Goede begeleiding zorgt voor soepele overname

Om te zorgen voor een goede pensioenvoorziening en voor financiële zekerheid, besloot Frans Grims (59 jaar), eigenaar van Vastado Stansvormen bv in Rijen, om zijn goed lopende bedrijf te verkopen. Daarop schakelde hij Peter van Kempen, senior-adviseur fusies en overnames van Moore MKW, in om op zoek te gaan naar een geschikte koper. Gaandeweg het verkooptraject ontstonden nieuwe inzichten en uiteindelijk zijn Frans’ zoons Corné (33 jaar) en Sander (28 jaar) tot het bedrijf toegetreden. Vol enthousiasme gaan ze nu met zijn drieën verder.
Goede begeleiding zorgt voor soepele overname

Zoeken naar een koper

Vastado Stansvormen is gespecialiseerd in het produceren en leveren van stansvormen voor de thermoform-industrie. “Onze messen, houders en stapelunits worden gebruikt in verschillende productielijnen binnen bijvoorbeeld de verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie. Wat we maken is uniek en onderscheidend en onze producten gaan de hele wereld over”, vertelt Frans met gepaste trots.

“Ongeveer een jaar geleden vroeg mijn vrouw hoelang ik nog wilde doorwerken. Op dat moment had ik daar nog niet over nagedacht “, lacht hij. Uiteindelijk besloot hij om het bedrijf te verkopen om daarmee te zorgen voor een goede pensioenvoorziening.

“In eerste instantie dacht ik niet dat de kinderen het bedrijf over zouden willen nemen en ik vond ook dat ze vooral hun eigen weg moesten gaan”, legt hij uit. Daarom benaderde hij Peter van Kempen van Moore MKW voor het vinden van een koper voor het bedrijf.

“Er waren verschillende geïnteresseerden”, vertelt Peter, “maar de juiste vonden we niet.” Frans vult daarop aan: “Bij de een had ik geen goed gevoel ten aanzien van de toekomst van het personeel en met de ander had ik zelf geen klik. We vonden dus geen oplossing die zowel goed was voor het bedrijf, voor het personeel en voor mij. En zo bracht ik de overname op een gegeven moment toch ter sprake bij de kinderen.”

“Ik wilde een oplossing die zowel goed was voor het bedrijf, voor het personeel en voor mij” - Frans Grims

Zoons nemen het samen over

Corné werkt inmiddels al 7 jaar binnen het bedrijf en heeft intern vrijwel alle soorten functies vervuld. “Ik heb er bijna drie jaar over gedaan om alles in de vingers te krijgen. Iedere klant heeft zijn eigen specifieke eisen en dus ook een maatwerk-product” legt hij gedreven uit.

“Het bedrijf in mijn eentje overnemen was voor mij geen optie, maar samen met Sander wel. We hebben al eerder samengewerkt en weten dus wat we aan elkaar hebben.” Ook voor Sander was duidelijk dat hij het bedrijf niet alleen over wilde nemen.

“Ik heb de afgelopen jaren als accountmanager gewerkt bij een thermoform productiebedrijf. Eén van de branches waarvoor wij stansvormen leveren. Binnen Vastado ga ik, net als mijn vader, naar de klanten toe. Het is fijn dat ik daar helemaal op kan focussen, wetende dat Corné op de werkvloer alles in goede banen leidt. We vullen elkaar dus goed aan”, klinkt het beslist.

Financiering rondmaken

Gaandeweg het verkoopproces veranderde de rol van Moore MKW (voorheen Moore MTH). “In eerste instantie ben ik de markt op gegaan en heb ik in ons netwerk gezocht naar een koper”, vertelt Peter gedreven.

“Toen bleek dat we geen geschikte externe koper konden vinden en dat Corné en Sander het wel zouden willen overnemen, veranderde onze rol. Vanaf dat moment was een belangrijke vraag; hoe kunnen we dit financieel rondmaken met een financiering van de bank? Vooral in deze ‘coronatijd’ is dat geen abc’tje. Vanuit onze afdeling corporate finance hebben we dit proces begeleid en coöperatieve gesprekken met de bank gevoerd.”

“In de zoektocht naar een externe koper is de vakkennis en het netwerk van Moore MKW heel belangrijk” - Frans Grims

Waardevolle begeleiding door Moore MKW

Voor Frans is de toegevoegde waarde van Moore MKW overduidelijk. “Dit proces is niet een kwestie van een advertentie plaatsten; ‘Bedrijf te koop’ en dat de kopers dan vanzelf komen. In de zoektocht naar een externe koper is de vakkennis en het netwerk van Moore MKW heel belangrijk. Daar moet je zelf niet aan beginnen”, klinkt het beslist.

“En in de voorbereiding van de verkoop aan de jongens was de waardebepaling ook van belang, want je wilt de jongens niet het vel over de neus trekken. Verder was het voor ons heel prettig dat Moore MKW alle benodigde kennis in huis heeft voor zowel het geven van financieel en juridisch advies, als voor het begeleiden van de financieringsaanvraag en het opstellen van de contracten”, besluit Frans.

Meer weten? Neem contact op.

Contact

Peter van Kempen
Peter van Kempen

Corporate finance adviseur

+31 (0)88 2021 400

Deel dit artikel