Moore MKW helpt PLUS Boezen bij overgang van Coop naar PLUS

Als Coop en PLUS in 2022 fuseren, krijgen supermarktondernemers Sander en Elana Boezen te horen dat zij hun Coop-supermarkt in Schoonoord moeten ombouwen naar de PLUS-formule. De Boezens schakelen direct de hulp in van hun vaste accountant en adviseur Chiel Reugebrink. “Wij hebben verstand van supermarktje spelen, Moore MKW heeft verstand van financiën.”
Thumbnail verkleind

Zestien jaar geleden begonnen Sander en Elana Boezen met hun eerste supermarkt. Zij hadden even een SPAR, maar daarna hebben ze al die jaren een Coop-supermarkt gehad. Dat dat gaat veranderen, wordt hen al snel duidelijk als Coop fuseert met PLUS. Het is dan begin 2022 en alle Coop-winkels zullen de komende drie jaar worden omgebouwd tot een PLUS-supermarkt.

“Uiteindelijk weet je dat die verbouwing eraan zit te komen, maar je wilt niet de eerste zijn die overgaat en zeker niet de laatste. Dus we gingen met Chiel Reugebrink in gesprek. Hij is al jaren onze vaste accountant en geeft ons advies: wat gaan we doen, hoe zorgen we voor financiële dekking, wat is er nodig?” Sander en Elana melden zich vervolgens zelf bij PLUS met de wens om al in 2022 de overstap te maken. “Het was voor ons een perfect moment, want we hadden net al onze afschrijvingen gehad.”

Afbeelding 1

Ervaring met supermarktbranche is voordeel

Moore MKW heeft veel ervaring met accountancy voor supermarkten en kent de PLUS-formule als geen ander. Die ervaring komt goed van pas als Sander en Elana in het overgangstraject zitten van Coop naar PLUS. “Het maakt op zo’n moment echt verschil dat je een gerenommeerd accountantskantoor aan je zijde hebt met veel PLUS-klanten. Iemand die weet hoe de hazen lopen”, zegt Sander.

“Chiel kent veel mensen in de supermarktwereld en dan doe je makkelijker zaken. Hij heeft ook veel van dit soort onderhandelingen gedaan en weet wat je kunt vragen en hoe ver je kunt gaan. Hij heeft echt gezorgd voor een goede deal voor ons, daar ben ik heel gelukkig mee. Chiel is echt een leeuw. Dat doet hij echt nog goed op zijn oude dag. Ja, we maken altijd grapjes met elkaar. Maar zonder gekheid. Ik zou echt geen andere accountant willen. Chiel is uniek in zijn soort. Hij heeft verstand van supermarkten en hij houdt ons een spiegel voor. Niet alleen op financieel gebied, ook op operationeel gebied heeft hij verstand van supermarkten.”

Benchmark met andere supermarkten

De overgang naar de nieuwe supermarktformule vraagt niet alleen om een flinke investering, ook moet de winkel drie weken dicht. Maar toch wordt het na de opening pas echt spannend, volgens Sander. Want wat vinden de klanten die altijd bij Coop hun boodschappen deden van de nieuwe PLUS?

“Je tekent een samenwerkingsovereenkomst voor tien jaar, dat is spannend. Want hoe gaat de formule het doen in ons dorp?” Vlak na de opening op 25 januari 2023, kunnen Sander en Elana vrij snel zien hoe zij het doen ten opzichte van het voorgaande jaar. Toen waren ze nog een Coop en zat Nederland in het staartje van de lockdown.

Resultaat boven verwachting

“We hebben 15% extra geplust bovenop vorig jaar, het gaat echt super, we hebben geen centje pijn gehad.” Wat voor de supermarktondernemers ook prettig is, is dat zij in de benchmark van supermarkten door Moore MKW kunnen zien hoe hun supermarkt presteert ten opzichte van vergelijkbare supermarkten.

“Je moet werken met andere systemen, met een andere klantverwachtingen, noem het allemaal maar op. Maar we kunnen door de vergelijking met andere supermarkten nu heel goed zien: wat doe ik goed, wat ik doe beter of anders en welke invloed kunnen we zelf uitoefenen op ons resultaat? Wat we nu zien is dat we boven verwachting draaien.”

Advies of ondersteuning nodig als supermarktondernemer?

Ben jij als supermarktondernemer op zoek naar een samenwerkingspartner met verstand van zaken? Moore MKW (voorheen KroeseWevers) ondersteunt al meer dan 25 jaar supermarktondernemers. En die ondersteuning bieden we op echt alle vlakken, van accountancy, belastingadvies tot personeel en salaris. Ook voeren we jaarlijks een bedrijfsvergelijking supermarkten uit onder ruim 150 supermarkten. Deze resultaten delen we met jou als klant, zodat jij kunt zien waar je dingen kunt aanpassen of verbeteren om tot betere resultaten te komen.

Moore MKW heeft kennis van alle supermarktformules, ook van de PLUS-formule. Met deze kennis kunnen we ondersteunen, ongeacht jouw supermarktformule. Meer weten? Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met onze adviseurs, zij helpen jou graag verder.

Neem contact op

Contact

Chiel Reugebrink AA
Chiel Reugebrink AA

Partner accountancy

+31 (0)50 305 90 11

Alexander Brands
Alexander Brands AA

Accountant accountancy

+31 (0)50 305 90 05

Deel dit artikel