik ben blij dat Moore MKW me hierin heeft bijgestaan.”

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies?

Neem gerust contact met ons op, wij staan voor je klaar.

Neem contact op

Contact

Peter van Kempen
Peter van Kempen

Corporate finance adviseur

+31 (0)88 2021 400

Deel dit artikel